1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Hangi ot ve baharat, hangi balıkla gider?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 26 Ocak 2012 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.093
    Beğenileri:
    4.417
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    811 ÇTL
    [​IMG]
    Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır.

    Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır

    [​IMG]
    Fesleğen:
    Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.

    [​IMG]
    Defne yaprağı:
    Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte

    [​IMG]
    Keraviye:
    Buğulama, haşlama ve dolmalarda

    [​IMG]
    Zencefil:
    Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede

    [​IMG]
    Köri:
    Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)

    [​IMG]
    Mercanköşk:
    Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda

    [​IMG]
    Hardal:
    Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle

    [​IMG]
    Muskat:
    Yengeç ve istakozla

    [​IMG]
    Nane:
    Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada

    [​IMG]
    Paprika:
    Dolma ve güveçlerde
     
    serseri kader bunu beğendi.
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Maydanoz:
    Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda

    [​IMG]
    Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz):
    Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için

    [​IMG]
    Kırmızı biber (toz veya pul):
    Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde

    Adaçayı:
    Dolma ve güveçlerde

    [​IMG]
    Kekik:
    A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte

    [​IMG]
    Tarhun:
    Fırın ve soslu balık yemeklerinde

    [​IMG]
    Biberiye:
    Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde

    [​IMG]
    Sarmısak:
    Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda

    [​IMG]
    Ceviz:
    Tarator ve benzeri soslarda

    [​IMG]
    Badem:
    Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak

    [​IMG]
    Kapari:
    Turşu halinde buğulamalarda
     
    Çağlayağmur bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş