1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Hangi yağlar daha sağlıklı?

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 13 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.092
    Beğenileri:
    4.415
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    794 ÇTL
    [​IMG]
    Yemek yaparken mümkün olduğunca tereyağı, margarin ve kuyruk yağı gibi katı yağlardan uzak durmalısınız. Ülkemizde birçoğumuz için vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmiş olan tereyağı, fazla tüketim nedeniyle hem kilo alımını tetiklerek vücudun yağ oranının artmasını sağlar hem de kanda yüksek miktarda oluşan kolesterol sayesinde kalp ve damar sağlığını oldukça olumsuz yönde etkiler. Evde pişirilen besinler oldukça yararlı olsa dahi, kullanılan yağın yanlış olması nedeni ile yarardan çok zarar doğmasına neden olmaktadır. Bu konuda uygulanabilecek en sağlıklı yöntem, kendi hazırladığınız karışım yağları kullanmaktır.

    Tekli doymamış, çoklu doymamış ve doymamış yağ asitlerinin de dengeli bir şekilde tüketilmesi önem taşıyan bir diğer konudur. Bu nedenle karışım bir yağ kullanmak seçilebilecek en iyi yoldur. Bu alanda tüm dünyada en yaygın kullanılan yağ; kanola yağıdır. Ancak ülkemizde çok fazla üretilmeyen ve damak tadımıza pek uygun olmayan bu yağ, fazla bilinmemektedir. Son dönemde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içerikli olduğundan ötürü üzerinde birçok şüphe oluşmuştur.

    Bizim yapabileceğimiz en kolay yol ise; kanola yağına benzeyen ve yağ asitleri dengeli olan bir karışım yağ kullanmaktır.
    Evinizde kendinizin hazırlayacağı bir karışım yağ kullanarak çok daha sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz. Eğer pişirdiğiniz yemeğe 3 yemek kaşığı yağ koyuyorsanız, kullandığınız bu yağı; 2 yemek kaşığını zeytinyağı, bir yemek kaşığını da ayçiçeği yağı şekilde kullanabilirsiniz. Bu yağ karışımı ile pişireceğiniz yemek, yağ asitleri açısından daha dengeli olduğundan sağlıklı bir seçim olacaktır.

    Yağların doğal yapısı itibariyle birbirlerine karışmaları oldukça zordur. Evinizde bir kavanoza aktaracağınız farklı yağlar homojen bir biçimde birbirine karışmazlar. Bunun için iki farklı öğünde yiyeceğiniz bir yemeği hazırlarken iki ayrı tencerede pişirmeyi de deneyebilirsiniz. Bir tenceredeki yemeği zeytinyağı ile diğer tenceredekini de fındık yağı ile pişirerek yağ asidi dengesini sağlamış olursunuz.

    Damak tadı küçük yaşlardan gelişmeye başladığından, çocuklarınıza yedirdiğiniz yemeklerdeki yağların karışım yağ olmasına özen gösterin. Bu şekilde beslenmeye alışan bireyler, bir ömür boyunca daha sağlıklı yağlar tüketerek beslenirler. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskleri azaldığı gibi kilo kontrollerini sağlamaları da daha kolay olur.



    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş