1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Hatmi

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 2 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    [​IMG]

    Diğer İsimleri : Devegülü, Hitmi, Gülhatem, Tıbbihatmi, Althaea officinalis, Malvaceae

    Botanik Bilgi : Ebegümecigiller familyasındandır.Çok yıllıktır. Kök kısa, kalın, etli, beyaz, çok başlı, yalın veya çok yan köklüdür.Dikine çıkan gövde çok dallıdır. Boyu 60 ile 150 cm arasında değişir, çok seyrek olarak 2 m'ye dek ulaştığı görülür. Gövdenin alt bölümü odunumsu, kaba kıllı, üste doğru otsu, beyazımsı keçe gibi kıllarla kaplıdır. Yapraklar saplı yumurta biçimli, kadife gibi, kıllarla kaplıdır.Alt yapraklar kalp biçimli 5 parçalı, üst yapraklar 3 parçalı uca doğru sivridir. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar, 5 yapraklıdır. Aşağıdan yukarıya doğru hazirandan eylüle dek açar. 3-5 cm çapında çoğunlukla çok açık pembe beyaz renklidir.Kuru veya taze olarak kökünden (Radix Althaeae), yapraklarından (Folia Alt-haeae), çiçeklerinden (Flores Altheaea) yararlanılır.Bilinen Bileşimi : Müsilaj, pektin, asparagin, tuzlar, nişasta, betain, şekerler, fermentler, hatmiyağı.

    Toplanması ve Kurutulması :
    Kısa doğru içindeki müsilaj denen sümüksü madde oranı arttığından kökler son baharın sonunda kuru bir havada topraktan çıkarılmalıdır. Genellik 2 yıllık kökler toplanır. Toprak, yan kökler ve odunumsu bölgeler temizlenip, soyulur. 15 - 20 cm uzunlukta kesilir, çok kalınsa boylamasına kesilir.Havadar bir yerde ve gölgede çabuk bir şekilde kurutulmalıdır. Aksi takdirde saprophytendenen bir mantar türeyerek lekelenir ve küf kokar. Bu yüzden 35 - 60′c de havali fırınlarda kurutmak daha uygun olabilir.

    Yapraklar çiçek açma süresi bitiminde toplanır. Yapraklar kesinlikle sararmamış, yani pucciniamalvacearum denen hatmi pası hastalığına yakalanmamış olmalıdır. Havadar ve gölge yerlere sererek kurutulmalıdır.
     

Sayfayı Paylaş