1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Hellim Peyniri

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Suskun tarafından 30 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir.
    [​IMG]
    Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur.İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütüdür. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir.Bazen, bu üç farklı hayvanın sütü karışıtırılarak hellim yapımında kullanılır.

    Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir

    [​IMG]
    Kullanım alanları

    Hellim, makarnanın üzerine lezzet vermesi için serpiştirilir.

    Hellim, Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilmektedir.

    Türkiye'de yayılması 20. yüzyılda gerçekleşmiştir.

    Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki hellim üretimi son yıllarda büyük artış göstermiştir. Ülkenin ihraç ettiği tarımsal ürünler arasında %27'lik bir pay tutan hellim, ülkenin en çok ihraç ettiği tarımsal üründür. Orta Doğu'da ve Kıbrıs kökenli insanların yaşadığı her yerde popüler bir peynir türüdür. Günümüzde Orta Doğu'da pek çok ülke hellim üretmektedir.1999 yılında ABD'de, 2000'de Yunanistan'da ve 2002'de ise Avrupa Birliği'nde ticari marka olarak bazı firmalara tescillenmiştir.

    Hellim, aynı zamanda Alman Gazi firması tarafından da üretilmektedir. Bunun dışında, sanayi ürünü olan hellimler, Almanya da Türkler ve Araplara ait olan bakklaiyelerde ve bazı süpermarketlerde mevcuttur.

    Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, 2007 yılında, hellimi "Halloumi" adı altında tescilletmek için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunmuştur. Bu başvuru, 2010 yılının Temmuz ayında reddedilmiştir. 7 Temmuz 2010'da ise, Türk Patent Enstitüsü tarafından Kuzey Kıbrıs'a tescillenmiştir.

    2008'den beridir her yıl, Geçitkale Belediyesi tarafından "Geçitkale Hellim Festivali" düzenlenmektedir.[ Bu festivalde "En Lezzetli Taze Hellim Yarışması"ve "Hellim Güzellik Yarışması" gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

    Besin değerleri

    100 gramlık bir ticari olarak üretilmiş hellimde, aşağıdaki besin değerleri aşağıdaki gibidir:
    Yağ 26/70 g
    Karbonhidrat 1.8 g
    Protein 22 g
    Kalsiyum 700-794 mg
    Enerji 322 kcal


    Hellim içerdiği yüksek miktardaki kalsiyum ve proteinle, bu mineraller bakımından zengindir. Yine de, içeriğindeki yüksek miktardaki yağ ve 100 gram başına 90 ila 100 miligramlık kolestrolla, bunlara bağlı hastalıkları olanları dikkatli olarak tüketmesi gereklidir.
     

Sayfayı Paylaş