1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Hindistanın Yemek Kültürü

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Suskun tarafından 4 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    22.970
    Beğenileri:
    309
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    21.078 ÇTL
    Hindistan'ın Yemek Kültürü

    Hindistan, çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir. Hint mutfağı tüm dünyayı etkilemiş ve hemen her ülkede bir Hint restoranı bulmak oldukça kolay hâle gelmiştir. Uzaktan tanıyıp sevdiğimiz bu mutfağı Delhi’de keşfetmek ise ayrı bir zevk olacaktır. Hint mutfağının en dikkat çekici özelliği baharat kullanımının fazlalığıdır. Bu yüzden bol acılı yemeklere hazırlıklı olun.

    Kuzu, koyun ve keçi eti; buğday unu, pirinç, bakliyat gibi besinler ile acı biber, hardal, sarımsak, zencefil, safran, kimyon ve kişniş gibi baharatlar Delhi restoranlarında sıklıkla rastlayacağınız tatlardan sadece birkaçıdır.

    [​IMG]

    Hintliler, kullandıkları malzemelere verdikleri önem kadar baharatlara da önem verirler. Onlar için yemeklerini çeşnilendirdikleri bu küçük miktarlardaki tozlar, enfes bir şölenin habercisidir. Bu yüzden, Delhi’de, bu baharat karışımlarından elde edilen soslarla çeşit çeşit farklı tat tecrübe etme imkânına sahip olabilirsiniz.

    Bu sosların en ünlüsü köri sosudur. Ülkemizde köri dendiğinde akla ilk olarak daha çok tavuk yemeklerinde kullanılan ve katıldığı yemeğe sarı renk veren bir baharat karışımı gelir. Fakat Hindistan’da ve diğer birçok ülkede köri sadece bir çeşit ile sınırlandırılmaz, köri, tüm baharat karışımlarına ortak olarak verilen isimdir. Bu demek oluyor ki Delhi’de köri adı altında birçok farklı lezzeti tadabilirsiniz. Restoranlarda servis görevlilerine seçtiğiniz körinin içeriğini sorarsanız, onlar size hangi baharatlardan oluştuğunu anlatacaklardır.

    Et yemekleri

    Delhi’de çok geniş bir mutfak sizi beklemektedir. Et yemekleri, vejetaryen seçenekler, mezeler, kahvaltı spesiyalleri, tahıl yemekleri ile tropikal içecekler ve tatlılar; gezisinin amaçlarından birisi de yeni tatlar keşfetmek olan gezginleri oldukça fazla memnun edecektir. Bu şehre gitmişken özellikle tandoori, biryani ve kebap alternatiflerini denemeniz tavsiye edilir.

    Biryani


    [​IMG]

    Pirinç kaynaklarının zenginliği sayesinde Hindistan mutfağında pirinçle yapılan yemekler büyük yer tutar. Bunların en ünlüsü biryanidir. Baharatlar, pirinç, et ve sebze ile hazırlanan yemek; haşlanmış yumurta ile servis edilir. İçerisinde yer alan soğan, sarımsak, safran, tarçın, kişniş ve zencefil bu pilava acımsı bir tat katar.



    Tandoori yemekleri bu ismi, pişirildikleri taş ocaklardan alırlar. Ülkemizde tandır olarak isimlendirilen bu ocaklarda, etler – özellikle tavuk eti – baharatlarla terbiye edilerek yüksek ısılarda pişirilir ve limon ile servis edilir. Şehirdeki Hindular inek eti, Müslümanlar da domuz eti yemezler. Bu yüzden et yemeklerinin ana malzemesi çoğunlukla tavuk, kuzu, koyun veya keçi etidir.

    Kahvaltılıklar

    İdli, dosa ve hoppers


    [​IMG]

    Delhi’de kahvaltı öğünü lezzetli yiyeceklerle donatılır. Bunlardan üç tanesi ülkeye has tatlardır. İdli, siyah mercimek ve pirinçle yapılan ve kurabiye şeklinde kesilen beyaz bir besindir. Yapımında kullanılan besinlerden ötürü, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biri olarak kabul edilir.

    Dosa ise idlinin krep şeklinde ince bir yaprak gibi sunulan şeklidir. Kahvaltı öğünlerinde içerisine çeşitli yiyecekler sarılarak yenir. Hint gözlemesi olarak da bilinir.

    Diğer ismi appam olan hoppers ta kahvaltıyı zenginleştiren bir başka doyurucu hamur işidir. Fermente edilmiş pirinç unundan imal edilir. Krep şeklindeki hopperslar, tercihe bağlı olarak üzerlerine yumurta kırılarak servis edilir.

    Ayrıca her öğünde yenilebilen bir Hint hamur işi daha vardır, o da naandır. Yemeklerinin hemen hepsinin baharatlı olduğu bir ülkede, naan, yabancıların kurtarıcısı gibidir. Düz ve ince bir şekle sahip bu ekmek, lavaş görünümündedir. Üzerine tereyağı sürüp sıcak sıcak yemek, birçok kişinin favori lezzetidir.

    Çorbalar

    Mulligatawny

    [​IMG]

    Hindistan’ın milli çorbası kabul edilen mulligatawny, mercimek, baharat, et (koyun veya tavuk) ve sebzelerle hazırlanır. Üzeri maydanozla süslenen çorbaya kimi zaman pirinç de eklenir.


    Tatlılar

    Ras malai

    Hindistan’da tatlı deyince akla ilk olarak ras malai gelmektedir. Peynir topları önce tatlı şurupta, ardından süt içerinde uzun bir süre kaynatılır. Kaynatma işleminden sonra peynir ve süt soğutulur, peynir parçaları sütten çıkarılır ve üzerine şam fıstığı veya tarçın serpilerek servise sunulur. Delhi restoranlarında oldukça hafif olan bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz.

    Kulfi

    Kulfi, sütten yapılan, dondurmaya olan benzerliğiyle dikkat çeken bir Hint tatlısıdır. Dondurmadan farkı çok yoğun oluşu ve erimesinin oldukça uzun zaman almasıdır. Fıstık, safran, mango, kakule ve malai aromalı olanları orijinal bir lezzete sahiptir. Delhi’de birçok restoranda kulfi menülere dahil edilmiştir, ayrıca sokak satıcıları da kulfiyi oldukça kolay ulaşılabilir kılar.

    İçecekler

    Çay, ülkede en çok tüketilen içeçeceklerin başında gelir. Darciling ve Assam çayları denemeye değerdir. Kimileri çaya baharat ve süt ekleyerek masala çayı denen daha yoğun bir lezzeti severler. Ayrıca Çennay kahvesi de mükemmeldir. Sıcak içeceklerin yanı sıra bu tropik ülkede, taze sıkılmış meyve sularını da deneyebilirsiniz. Özellikle mango suyu ve misket limonu suyu farklı lezzetlerdir.

    Bir not: Hindistan’da yemek elle yenir. Çatal kaşık kullanmak kabalık olarak görülür.
     
Benzer Konular
  1. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    1.418
  2. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    1.578
  3. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    20.880
  4. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    12.901
  5. ZeyNoO
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    490
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş