1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

İlk Ekmek Nezaman Üretildi?

Konusu 'Gerekli Bilgiler' forumundadır ve Suskun tarafından 1 Aralık 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    İlk Ekmek Nezaman Üretildi?

    Her ülkenin dünyanın her çevresinin kendine has yemekleri vardır. Fakat dünyanın neresinde olursa olsun insanların hiç değişmeyen ortaklaşa yediklerihemen hemen tek tip sayılabilecek bir yiyecekleri vardır ki oda "ekmek"tir.

    Söz konusu ülkeyeşartlarınaolanaklarına göre bu yiyecek maddesininyani ekmeğin yapılışında kullanılan bazı maddelerbiçimikalitesi farklılıklar gösterebilir. Ancak temelde bunların hepsi gene ekmektir. Mısır ekmeği çavdar ekmeği olması buğdaydan yapılmasıtavada veya saçta pişirilmesituz katılıp katılmaması esasta bir değişiklik sayılmaz.

    Ekmeğin vazgeçilmez temel besin olması insanın çok eski zamanlardan beri bunun değerini besleyici tarafını fark etmişhiç değilse sezinlemiş bulunmasına dayanmaktadır.Gerçekten debuğday tanelerini ilk çiğneyen insan bunun doyuruculuğunu anlamıştır.

    Sonradan taşlar arasında buğday tanelerini ezerek una dönüştüren Mısırlılar bu işi İsa'dan 3000 yıl önce yapmışlardı. Unu hamur haline getirmek için su katmış yoğurmuş biçim vermiş fırınımsı oyuklarda ya da toprağın üzerinde pişirmişlerdi.


    Bir süre tutulmuşekşimiş hamurun "maya" niteliğini ilk bulan da gene Mısırlılardır. Eski Mısır mezarlarındabu ekmeklerin taşlaşmış örnekleri bulunmuştur.İbraniler ilk ekmeklerini ince tabakalar halinde fırınlıyor ve dilim dilim kesmek yerine galeta veya peksimet gibi kırıyorlardı. "Somunun kırılması" deyimi belki de o çağlardan zamanımıza kadar ulaşmıştır.

    Daha önce de söylediğimiz gibi çeşitli ülkeler ve topluluklar yaşadıkları çevrenin şartlarınaolanaklarına göre ekmek yapmaktadırlar. Öyle ki fasulye unu patates ağaç kabuğu pirinç bezelyeden ekmek yapıldığı gibiUzak Doğunun bazı bölgelerinde kurutulmuş deniz yosunu akgürgen kozası bile ekmek yapımı için malzeme olarak kullanılmaktadır.
     

Sayfayı Paylaş