1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

İstanbul Aşuresi

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve yaren* tarafından 18 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. yaren*
    Neşeli

    yaren* Herşey olması gerektiği gibi ;) Özel üye

    Katılım:
    24 Haziran 2011
    Mesajlar:
    8.204
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    4.480
    Yer:
    Kimseye ihtiyacım yok ben kendime bile fazlayım...
    Banka:
    416 ÇTL
    İstanbul Aşuresi

    40 - 50 Kase

    Malzemeler :

    Yarım kg. Buğday
    250 gr. Pirinç
    250 gr. Nohut
    250 gr. Fasulye
    250 gr. Kuru Kayısı
    250 gr. Sarı Kuru Üzüm ( leblebi ile yediğimiz üzümden)
    250 gr. Kuru İncir

    *****

    1 kg. Elma
    1 kg Portakal
    1 Paket Pirinç Unu
    3 kg. Şeker
    1 - 2 kepçe Gülsuyu
    Bir çimdik tuz

    ******

    Üzeri için :

    750 gr. Tuzsuz Yerfıstığı İçi
    250 gr. Fındık
    100 gr. Çam Fıstığı ( dolmalık fıstık )
    100 gr. Dolmalık Üzüm
    250 gr. Ceviz
    Arzu ederseniz toz şamfıstık
    Pişirmek için :
    1 Aşure tenceresi
    Büyük bir tahta kaşık.
    Yapılışı :
    Bir gece önceden :


    1) Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde pişirelim. Nohutun - piştikten sonra - kabuklarını mutlaka çıkaralım.

    Nohut ve fasulyemiz piştikten sonra, süzelim ve kapaklı kaplara koyarak buzdolabına kaldıralım(sabahleyin uyanır uyanmaz dolaptan çıkarın ki aşureye ekleyene kadar oda sıcaklığına gelsin)

    Haşlama suyunu süzüp, nohutların kabuklarını çıkarmayı unutmayalım

    Fasulyeleri pişirdikten sonra süzelim..


    2)

    Buğdayı ovuştura ovuştura iyice yıkayalım(7 su).
    Pirinci de nişstası gidene kadar güzelce yıkayalım.


    Yıkanmış buğday ve pirinci aşure tenceremize alalım.

    Üzerlerine yaklaşık 7 litre su ilave edelim.

    Ara ara karıştırarak pişirelim ve pişerken suyu azaldıkça sıcak su ilave edelim(tencerenin kapağını kapatın)

    Buğday ve pirincimiz piştikleri zaman, tenceredeki su, ilk koyduğumuz kadar olmalıdır. Bu nedenle su azalırsa sıcak su ilave etmemiz gerekiyor.

    Buğdayımız çok ama çok iyi pişmelidir ki, şeker ilave ettiğimiz zaman sertleşmesin(buğday şeker ile karıştığı zaman sertleşir. Bu nedenle çok çok iyi pişirmemiz gerekiyor). 4 saatte kısık ateşte pişiyorlar.

    Pirinç ve buğday piştilerse, ocağımızın altını kapatalım ve sabaha kadar tencerede demlenmeye bırakalım.

    Süsleri de geceden hazır edelim :

    Yer fıstıklarımızın kahverengi kabuklarını çıkaralım ve ikiye bölelim elimizle uzunlamasına hemen bölünüyorlar.
    Fındıklarımızı file şeklinde(dilim dilim) doğrayalım.
    Cevizlerimizi orta irilikte doğrayalım.

    Dolmalık üzümlerimizi yıkayalım
    ve saplarını ovuşturarak
    ayıklayalım, süzelim.
    Dolmalık fıstıklarımızı da yıkayalım süzelim.
    SABAH OLDU =)

    Nohutları ve fasulyeleri buzdolabından çıkaralım ki, oda sıcaklığına gelsinler biraz.

    Meyveleri pişirelim :

    1)
    Yıkanmış incirlerimizin tepelerini temizleyelim ve ikiye bölelim. Bir tencerede haşlayalım ve süzelim. Süzülmüş incirlerimizin çekirdeklerini incecik akan musluğun altında, parmaklarımız ile hafif ovuşturarak temizleyelim. Çekirdeklerinden arındırılmış incirlerimizi kuşbaşı olarak doğrayalım. Not : İncirin çekirdekleri aşuremizi karartır. Süt gibi bir aşure için; onları temizlememiz gerekli. Kuşbaşı doğradığımız incirlerimizi bir tabakta kenarda bekletelim.

    2)
    Yıkanmış ve kabukları soyulmuş elmaları kuşbağı doğrayalım ve bir tencerede 1,5 litre suda haşlayalım. Kapağını kapatıp kenarda bekletelim.

    3)
    Yıkanmış kayısıları 4? e bölelim ve yıkanmış Sarı üzümlerimiz ile birlikte küçük bir tencerede 1,5 litre suda haşlayalım. Kapağını kapatalım, kenarda bekletelim.

    4)
    Yıkanmış portakallarımızın kabuklarını rendeleyelim. Bir kenarda bekletelim.

    5)
    Kabukları rendelenmiş portakallarımızın üzerlerindeki beyazlıkları temizleyelim ve bütün olarak haşlayalım. Haşanan portakalların suyunu süzelim. Biraz soğuduktan sonra kuşbaşı doğrayalım. Bir tabakta kenarda bekletelim.

    Şimdi de tahılları uyandıralım =)

    1 ) Aşure tenceremizi orta ateşe alalım.
    Pişmiş olan buğday ve pirincimiz biraz pelteleşmiş, suyunu çekmiş gibi görünebilir.

    Önemli değil, hemen sıcak su yapıp, tenceremiz ılındıktan sonra içerisine ilave su ile karıştıra karıştıra eski haline getirebiliyoruz. Kıvamı dün gece piştikten sonraki seviyeye ve kıvama gelene kadar azar azar su ilavesi ile açıyoruz.(tenceredekiler ılınmadan, yani pelteleşmiş görünen yerler açılmadan su ilave etmeyin ki, fazla su koymuş olmayalım ;;)

    Kıvamı eski haline getirildi. Önce ısındı, pelteler açıldı, ne kadar su gerektiği görüldükten sonra ilave edildi.

    Tenceremiz kaynayana kadar ara ara karıştıralım.

    2 ) Kaynayan aşure tenceresine, nohutu ve fasulyeyi ekleyelim. Ara ara aşure tenceremizi karıştırmayı ihmal etmeyelim. Şimdi ocağımızın altını kısık ateşe alabiliriz. Dibini sarmasın.

    3) Nohut ve fasulyenin ardından şekeri de ilave edelim.

    Biz çimdik de tuz atalım. Güzelce kaynasın tenceremiz, fokurdasın. Karıştırmayı unutmayalım.

    Şimdi sıra meyveleri eklemeye geldi :
    1)Haşlanan ve tenceresinde haşlandığı su ile beklettiğimiz elmalarımızı haşlama suyu ile birlikte aşure tenceresine ekleyelim
    2) Haşlanan ve tenceresinde haşlandığı su ile beklettiğimiz kayısı ve üzümlerimizi de haşlama suyu ile birlikte aşure tencremize ekleyelim.
    3) Kuşbaşı portakallarımızı aşure tenceremize ilave edelim.
    4) Kuşbaşı incirlerimizi de aşure tenceremize ilave edelim.
    5 ) Rende portakal kabuklarımızıda ilave edelim tenceremize.

    Şimdi aşuremizi güzelce karıştıralım.

    Pirinç ununun sırası geldi :
    1 ) Bir kasede 1 paket pirinç ununu bir miktar su ile ayran kıvamına getiriyoruz.
    2 ) Ayran kıvamına gelen pirinç ununu, aşurenin suyundan azar azar ilave ederek(4- 5 kepçe kadar) alıştıralım (Alıştırmak : Kasede karıştırdığımız sıvının ısısının, tenceredeki sıvıya yakın bir hale getirilmesidir).
    3 ) İyice kıvamı açılan ve aşure tenceremizdeki suyun ısısına yaklaşan piriç unumuzu yavaş yavaş, karıştıra karıştıra tenceremize ilave edelim.

    Tencere kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Ocağın altını biraz açalım şimdi..
    20- 30 dakika kadar kaynasın..
    Arada karıştırmayı unutmayalım.
    Bu arada Aşuremız biraz koyulanacaktır.
    Kaynama süresinin sonunda, ocağımızı kapatalım.
    Gülsuyunu da ilave edelim şimdi :

    1 büyük kepçe ile gülsuyu da ilave ettikten sonra, güzelce aşuremizi karıştırıp, kapağını örtelim ve 15 dakika kadar demlenmeye bırakalım.


    Evet çok şükür aşuremiz pişti =)

    Yazması, resimlemesi, düzenlemesi ve siteye eklemesi
    pişirmekten daha zor oldu sanki =)

    Anneciğimin ellerine sağlık ...

    15 dakika kadar demlenen aşuremizi karıştıralım ve kaselere bölüştirelim.
    Bu ölçülerle yaklaşık 40 ? 50 kase kadar çıkıyor inşaallah..


    Not : Biz bu sene tahılları tarifteki miktarın dışında, biraz da evden ilave ettik, o nedenle biraz fazla(60 ? 70) kase çıktı ( pirinç 250 gr. , nohut 150 gr. kadar, şeker 300 gram kadar daha ilave edildi).


    Güzelce süsleyelim ve sevdiklerimize ikram edelimm =)

    Afiyetler Olsun...
     
  2. felsefe_mi

    felsefe_mi ...!... Özel üye

    Katılım:
    14 Kasım 2011
    Mesajlar:
    3.556
    Beğenileri:
    416
    Ödül Puanları:
    3.730
    Banka:
    40 ÇTL
    Offf acayip canım istedi ha :(
     

Sayfayı Paylaş