Kabak Tatlısı

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Katılım
25 Tem 2009
Mesajlar
7,662
Beğeniler
515
Şehir
MAVİ
#1


2 kg. bal kabağı
2,5 su bardağı şeker
4- 5 tane karanfil
1 su bardağı ceviz veya fındık içi

1- Kabak dilimlenip soyulur, çekirdekleri çıkarılıp iki parmak genişliğinde doğranır, yıkanır.
2- Tencereye bir kat kabak, bir kat şeker dizilip bir gece veya 4- 5 saat ağzı kapalı bekletilir. Birkaç tane karanfil atılır.
3- Orta ateşte pişirilir.
4- Şurubun koyulaşması için biraz da kapak açık olarak kaynatılır.
5- Servis tabağına alınıp dövülmüş ceviz içi serpilir.
 

Paradoks ~

... Elif ...
Katılım
6 Eyl 2011
Mesajlar
5,208
Beğeniler
70
Şehir
Konya
#3
Malzemeler:
2 kg. bal kabağı
2,5 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz veya fındık
içi

Hazırlanışı:
Kabağın iç ve dış kısımlarında bulunan sert bölümlerini ayırın. Hazırladığınız kabakları iyice yıkayın. Ardından bir kaba dizerek üzerine toz şeker ve su ekleyin. Üzerini folyoyla kaplayarak orta ateşte pişirin. Ceviz veya fındık içiyle süsleyin. Kabak Tatlımız servise hazır. Afiyet olsun.[/B]
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Katılım
29 Ksm 2011
Mesajlar
11,740
Beğeniler
559
Şehir
Beşitaş'ın tam ortası
#7
Bal kabağı ülkemizde kolay bulunan bir sebzedir. Tatlısı ile harika bir lezzet sunan bal kabağı tatlısı nasıl yapılır bakalım.



Gerekli malzemeler

Balkabağı
Toz şeker
Tahin
Pekmez
Ceviz

Not: Malzemeleri her zaman göz kararı kullanıyorum, çünkü kabakların tatları her zaman birbirinden farklı oluyor ve farklı oranda şeker gerektiriyor. Rengi turuncu yani olabildiğince rengi koyu olan kabakları tercih edin, rengi koyu kabakların tadı daha güzel oluyor daha oldun oluyorlar. Rengi sarıya dönük bir kabağınız varsa pekmez ve şeker oranını ona göre artırmalısınız.
Hazırlanışı:
Kabakları önce kalın bir bıçak ile uygun ölçülerde kesin.
Sonra sebze soyacağı ile kabuklarını soyun, bıçak ile soyacaksanız bıçağı kendinize doğru değil diğer yöne doğru iterek kabuklarını soyun, çünkü bu soyma esnasında genellikle ufak tefek kesikler meydana gelebiliyor, tecrübeyle sabittir. Ama artık marketlerde istediğiniz takdir de kabuklarını soyabiliyorlar, ben genelde beklemek için vaktim varsa kabuklarını soyduruyorum, tavsiye ederim.
Kabakları yıkayıp tencereye alın, geniş bir tencere kullanırsanız kabakları karıştırmak zorunda kalmazsınız ve böylece pişerken formları da bozulmaz.
Üzerlerine toz şeker serpin yani bir kekin üzerine pudra şekeri serper gibi serpin, çünkü kabaklar yumuşadıktan sonra tadına bakıp ona göre pekmez ekleyeceksiniz.
Toz şeker serptikten sonra tencerenin kapağını kapatıp 1-2 saat bekletin, geceden de bekletebilirsiniz vaktiniz yoksa biraz su ekleyip de pişirebilirsiniz.
Beklemiş ve suyunu bırakmış kabakları yumuşayıncaya kadar pişirin, eğer dar bir tencerede üst üste gelecek şekilde pişiriyorsanız tencereyi sallamak suretiyle kabakları alt üst edebilirsiniz. Eğer bekletmeye vaktiniz yoksa tencerenin dibini bir parmak geçecek kadar su ilave edin.
Pişme esnasına suyu biterse sıcak su ekleyebilirsiniz.
Yumuşayan kabakların tadına bakın ve üzerine istediğiniz kadar pekmez gezdirip 170 derecede önceden ısıtılmış fırına verip 10 dk kadar pişirin.
Soğumaları için bekledikten sonra üzerine istenilen miktarda tahin ve isterseniz pekmez gezdirip, kıyılmış ceviz serperek servis yapın.
 

Benzer konular

Top