Kakao Yağı Nedir? Kakao Yağının Özellikleri

Papatya

Men sebete nebete...
Süper Moderatör
Katılım
6 Ags 2012
Mesajlar
22,809
Beğeniler
6,481
Şehir
Seattle.
#1

Kakao yağı nedir?
Kakao yağı ve özellikleri
Kakao yağı hakkında bilgiler

Kakao, tropik ağaç tohumlarıdır.
Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan teobromin denilen alkaloit vardır.
Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır.
Kakao yağı kakao çekirdeklerinden, sıvı ayrıştırma yöntemi kullanılarak çıkarılır.
İşlem boyunca, kakao tanesinden, katı kakao ve kakao yağı erken bir evrede ayrılır.
Bu ikisi çikolata bar yapımında tekrar kullanılır.

Kakao yağı, solgun sarı renkli, saf yenebilir bir bitkisel yağdır, yumuşak çikolata lezzetine ve aromasına sahiptir.
Piyasada katı bloklar halinde bulunan kakao yağı, isteğe bağlı olarak gıdaya uygun tankerlerde sıvı halde sevk edilir.

Kakao yağı, çikolata imalatının hammaddesini oluşturur. Kakao yağının erime sıcaklığından dolayı sıklıkla ilaç yapımında, tıbbi alanda kullanılır. Oda sıcaklığında saklanabilir, fakat vücut sıcaklığında kolayca erir.

Kakao yağı doymamış yağ asitlerince zengindir ve en bilinen stabil yağlardandır.
Doğal antioksidanlar içeriği ekşimeyi engeller ve 2–5 yıl depolama ömrü sağlar.
Sorunsuz bir doku, tatlı koku ve yumuşatıcı krem özelliği, kakao yağını kozmetik ve cilt koruma ürünlerinde popüler malzeme haline getirmiştir.

Çikolatanın kakao yağının bir kısmının, kakao yağı eşdeğerleri ile yer değiştirilmesi, çikolatanın ısıl stabilitesini artırır.
Sıcak iklimlere sahip ülkelerde eşdeğer yağ ilavesi ile çikolatanın raf ömrü önemli bir düzeyde artırılmaktadır.
Bunlar, palm ve shea yağların türetilen bitkisel yağlardır ve kimyasal ve fiziksel olarak kakao yağına çok benzerdirler, ısıl direnç özelliği açısından daha üstün olarak yapılardır.

Kakao Yağının Kimyasal Özellikleri

Kakao ucundan presleme işlemi ile elde edilen kakao yağı şu özelikleri gösterir

20°C'nin altında gevrek yapıdadır.

30°C - 32°C civarında yumuşama özelliği gösterir.
Çikolata oda sıcaklığında katı halde iken ağız içinde kolaylıkla erir ve bu kakao yağının katkısıyla olur.

Yaygın olan katı kakao yağının erime noktası ortalama 34–38°C’dir.

Kakao yağı polifmorfizm (çok biçimlilik) özelliği sergiler. Sayılı gliseridlerden (üçlü doymamış, ikilidoyamamış, teklidoymamış, stearo-diolin, palmito-diolein, oleo distearin, Oleo-palmitostearin, Oleo-dipalmitin) oluşur. Soxhelet yöntemi ile yağ tayini yapılabilir.

Alıntıdır.


 

Papatya

Men sebete nebete...
Süper Moderatör
Katılım
6 Ags 2012
Mesajlar
22,809
Beğeniler
6,481
Şehir
Seattle.
#2

Kakao ağacının yemişlerinden elde edilen yağ olan kakao yağı uzun bir raf ömrüne sahiptir ve başta çikolata olmak üzere gıda sektöründe sıkça kullanılmaktadır.




Yağ, antioksidan özelliği ile cilt bakım ürünleri ve diğer kozmetik ürünlerde önemli bir bileşen olarak yer alır.
Nemlendiricidir, cilt yaralarının daha çabuk geçmesini sağlar ve cilde doğal bir parlaklık verir.


 

Papatya

Men sebete nebete...
Süper Moderatör
Katılım
6 Ags 2012
Mesajlar
22,809
Beğeniler
6,481
Şehir
Seattle.
#3

Yaralara Karşı Kakao Yağı Kullanın

Tahriş olmuş cildi yatıştırıcı, kuru cildi nemlendirici ve besleyici özelliği ile cilt üzerindeki yaraların tedavi sürecini hızlandırmak için kullanılabilir.



Ameliyat sonrası oluşan yaralardan cilt kesiklerine kadar çeşitli cilt yaralarına sürülebilir.
Yanık yaralarında da kullanılabilen kakao yağı iyileşme sürecinde oluşabilecek kaşıntıyı hafifletir ve yara bölgesini yumuşatarak ağrıları azaltır.


 

Papatya

Men sebete nebete...
Süper Moderatör
Katılım
6 Ags 2012
Mesajlar
22,809
Beğeniler
6,481
Şehir
Seattle.
#4

Hamilelik Çatlaklarına Karşı Uygulayın

Hamilelik döneminde pek çok kadın cildin aşırı gerilmesi sonucu oluşan çatlaklara karşı önlem almak ister ancak her zaman kullandıkları nemlendirici kozmetiklerin bunun için uygun olup olmadığını düşünür.
Bu kozmetiklerin içinde bulunan kimyasalların teninize değmesini istemiyorsanız kakao yağı kullanabilirsiniz.

Kakao yağı çatlakları geçirmez ancak oluşmasına engel olabilir.



Gün içinde çatlama ihtimali olan bölgelere sürerek cildinizi nemlendirebilirsiniz.

Çatlayan Dudaklara


Rüzgar, kuru hava, aşırı soğuk ya da sıcak dudaklarda ince çatlaklara yol açabilir.
Bu çatlakları engellemek için gün içinde az bir miktar kakao yağını dudaklarınıza sürebilirsiniz.
Dudaklarınız kurudukça tekrar sürün.




Kakao Yağı ile Bronzlaşmak

Eskiden beri pek çok güneş kremi (bronzlaştırıcı olanlar) kakao yağıyla üretilmektedir.

Bunun nedeni kakao yağının daha kalıcı bir bronzluk sağlarken cildi nemlendirmesidir.
Ancak kakao yağının güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlamadığını ve bu ışınların kırışıklıkları arttırarak cildin daha erken yaşlanmasına neden olabileceğini unutmayın.
Tavsiyemiz güneşe çıkmadan önce kakao yağı yerine yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmanız.

Kakao yağının içinde bulunan E vitamini sadece cilde değil saçlara da faydalıdır ve kakao yağıyla cildinize olduğu gibi saçlarınıza da bakım yapabilirsiniz.
Kakao yağının saça faydaları yazımızda yağı saçlarınızda nasıl kullanmanız gerektiği hakkında bilgiler bulabilirsiniz.


Cilt bakımına uygun olan kakao yağını Türkiye'de kolaylıkla Vaseline ve Nivea markalarından temin edebilirsiniz.

Alıntıdır.


 

Benzer konular

Top