1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

KAMU MALİYESİ deneme sınavı 1

Konusu 'Açıköğretim' forumundadır ve Mc_ÖRGE tarafından 11 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. Mc_ÖRGE

    Mc_ÖRGE HalaMadrid

    Katılım:
    15 Eylül 2009
    Mesajlar:
    1.648
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    1.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Kaptan
    Yer:
    İzmir
    Banka:
    714 ÇTL
    KAMU MALİYESİ deneme sınavı 1​

    1-) Aşağıdakilerden hangisi Keynesyen düşünce için geçerli değildir?
    A) Maliye politikası etkindir.
    B) Ekonomide yapısal bir aksaklık mevcuttur.
    C) Devlet tam istihdamı sağlayacak önlemler almalıdır.
    D) Müdahale aracı olarak mali araçlar kullanılmalıdır.
    E) Liberalizmin öncüsüdür.
    ________________________________________
    2-) Aşağıdakilerden hangisi Kla*** Maliyeciler için geçerli değildir?
    A) Denk bütçe
    B) Sınırlı borçlanma
    C) Düşük oranlı vergi
    D) Tarafsız maliye
    E) Yaygın işsizlik
    ________________________________________
    3-) Aşağıdakilerden hangisi piyasa başarısızlığının nedenlerinden biri değildir?
    A) Ortak mal kaynaklar

    B) Kamusal mallar
    C) Dışsallıklar
    D) Yarı kamusal mallar
    E) Ölçeğe göre azalan getirili ekonomiler
    ________________________________________
    4-) Aşağıdakilerden hangisi, kamu maliyesinin ekonomik istikrar görevi kapsamında yer almaz?
    A) Fiyat istikrarı
    B) Tam istihdam
    C) Ödemeler dengesi
    D) Büyüme
    E) Gelir dağılımı
    ________________________________________
    5-) Kamusal mallarda, bireylerin faydalarını öğrenebilmek aşağıdakilerden hangisi nedeniyle güçtür?
    A) Dışsallık
    B) Sıkışıklık
    C) Fırsat maliyeti
    D) Lindahl fiyatı
    E) Bedavacılık
    ________________________________________
    6-) Üretim faktörleri arzı ve teknoloji veri iken, iki malın farklımaksimum üretim bileşimlerini gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Üretim imkanları eğrisi

    B) Farksızlık eğrisi
    C) Marjinal maliyet eğrisi
    D) Marjinal hasılat eğrisi
    E) Kayıtsızlık eğrisi
    ________________________________________
    7-) Temsili demokrasilerle ilgili öncü çalışma aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılmıştır?
    A) Max Weber
    B) Niskanen
    C) Anthony Downs
    D) Jules Dupuit
    E) Breton
    ________________________________________
    8-) İşlevsel sınıflandırmada aşağıdaki kurumlardan hangisinin sunduğuhizmetler “genel hizmetler” sınıflandırması içine girer?
    A) Cumhurbaşkanlığı
    B) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
    C) Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı
    D) Diyanet İşleri Başkanlığı
    E) Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı
    ________________________________________
    9-) Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler kamu harcamalarını nasıl etkiler?
    A) Kamu harcamalarını gerçekte artırır
    B) Kamu harcamalarını değiştirmez.
    C) Kamu harcamalarını gerçekte azaltır.
    D) Kamu harcamalarını gerçekte artırırsa da görünüşte azaltır.
    E) Kamu harcamalarını görünüşte artırır.
    ________________________________________
    10-) Vergi yükümlülerinin kaynakta stopaj yöntemine göre tahsil edilendolaylı ve dolaysız vergiler sonucunda vergi ödediklerinin farkınavarmamalarına ne ad verilir?
    A) Mali rant
    B) Mali sömürü
    C) Mali denge
    D) Mali gelir
    E) Mali aldanma
    ________________________________________
    11-) Fayda-maliyet analizi, dar anlamda aşağıdakilerden hangisiyle ilgili bir tekniktir?
    A) Etkinlik
    B) Verimlilik
    C) Marjinallik
    D) Etkenlik
    E) Fayda
    ________________________________________
    12-) Aşağıdakilerden hangisi geleneksel bütçenin üstünlüklerinden biri değildir?
    A) Kamu yönetiminde istikrar sağlar

    B) Kaynak israfı önlenememektedir
    C) Tercihler kolayca saptanır ve belirgindir.
    D) Bürokrasiye geniş takdir yetkisi bırakılmıştır.
    E) Tahmin ve hesaplamalar daha kolay yapılır.
    ________________________________________
    13-) Belirli kaynaklarla en yüksek toplumsal refahın hangi hizmetlerlesağlanabileceği konusunun üzerinde duran bütçeleme sistemiaşağıdakilerden hangisidir?
    A) Örgüt
    B) Kla***
    C) Program
    D) Performans
    E) PPBS
    ________________________________________
    14-) Devletin yıl içinde bütün gelir ve giderleri arasındaki dengesizliklerin giderilmesine ne ad verilir?
    A) Bütçe işlemleri
    B) Nakit hareketleri
    C) Hazine işlemleri
    D) Devlet muhasebesi
    E) Gelir ve giderlerin yer bakımından denkleştirilmesi
    ________________________________________
    15-) Aşağıdakilerden hangisi vergi tanımının bir özelliği değildir?
    A) Parasal bir transfer olması
    B) Karşılıksız olması
    C) Kesin bir ödeme olması
    D) Bir hizmet karşılığı olması
    E) Kamu harcamalarının finansmanı için alınması
    ________________________________________
    16-) Aşağıdakilerden hangisi şerefiyenin özelliklerinden biri değildir?
    A) Zorunlu mükellefiyet olması
    B) Elde edilen gelir ile hizmet arasında doğrudan bir ilişki olması
    C) Belediye hizmetlerinin finansmanında başlıca kaynaklardan olması
    D) Kişilerin hizmetleri talep etme ya da etmeme seçeneklerinin olması
    E) Devletin bayındırlık hizmetleri karşılığında kişilerden topladığı bir gelir olması
    ________________________________________
    17-) Aynı ödeme gücüne sahip olan mükelleflerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olması, aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
    A) Dikey adalet
    B) Yatay adalet
    C) Ödeme gücü
    D) Eşitlik
    E) Açıklık
    ________________________________________
    18-) Emek gelirleri ile sermaye gelirleri arasındaki farklılıkları esasalarak, sermaye gelirlerinin emek gelirlerine kıyasla daha ağır birbiçimde vergilendirilmesini öngören ilkeye ne ad verilir?
    A) Ayırma ilkesi
    B) Artan oranlılık ilkesi
    C) En az geçim indirimi ilkesi
    D) Eşitlik ilkesi
    E) Uygunluk ilkesi
    ________________________________________
    19-) Aşağıdakilerden hangisi vergi yönetiminde etkinliği azaltan uygulamalardan biri değildir?
    A) Vergi afları
    B) Vergi yasalarının sık sık değişmesi
    C) Vergi yasalarının karmaşık metinlerden oluşması
    D) Vergi yasalarına uygun davranmanın mükelleflere yüklediği maliyetlerin artması
    E) Tarh ve tahsil masraflarının düşük olması
    ________________________________________
    20-) Verginin konusu ile birey veya kurumlar arasındaki bağlantı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
    A) Verginin matrahı
    B) Vergiyi doğuran olay
    C) Vergi mükellefiyeti
    D) Vergi borcu
    E) Verginin tarhı
    ________________________________________
    21-) Objektif vergi mükellefiyetini kaldırıcı kurallara ne ad verilir?
    A) Advalorem vergi
    B) Spesifik vergi
    C) İstisna
    D) Muafiyet
    E) Bağış
    ________________________________________
    22-) Aşağıdakilerden hangisi verginin yansımasını etkileyen faktörlerden biri değildir?
    A) Piyasaların yapısı
    B) Arz ve talep esnekliği
    C) Malın türü
    D) Vergi türü
    E) Siyasi yapı
    ________________________________________
    23-) Kısa dönemde tam rekabet piyasasında verginin yansıması için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    A) Vergi fiyatlara yansıtılır
    B) Vergi maliyetlere yansıtılır
    C) Verginin önemli bölümü firmalara yansır
    D) Vergi alıcılara yansır
    E) Vergi çalışanlara yansır
    ________________________________________
    24-) Aşağıdakilerden hangisi gelir vergisinin unsurlarından biri değildir?
    A) Menkul sermaye iradı
    B) Ücret
    C) Serbest meslek kazancı
    D) Ticari kazanç
    E) İntikallerden elde edilen irat
    ________________________________________
    25-) Gerçek kişilerin çeşitli kaynaklardan elde ettikleri tüm kazançlar veiratlar toplanarak, bulunacak safi kazanca, artan oranlı bir tarifeuygulanarak verginin hesaplandığı gelir vergisi türü aşağıdakilerdenhangisidir?
    A) Üniter gelir vergisi
    B) Sedüler gelir vergisi
    C) Tevzi gelir vergisi
    D) Dağıtmalı gelir vergisi
    E) Toplam gelir vergisi
    ________________________________________
    26-) Türkiye’de konsolide bütçe harcamalarının GSMH. içindeki oranınınartmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Borç faiz ödemelerinin artması
    B) Yatırım harcamalarının artması
    C) Cari harcamaların artması
    D) Para basımının artması
    E) Savunma harcamalarının artması
    ________________________________________
    27-) Faiz ödemeleri dışındaki bütün kamu harcamalarından, kamu gelirlerinindüşürülmesiyle bulunan açık aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kamu açığı
    B) Kamu borçları
    C) Birincil açık
    D) Dönemsel açık
    E) Tam istihdam bütçe açığı
    ________________________________________
    28-) Aşağıdakilerden hangisi il özel idarelerinin görevlerinden biri değildir?
    A) İl çevre düzeni planı
    B) Sağlık ve sosyal yardım hizmetleri
    C) Adalet hizmetleri
    D) Bayındırlık hizmetleri
    E) Tarım ve hayvancılık hizmetleri
    ________________________________________
    29-) Belediye bütçesi aşağıdakilerden hangisi tarafından hazırlanır?
    A) Belediye Başkanı
    B) Belediye Meclisi
    C) Belediye Encümeni
    D) Mülki Amir
    E) İçişleri Bakanlığı
    ________________________________________
    30-) Yerinden yönetim kuruluşlarının yasama, yürütme ve yargı alanındayetkili olduğu yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yönetsel yerinden yönetim
    B) Siyasal yerinden yönetim
    C) Hizmet yerinden yönetim
    D) Yerel yerinden yönetim
    E) Merkeziyetçi yönetim
    ________________________________________
    KAMU MALİYESİ deneme 1 cevap anahtarı



    1-) E
    2-) E
    3-) E
    4-) E
    5-) E
    6-) A
    7-) C
    8-) A
    9-) A
    10-) E
    11-) A
    12-) B
    13-) C
    14-) C
    15-) D
    16-) D
    17-) B
    18-) A
    19-) E
    20-) B
    21-) C
    22-) E
    23-) C
    24-) E
    25-) A
    26-) A
    27-) C
    28-) C
    29-) A
    30-) B
     
  2. SeVDaMSıN

    SeVDaMSıN Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2009
    Mesajlar:
    51
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    170
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Tokat
    Banka:
    0 ÇTL
    emeğinize sağlık
     

Sayfayı Paylaş