1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Karadeniz Mutfağı

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Suskun tarafından 3 Ocak 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG][​IMG]

    Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri


    Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros dağları ile kordon şeklinde kuşatılmıştır ama dağlar ile deniz arasında tarıma elverişli geniş araziler bulunur. Karadeniz'de tarım için elverişli düzlük alanlar yoktur. Dolayısıyla bölgede yerleşim ve hayat oldukça zor şartlar altında gerçekleşir. Öncelikle iklim, Akdeniz'deki gibi cömert değildir. Böyle zor şartlar altında yaşayan Karadeniz insanı zaman içinde diğer kıyı coğrafyaları ile kıyaslanamayacak bir mutfak kültürü yaratır.
    Hamsi, mısır unu ve karalahana diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi Trabzon'da da beslenmenin temelini oluşturur. Minzi denilen çökelek benzeripeynir, hemen her öğün yenir. Daha çok Vakfıkebir ilçesinde üretilen Trabzon yağı yurt çapında ünlüdür. Mısır ekmeği, peynirli,minzili, yumurtalı, kabaklı, yağlı pide, hamsiliekmek, cumur denilen pide, en ünlü yöresel yemeklerdendir. Sabah kahvaltıları kimi yörelerde trima denilen un çorbası ve yağda kızartılan ekmek parçalarıyla yapılır. Genellikle öğleyin yenilen kuymak yörenin en sevilen yemekleri arasındadır
    [​IMG]



    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL

    [​IMG]

    KABAK YEMEKLERİ TARİFLERİ



    [​IMG]
    Balkabağı Çorbası
    Malzemesi:
    250 gr balkabağı
    1 adet kuru soğan
    4 yemek kaşığı tereyağ
    2 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı krema
    1/4 demet dereotu
    2 yemek kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz toz biber
    2 su bardağı et suyu
    Hazırlanışı:
    Balkabağının yarısı rendelenip, diğer yarısı küçük küpler şeklinde doğranır. Tencerede tereyağı eritilir ve soğan eklenir. 2-3 dakika karıştırıldıktan sonra kabaklar ilave edilir. Hepsi birlikte 4-5 dakika kadar kavrulur, karışıma un eklenir. Beraber karıştırılarak soğuk süt ve et suyu dökülür, krema, tuz ve biberi eklenir. Bir taşım kaynadıktan sonra köpüğü alınır. 5-6 dakika ağır ateşte kaynatılır. Servis ederken dereotu serpiştirilir.

    Balkabağı Broni
    Malzemesi:
    250 gr balkabağı
    1 adet ince doğranmış
    kuru soğan
    1 adet ince doğranmış
    çarliston biber
    2 diş sarımsak
    150 gr kıyma
    5 yemek kaşığı yoğurt
    4 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz toz biber
    1 kahve kaşığı kırmızı toz biber
    Hazırlanışı:
    Balkabağı küp şeklinde doğranır. Tencerede yağ eritildikten sonra kabaklar eklenip sote edilir. Yumuşayınca kenara alınır. Tavada yağ eritilir, soğan ve sarımsak renk alıncaya kadar karıştırılır. Biber ve kıyma ilave edilip, kıyma pişene kadar kavrulur. Tuz ve biberi ekledikten sonra pişince kenara alınır. Diğer tarafta yoğurt iyice karıştırılır. Tavada tereyağ eritilir. Kırmızı toz biber eklenir, yağ yanmayacak kadar karıştırılır. Kabaklar servis tabağına alınır. Bir sıra dizilip üzerine kıyma harcı dökülür. Kalan kabaklar onun üzerine serpiştirilir. Kalan kıyma üzerine dökülür, üzerine yoğurt gezdirilir. Yoğurdun üzerine de biberli tereyağ dökülüp servise sunulur.



    [​IMG]
    Zeytinyağlı Balkabağı Bastı
    Malzemesi:
    200 gr balkabağı
    1 adet orta boy ince doğranmış kuru soğan
    3 yemek kaşığı pirinç
    1/2 su bardağı zeytinyağ
    1/2 limon suyu
    1 yemek kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz toz biber
    1/2 demet dereotu
    Yeterince su
    Hazırlanışı:
    Kabaklar parmak kalınlığında kesilir. Tencerede yağ kızdırılır, soğanlar renk alıncaya kadar kavrulur ve üzerine kabaklar ilave edilir. Beraber üç dört dakika daha kavrulur. Limon suyu, tuz ve biber eklenip, suyu dökülür. Bir taşım kaynadıktan sonra yıkanmış pirinçler süzdürülüp yemeğin içine katılır. Hepsi birlikte yirmi dakika pişirilir. Pişmeye yakın dereotu serpiştirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuk olarak servis edilir.



    [​IMG]
    Bütün Balkabağı Dolması
    Malzemesi:
    1 adet bütün balkabağı (takriben 3.5 kg)
    2 adet kabuk tarçın
    200 gr kuru kayısı
    200 gr kuru incir
    100 gr fındık içi
    100 gr beyaz badem
    100 gr İzmir üzümü
    100 gr yeşil fıstık (bütün)
    100 gr ceviz içi
    1 adet nar içi
    500 gr toz şeker
    100 gr su
    Hazırlanışı:
    Bütün balkabağı yıkanır ve temizlenir. Üst tarafından sapına bir parmak kala bıçak yardımı ile kesilir, kapak gibi açılır. İçi temizlenir, bütün iç malzemeler karıştırılır, kabağın içine doldurulur. Kapağı kapatılıp alüminyum folyo kağıdı ile tamamı sarılır, fırın tepsisine alınır. Tepsiye soğuk su konur. Yaklaşık dört beş saat 180-200 derecede pişirilir. Soğuyunca nar taneleri serpilir, bütün olarak servis edilir.




    Balkabaklı Pekmezli Muhallebi
    Malzemesi:
    150 gr balkabağı rendesi
    100 gr pekmez
    500 gr süt
    2 adet kabuk tarçın
    2 adet karanfil
    2 yemek kaşığı nişasta
    2 adet yumurta sarısı
    100 gr toz şeker
    Hazırlanışı:
    Balkabağı rendelenir, tencereye süt dökülür kaynamaya bırakılır. Tarçın ve karanfil atılır. Kabağın pişmesine yakın toz şeker ve pekmez ilave edilir, beraber kaynatılır. Nişasta, su ile ezilir, yumurtanın sarısı karıştırılır, beraber süzdürülür. Kaynayan sütün içine yedirilip bir taşım kaynadıktan sonra servis kabına aktarılır. Soğuyunca servis edilir
     
  3. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Lahana yemekleri


    Coleslaw Salatası
    Malzemesi:
    1/2 beyaz lahana
    2 adet elma
    2 yemek kaşığı mayonez
    4 yemek kaşığı yoğurt
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz biber
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Beyaz lahananın yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Çok ince şekilde doğrayın. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Karıştırma kabına yoğurt, mayonez, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve baharat katarak çırpma teli ile karıştırın. Doğranan lahana ve rendelenmiş elmaları da ekleyerek hepsini yeniden karıştırın. Servis kabına alıp servis edin.

    Bütün Lahana Dolması

    Malzemesi:
    1 adet orta boy beyaz lahana
    300 g kuzu kuşbaşı, doğranmış
    3 adet kuru soğan, ince doğranmış
    1 çay kaşığı domates salçası
    70 g pirinç
    4 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
    1/4 demet ince kıyılmış dereotu
    1/4 demet ince kıyılmış nane

    Hazırlanışı:
    Soğanları ince doğrayın, tencerede tereyağı ile kavurup renk alıncaya kadar karıştırın. Etleri ilave edin, 5-6 dakika kavurup salçayı ekleyin. 3-4 dakika karıştırıp su ilave edin. Etlerin pişeceğine yakın pirinçleri ekleyin. Tuz ve baharatını katıp pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede, kaynar suda bütün lahanayı 3-4 dakika kadar bekletin. Sonra soğuk suya çıkartın. Lahananın suyu süzüldükten sonra fırın tepsisine alın. Yapraklarını tersinden, kopartmadan açın ve orta göbeğini çıkarın. Hazırlanan iç malzemeye nane, maydanoz, dereotu karıştırın. Lahananın içine doldurup yapraklarını tekrar kapatın. Yağlı kağıda sarıp 150 derece fırında 45 dakika pişirin. Daha sonra yağlı kağıdını açın ve biraz renk alması için 4-5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis edin.

    Lahanalı Kuzu İncik Kapama
    Malzemesi:
    4 adet kuzu incik
    1 bağ karalahana
    6 adet taze soğan
    8 yaprak beyaz lahana
    1 adet kuru soğan
    100 g tereyağı
    1 çorba kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 litre su

    Hazırlanışı:
    Kuru soğanları ince ince doğrayın ve yağda pembeleştirin. Kuzu incikleri haşladıktan sonra kavurun ve su ilave edin. Etler pişmek üzereyken yaprak halinde sebzeleri atın. Sebzeler de piştikten sonra süzülen terbiyeyi karıştırarak ilave edin. Baharatını ekleyip sıcak olarak servis edin.

    Zeytinyağlı Midyeli Lahana Sarma

    Malzemesi:
    1 adet beyaz lahana (dolmalık olacak)
    20 adet iç midye
    Zeytinyağlı dolma içi
    1 su bardağı sızma zeytinyağı
    1 su bardağı su
    1 yemek kaşığı tuz
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Bir tencerede, sıcak ve tuzlu suda lahanaları haşlayın. Soğuk suya alıp parçalar halinde kesin. Dolma içinin içine ayıklanmış iç midyeleri karıştırın ve lahana yaprağına yaprak sarma gibi sarın. Tencerenin altına havuç, kuru soğan, maydanoz sapı, limon dilimleri ile altlık yaptıktan sonra üzerine dolmaları dizin. Sızma yağ, tuz, limon suyu ve su ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirip soğuyunca servis edin.

    Kıymalı Lahana Böreği
    Malzemesi:
    1 adet beyaz lahana
    200 g dana kıyma
    1 adet kuru soğan
    1/2 demet maydanoz
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    150 g süt
    3 adet yumurta
    70 g tereyağı

    Hazırlanışı:
    Harcı için; önce ince doğranmış soğanı kıymayla kavurun ve maydanoz ilave edin.
    Sosu için; süt, yumurta ve yağı karıştırıp iyice çırpın. Lahanayı haşladıktan sonra yapraklar halinde ayırın. Tepsiyi yağlayın. Yaprakları tepsiye dizin. Aralarına sosu dökerek dizmeye devam edin. Tepsinin ortasına gelindiğinde kavrulan kıyma harcını döküp sosla birlikte tekrar lahanaları dizmeye devam edin. Son katta üzerini yağlayıp fırına verin. 160 derecede 30 dakika pişirin ve sıcak servis edin.
     
  4. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]



    RİZE

    Korkoto Çorbası ve Ayran Çorbası



    Korkoto
    Kırılmış mısır
    Malzemeler
    İki su bardağı korkoto, Bir su bardağı ayran, İki çorba kaşığı tereyağı
    Yapılışı
    Önce korkoto suya atılır, ayran ve tuz katılır, tereyağı konup pişirilir. Günümüzde; salça tereyağında pişirilerek servis yapılırken çorbanın üzerine gezdirilmektedir.

    Fasulye (Lobya) Çorbası
    Malzemeler
    Uç su bardağı kuru fasulye, Domates büyüklüğünde içyağı, iki baş ortaboy soğan veya soğana karşılık prasa yaprağı
    Yapılışı
    Önce kuru fasulye suda pişirilir. Soğanlar veya pırasa yapraklan ayrı bir kapta pembeleşinceye kadar yağda kavrulur, fasulye, içyağı, tuz ve su ilave edilip pişinceye kadar yeniden kaynatılır. Kemik ilave edilirse daha lezzetli olur. Nane katılarak yenir.

    Hopi (Hupi) Çorbası
    Malzemeler
    Uç yoğurt kasesi hopi. (İçiyle birlikte kurutulmuş kuru fasulye), bir kaşık tereyağı, Bir domates büyüklüğünde içyağı, İki baş soğan veya bunun kadar prasa yaprağı
    Yapılışı
    İnce doğranmış soğanlar veya pırasa yaprakları yağla kavrulur. Kırılmış fasulye hopileri içine atılarak karıştırılır, su ve tuz ilave edilip piş irilir. Kemik ilave edilerek pişirilirse iyi olur. Nane ve sarımsak ilave edilerek yenir.

    Kabak Çorbası
    Malzemeler
    Bir beyaz kabağın dörtte biıi, Bir su bardağı kuru fasulye, Uç çorba kaşığı yağ.
    Yapılışı
    Kabuğu soyulan kabak kuşbaşı şeklinde doğranır, kazana konup ayrı bir kapta piş erken başka bir kapta pişirilen kuru fasulye, tuz ve yağla birlikte kabağa ilave edilir. Kum fasulye yerine taze fasulye kullanılabilir. Çorbaya bulgur, arpa veya pirinç ilave edilebilir.



    Fasulye Tavalası
    Malzemeler
    Bir kilo taze fasulye, iki baş soğan veya soğan yerine yeteri kadar pırasa yaprağı, beş diş sarımsak, iki kaşık tereyağı veya zeytinyağı
    Yapılışı
    Bir kilo daneli fasulye kırılarak kazana konur, yeterince pişirildikten sonra bir süzgeçte süzülür. İnce doğranmış soğan veya soğan yerine prasa yaprağı yağda kavrulur. Süzgeçte süzdüğümüz fasulyeler önceden hazırladığımız sarımsak, kavrulmuş soğana ilave edilir; tuzu konulup 10-15 dakika tavada veya kazanda kavrulur, sıcak yenir.

    Turşu Kavurma
    Malzemeler
    Bir kilo fasuülye turşusu, üç baş soğan veya buna denk pırasa yaprağı, beş diş sarımsak, iki kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağı
    Yapılışı
    Fasulye turşusu bir gün önceden suya konur, tuzu çıkartılır. Hiç su kalmayacak şekilde elle sıkılır. Soğanlar, ay şeklinde bir tavaya doğranırlar ve zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulurlar. Daha sonra hazırlanan turşu, tavaya ilave edilir, ezilmiş sarımsak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika kavrulur. Sıcak veya soğuk olarak yenebilir. Eskiden ilk yemek olarak ve mısır ekmeği ile birlikte yeniyordu. Bir lokma ekmek tavaya uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağza getiriliyordu. Günümüzde ise turşu kavurma, salata gibi sofraya konulmakta ve iştah açıcı olarak alınmaktadır.

    Tomart Kavurması
    Tomari sulak yerlerde, ırmak kenarlarında kendiliğinden yetişen otsu bir bitkidir. Yapraklan pazı yaprağı genişliğinde ve pazıdan biraz daha serttir. Tomari kavurması Pazı kavurması gibi yapılmaktadır. Pazı ve tomari karışımı olarak da yapilabilir.

    Karalahana Dolması
    Malzemeler
    Dört bağ lahana, iki baş soğan, bir su bardağı korkoto, iki kaşık tereyağı veya iç yağı.
    Yapılışı
    Eritilmiş yağda soğanlar kavrulur. Doğranmış haşlanmış ve süzülmüş lahanalar buna ilave edilir. Suyu, tuzu, ve acı biberi konulduktan sonra 20-30 dakika kadar pazı dolması kıvamında pişirilir. Suyu tuzu konulurken daha önceden ıslatılmış korkoto da ilave edilir. Korkoto yerine bulgur ve pirinç de konabilir.

    Lahana Haşlaması
    Malzemeler
    Altı bağ lahana, bir domates büyüklüğünde içyağı, bir kase fasulye, iki kaşık mısır unu, iki kaşık tereyağı, bir kiloya yakın kemik, bir miktar acı biber (Lav Biberi)
    Yapılışı
    Lahanalar önce yıkanıp temizlenir. Daha sonra elle bükülerek doğranır, fasulye ile beraber veya ayrı ayrı haşlanır ve süzülür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir. Tuzu biberi konur, yarım saat pişirilir.

    Ezme Lahana
    Malzemeler
    Altı bağ kara lahana, bir domates büyüklüğünde içyağı, bir kaşık tereyağı, bir bardak içyağı, bir bardak un, az miktarda acı biber.
    Yapılışı
    Önce, temizlenmiş ve doğranmış lahana ve fasulye ayrı ayrı haşlanır ve süzülürler. Mısır unu dışında bütün malzemeler ve tuz kazana konur, kaynatılmış su ilave edilir ve pişirilir. Suyu bir başka kapa alınıp ezme işine girişilir. Lahanayı ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunluğunda düz yontulmuş ağzı dört parmak kalınlığında ve genişliğinde bir araç) veya kepçe kullanılır ve lahana muhallebi kıvamı alıncaya kadar ezilir. Ezme işi bitince lahanadan daha önce alınmış olan su ve bir miktar mısır unu kazana yavaş yavaş ilave edilir ve 5 ila 10 dakika karıştırılarak kaynatılır. Ezme lahanaya damak zevkine göre tatlı kabağı, taze fasulye, taze mısır veya pazı ilave edilebilir.


    Lahana Roktikosu
    Lahana rohtikosu ayrı bir yemek olmayıp ezme lahanadan yapılan bir yiyecektir. Ezme lahanaya ufalanmış mısır ekmeği ve tereyağı katarak kaynatılır. Eğer kavurma konursa daha lezzetli olur.



    Lahana Sarması
    Malzemeler
    Altı veya yedi bağ kara lahana, üç baş soğan, bir kilo ince kıyılmış et, bir kase korkoto, maydanoz.
    Yapılışı
    Soğanlar ince ince doğranır. Yeteri kadar tuzla ovulur, ince kıyılmış et, korkoto, maydanoz, tuz, su ilave edilerek dolma içi hazırlanır, daha önce haşlanmış süzülmüş lahana yaprakları ile sarılır. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar su konulup kazanda pişirilir, sıcak servis yapılır. Kazanın en altına kemik konursa daha lezzetli olur. Korkoto yerine bulgur veya pirinç konabilir.



    Hamsi Çıgırtası
    Malzemeler
    Bir bağ pazı, bir bağ taze soğan veya buna denk yerli prasa yaprağı, iki bardak ince mısır unu veya buna denk buğday unu' da olabilir, bir tas tuzlu hamsi, bir yumurta büyüklüğünde içyağı. Kızartma için zeytinyağı yoksa tereyağı.
    Yapılışı
    Hamsiler önceden suya konarak ayıklanır, kılçıklarından temizlenir, hamsi, un, kıyılmış pazı ile soğan içyağı ile karıştırılarak ekmek hamuru gibi hafifçe yoğrulur, tuzu kontrol edilir. Yumurta katılırsa daha iyi olur. Bir santim kalınlığında veya daha ince yayılarak tavada kızartılır. Çığırta hamuruna köfte biçimi verilerek de kızartılabilir.

    Hamsili Pilav
    Hamsili pilavın ilk şekli "Hamsili Rasti" yemeğidir. Korkoto, az miktarda pazı veya pırasa yaprağı, kılçığı alınmış tuzlanmış hamsi ile birlikte karış tınhr, yağı konarak kazanda pilav gibi ve pilav kıvamına gelinceye kadar piş irilir. Hazırlanan malzeme tepsiye konarak pleki veya kuzinede piş irilebilir.
    Malzemesi
    Bir kilo veya bir tas hamsi. (Taze veya tuzlu hamsi olabilir), dört bardak pirinç, Uç baş soğan, bir avuç nane, Bir buçuk bardak zeytinyağı veya tereyağı.
    Yapılışı
    Hamsi tuzlu ise suya konur ve tuzu alınır. Taze veya tuzlu olsun önce hamsilerin kılçıkları temizlenir. Pirinç yıkanıp temizlenir, hamsi hariç, diğer hazırlanmış malzeme ile karıştırılır, iki bardak pirinç üç bardak su hesabıyla suyu konur. Tepsiye bir sıra hamsi dizildikten sonra üzerine hazırlanmış malzeme konur ve en üstüne de bir sıra daha hamsi dizilir. Tepsi plekide veya fırında pişirilir. Sıcak veya soğuk olarak salatalık veya ayranla yenir.
    Bu gün hamsi pilavı baharat, maydanoz , kuş üzümü ile zenginleştirilmektedir. Hamsili pilava, kuş başı doğranmış patateste konabilir. Genellikle hamsili pilav yapılınca başka yemek yapmaya gerek görülmez.



    Plekide
    Yapılışı: Taze hamsi başları kesilerek temizlenir ve tuzlanır. Bir oluklu kiremit alınarak üzerine kumar yaprağı veya lahana yaprağı serilir. Temizlenmiş hamsi yaprağın üzerine dizilir, üzeri aynı tür yaprakla örtülür ve en üstte bir oluklu kiremit daha konarak ocağa veya ateşe sürülür ve üzerine közler çekilerek pişirilir. Kiremit yerine pleki de kullanılabilir. Kiremitte dizilen hamsiler plekiye dizilir, üzeri sacla örtülerek üzerine ateş yakılır ve pişirilir.


    Muhlama
    Malzemeler
    Üç tahta kaşığı mısır unu, üç kaşık tereyağı, bir kase tel veren peynir, İlik SU ve tuz.
    Yapılışı
    Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup pembeleş inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır. Hafif ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir.
    Muhlama tel veren peynirle yapılabileceği gibi her türlü peynirle veya minci ile de yapılabilir. Peynir ve minci sade olarak da yağda pişirilebilir. (Buna pişirmek yerine ısıtmak demek daha doğru olur). Yağda sade olarak pişirilen peynire peynir muhlaması, yağda sade olarak pişirilen minciye de minci muhlaması denir.
    Hemşin yöresinde bir miktar kaymak alınarak tavaya konur, ateş üzerinde kaynatılır, içerisine yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle sıcak olarak servis yapılır. Bu muhlama şekline adı geçen yörede "kuymak muhlaması' denmektedir.


    Hoşmer
    Malzemeleri
    Bir litre kaymaklı süt, bir kase köy peyniri, üç tahta kaşığı mısır unu, yeterince tuz.
    Yapılışı
    Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Tava ateşe konarak kaynatılmaya bırakılır. Elenmiş mısır unu, kaynayan süte yavaş yavaş ve karıştırılarak ilave edilir. Normal kıvama gelince ince doğranmış köy peyniri ve tuz konur. Peynirin hoşmer içine erimesiyle birlikte sıcak servis yapılır.
    Hemşin yöresinde kaymağı alınmış süt içerisine mısır unu karıştırılarak yapılan tava işine "Kotniyar" denmektedir. Kotniyara peynir konmaz.
    Hoşmer, muhlama gibi yenir ve yerken yağ tavada göllenir.



    Haşıl
    Malzemeler
    Sıcak mısır ekmeği, tereyağı ve minci.
    Hazırlanışı
    Sıcak mısır ekmeğinin içi yayvan bir kap içersine boşaltılır.
    İçersine bol miktarda tereyağı ve tuzlu minci (Lor) katılarak karıştırılır. Mısır ekmeğinin sıcağında yağ, ekmeğe ve minciye sirayet eder. Soğutulmadan yenir.
    Sıcak ekmek bulunmadığı zamanlarda soğuk ekmek bir tavanın içine ufaltılıp yağı ve mincisi konur. Sonra hafif ateşte ısıtılarak yağın ekmeğe nüfus etmesi sağlanır. Böylece leziz ve besleyici bir yiyecek elde edilmiş olur.



    Laz Böreği
    Malzemeler
    Beş yumurta, yedi su bardağı süt, beş kaşık tereyağı, bir buçuk su bardağı şeker, bir buçuk kahve fincanı nişasta, bir buçuk kahve fincanı pirinç unu, alabildiği kadar buğday unu, tuz.
    Yapılışı
    Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür. Bu ondört parça ile laz böreğinin on dört yufkası açılır.
    Yapraklar arasına konacak muhallebinin yapılışı: Süt ve şeker kaynatıldıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir. Piştikten sonra bir tutam karabiber serpilir.
    Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür. Geriye kalan yedi hamurda tek tek açılarak ve tereyağı sürülerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilir, üzerine tereyağı gezdirilerek fırına verilir.
    Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.



    Enişte Lokumu
    Eskiden kaynanaların damatlar için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokca yapılan bu lokumlar, gelin tarafından koca evi halkına birer ikişer dağıtırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi.
    Malzemeler
    Uç su bardağı tereyağı (Margarin de olabilir), üç su bardağı yoğurt, altı su bardağı şeker, üç yumurta, yarım limon suyu, yarım çorba kaşığı karbonat, alabildiğince buğday unu ve tuz
    Yapılışı
    Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker yağ içine erimediğinden eritilmiş ilik yağ bu karışıma sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağı karışıma katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatılarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Plekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinede orta hararette pişirilir.
     
  5. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    Trabzon Çaykara bölgesi yemekleri
    Mısır Ekmeği
    Malzeme: Mısır unu, sıcak su, tuz.
    Yapılışı:
    Mısır unu derin bir kap içerisine koyu*larak sıcak su ile topaklanmayacak şekilde yavaş ya*vaş yoğrulur. Yoğrulma esnasında bir miktar tuz İlave edilir. Diğer taraftan pleki ısıtılır. Isıtılmış olan plekinin içerisine hazırlanmış olan mısır unu hamuru konulur üzeri saçla kapatılır. Saçın üzerine köz dökülerek pişirilir. (Veya pilitada pişirilir.)

    Papa (Haşıl)
    Malzeme: 1 Lt. su, 1 kase mısır unu, tuz, tereyağı
    Yapılışı: 1 Lt Su kaynatılıp içerisine 1 kase mısır unu yavaş yavaş ilave edilir. Yeteri kadar tuz ilave edilerek kısık ateşte karıştırılarak mısır unu katılaşana kadar kaynatılır. Katılaşan unun içerisine tereyağı ilave edilir servis yapılır.


    İç Hoğiç (Sebzeli Ekmek)
    Malzeme: 1 kg mısır unu, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, 1 kg ıspanak, pazı
    Yapılışı:
    Pazı yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Doğranmış olan yeşil sebzelerin içerisinde bir miktar tuz koyularak suyu çıkartılır. Yoğrulmuş hamuru bir tepsiye alarak ortası açılır, ortasına yeşil sebzeler koyulur. Üzerine hamurun kalan yarısı koyu*larak kapatılıp. Üzerine sıvı yağ veya tereyağı konu*larak fırına verilir.


    Fasulye Kavurması
    Malzeme:
    Taze fasulye, sarımsak, soğan, tereyağı, maydanoz, tuz<
    Yapılışı:
    Fasulyenin kılçıklarını temizleyerek bol suda yıkanır. Ortadan ikiye bölerek haşlanır süzdükten sonra soğumak üzere bir kenara ayrılır ve suyu sıkılır. kuru soğanı temizleyip, ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağı eritilir. Soğan ve taze fasulyeyi ilave ederek kavrulur. Kavrulan fasulyenin içerisine ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ilave edilerek tuzla birlikte 1-2 dakika daha kavrulur.

    Kuru Fasulye
    Malzeme: Kuru fasulye, soğan, kuşbaşı et, tereyağı, içyağı nane
    Yapılışı:
    Kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Bir ten*cerede tereyağı, soğan, içyağı ve et kavrulur. Kavrul*duktan sonra içerisine fasulye ilave edilerek su ile Piştikten sonra üzerine nane ilave edilir.

    Kete
    Malzeme: Un, süt, tuz
    İçi için malzeme (Hoğüs): Tereyağı, mısır unu, şeker
    Yapılışı:
    Un, süt ve tuz karıştırılarak bir hamur yapılır, içi için tereyağı eritilir. Mısır unu katılarak iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra şeker ilave edilir. Hamur açılır. Kare olarak kesilir, Malzemeden içine 1çorba kaşığı koyulup, köşelerinden dörde katlanır. Isıtılmış sal üzerinde veya tepsiye konularak plekide veya pilita'da pişirilir.

    Fasulye Turşusu
    Malzeme: Fasulye, su, tuz, sarımsak
    Yapılışı:
    Taze yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler büyük bir tepsiye doldurularak soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için üzerine bir ağırlık konulur.

    [​IMG]

    Muhlama
    Malzeme: Peynir, un, tereyağı, az miktarda su<
    Yapılışı:
    Peynir ince ince doğrandıktan sonra içeri*sine un ve bir miktar su katılır diğer taraftan tereyağı ocakta kızdırılır. Kızdırmış olduğumuz tereyağın içeri*sine hazırlanmış karışımı üzerine dökerek içindeki peynir eriyene kadar pişirilir. Bazı köylerde muhlamalara soğan, yumurta ilave edilerek yapılır.

    Lahana Yemeği
    Malzeme: Kara Lahana, Barbunya Fasulyesi, sıvı yağ, mısır unu, içyağı, tuz.
    Yapılışı:
    Barbunyalar akşamdan ıslatılır. Lahanaları çok ince olmayan parçalar halinde doğranır ve haşlanır. Barbunyaları haşlanır ve haşlanmış la*hanalarla birlikte karıştırılır. Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağ ve içyağı ile beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Lahana ve fasulyeyi de kavrulan soğanla karıştırılır. Tuz ve biber ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakır. Piştikten sonra 1 kase mısır unu içerisine ilave ederek pişirilip geriye alınır. İmkanlar dahilinde içerisine et veya kavurma konulabilir.


    [​IMG]
    Ezme Lahana
    Malzeme: Kara Lahana, içyağı, mısır unu, tuz.
    Yapılışı:
    Lahanayı yıkayın ince ince doğradıktan sonra suda haşlanır. Pişen lahananın suyunu döküp, tekrar suyun içine konur ve içine içyağı ve tuz ilave edilip pişirilir, piştikten sonra mısır unu lahana ezeceği ile ezilir. Tekrar 10 dk. pişirilip geri alınır.

    Etli Karalahana Sarması
    Malzeme: Karalahana, kuşbaşı et, soğan, pirinç, sıvıyağ, maydanoz, sarımsak, nane, karabiber, tuz.
    Yapılışı:
    Karalahana sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice inceltilerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarımsak maydanoz, nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
     
  6. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL


    [​IMG]
    Giresun yemekleri


    KARALAHANA YEMEĞİ


    Malzemeler: 1 kg karalahana ,1 bardak haşlanmış kuru fasülye ,1 bardak değdirmeden çekilmiş mısır,1 büyük baş soğan , 2 kaşık mısır unu , 4 litre et suyu (arzuya göre),1 çorba kaşığı tereyağ,tuz ,acı biber.

    Yapılışı: Lahanalar ayıklanır yıkanır ve incecik doğranır.içine mısır unu kapatılarak karıştırılır.Bİr tencereye soğanlar konup kavrulur.Soğanlar pembeleşince su konur,kaynatılır.kaynayan suya doğranmıs lahanalar konur ve pişmeye bırakılır.Biraz kaynayınca içine mısır kırması konur.Pişmeye yakın haşlanmış kuru fasülyeler konur.Pişince ateşten indirilir.




    ETLİ LAHANA SARMASI

    Malzemeler:1 kg. yağlı kıyma ,1/2 çay kaşığı kara biber ve kırmızı bibier,yarım çay bardağından biraz fazla pirinç,1 kaşık salça,2 Baş orta boy soğan,1 adet domates, 1 diş sarımsak,1 bağ maydonoz,yeterince tuz,3 bağ lahana.

    Yapılışı:Lahana ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynayan suda damarları hafif ezilinceye kadar haşlanır.Süzgeçe alınıp soğutulup.İçi: Soğanlar soyulup tıkanır,incecik doğranır,pirinç seçilip yıkanır.Bütün malzeme katılıp iyice karıştırılıp sarma şeklinde lahana ile iyice sarılır.Güveçte pişirilirse daha güzel olur . Sarma işlemi bitince içine salça ,yağ kızdırılıp dökülür.Tuz ve su ilava edilerek pişirilir.sıcak servis yapılır.


    KARALAHANA DİPLESİ



    Malzemeler:1 kg.karalahana , 2 su bardağı pirinç ,2 çorba kaşığı sıvı yağ. 4 adet orta baş soğan , 1 bardak su,tuz.

    Yapılışı: Lahanalar güzelce yıkanır ve ayıklanır . İnce kıyılır . Pirinç ayıklanır ve yıkanır . Soğanlar incecik ,pirincin içine doğranır.Bir tencereye bir kat lahana bir kat pirinç ve soğan konulur.Üst kısmına lahana gelecek şekilde hazırlanır .Üzerine tuz serpilir.Hava çıkarmayacak şekilde kapatılır.Kapatılmadan bir bardak su ilave edilir.Orta hareketli bir ateş üzerinde pişirilir . İnmesine beş dakika kala karıştırılır. Ayrı bir yerde yağ kızdırılır.Dible bu yağın içine atılıp kavrulur.İstenirse domates de konulup kavrulabilir.



    KABAKLI LAHANA ÇORBASI

    Malzemeler :1 kg karalahana ,500gr. çekilmiş fırınlı mısır ,250gr bal kabağı, 3 lt su 240 gr kuru fasülye ,1/4 yakar biber ,100gr. tere yağ , 150 gr çekilmiş kuyruk ve tuz.

    Yapılışı:fasülye ile mısır iyice yıkanır .Su dolu tencereye dökülüp kaynatılır,fasülyeler suyunu çekip çatlayınca su ilave edilir.Daha sonra lahana yıkanıp,tencereye ince halde kıyılır.Lahana pişip ezilmeye başlayınca biberi,yağı katılır.Bundan sonra 10 dk daha kaynatılır ve biraz mısır unu bulamac haline yemeğe ilava edilir.kaynayan yemeğin tuzu atılır. Yemek 10-15 dk daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek sıcak halde servis yapılır.


    KARALAHANA ÇORBASI

    Malzemeler:1 kg. karalahana, 3 adet yaprak pırasa,3 baş soğan ,1 bardak baldıran,1 avuç mısır unu ,tereyağ,tuz.

    Yapılışı:Karalahana ,pırasa ,baldıran yapraklarıiyice yıkanıp doğranır.Mısır unu ile güzelcew harmanlanır.Kaynayan suyun içine bu harmanlanan karışım atılır.pişmesine yakınyağı ile tuzu katılır.Pişince ateşten indiriliR.


    DÖŞEME

    Malzemeler:1 kg. karalahana,3 tane domates,3 baş soğan 1 bardakmısır kırması ,kızmızı biber,tuz,tereyağ.

    Yapılışı:karalahanalar yıkanır ve haşlanır.Haşlanan lahanalar ince olmamak kaydıyla doğranır.Soğan ve yağ bir tencerede kavrulur.Domateslerde küp küp doğranır ve yağın içine katılır.üzerine doğranan lahanalarve mısır kırması konurlur.Malzemenin üstünü kapatacak kadar su konur. Kırmızı biber ce tuzda ilave edilerek pişirilir.


    HAMSİ IZGARA

    Yapılışı:Hamsilar ayıklanır.Güzelce yıkanır.Kafi miktarda tuzlanır.Izgaraya tek tek dizilirler,kor üzerinde pişirilir.Salata ile sofraya alınır,üzerine limon sıkılır.


    HAMSİ KIZARTMASI

    Malzemeler:1 kg. hamsi, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 çay bardağı mısır unu 1 limon, tuz

    Yapılışı:Hamsiler ayıklanır ve iyice yıkanır tuzlanır.Tavaya biraz yağ konarak kızdırılır,una bulanan hamsilertavana tek sıra halınde dizilir.Pembe renkte kızardiği tahmin edilince hamsiler tavanın kapagı ile ters çevrilir.Alt yüzeyi de aynı şekilde kızartılır .Servis tabağına alınarak arzuya göre üzerine limonda sıkılır.



    HAMSİ PİLAKİ

    Malzemeler:1 kg mısır unu 1 kg hamsi 1 demet maydonoz 5-6 adet yeşil nane 2-3 sap pırasa tuz karabiber

    Yapılışı:önceden su ve maydonoz ile yoğrulmus hamurun içine kılçığı çıkarılmış hamsi,imcecik kıyılmış maydonozve ince kıyılmış pırasa nane,karabiber koyularak hepsi beraber karıştırılır.Ekmek pişirilen saç ates üzerinde kızdırılır.yağlanır ve unlanır.Un pembe renkte olunca hamurlar sacın üzerine avuçla beraber birkaç parça halinde konulur.Elle ekmeğe daire şekli verilir.Kalınlığı 2-3 cm olur.Ekmeğin alt kısmı kızarınca üst yüzeyi çevrilir.Bu yuzeyde kızarınca saçtan alınır . Eger sac yoksa fırında olur.



    MISIR EKMEĞİ

    Yapılışı:aynı usul ile pişirilir .yalnız hamsi ,maydonoz,pırasa,nane ,karabiber yoktur bunun içinde.



    MISIR ÇORBASI

    Malzemeler:1/2 kg sarı ve beyaz mısır,1 Kese barbunya fasülye,3 kg yoğurt

    Yapılışı:Mısır ve fasülye ayıklanıp soğuk suyla ıslanır.Bir taşım kaynatılır,şişmeye bırakılır.Ertesi gün tuz ilave edilip pişirilir.Kıvamına genlince ateşten alınır.İyice karıştırılıp servis yapılır



    MISIR DOLMASI:

    Malzemeler:Mısır unu Maydonoz soğan karabiber,sade yağ,karalahana ve tuz

    Yapılışı:Çekilmiş mısır unu yeterli ölçüde suyla tencerede karıştırılarak pişirilir.Suyunu çekmesi beklenir.İnce doğranmış soğan,karabiber,maydonozve tuz eklenerek karıştırılır.Yağın yarısı eritilip ilave edillir.Hazırlanan iç,ayıklanıp haşlanmış lahana yaprakları sarılıpr,tencereye dizilir.Üstüne yeterli kadar su konur ve hafif ateşte pişirilir.Ateşten indirilmeden önce kalan yağ kızdırılır ve üzerinde gezdirilir.isteğe göre üzerine yoğurt konulabilir.



    TURŞU KAVURMASI

    Malzemeler:2 büyük yemek tabagı turşu 6 iri soğan 1,5 bardağı zeytin yağı

    Yapılışı:Turşular aksamdan tuzunun çıkması için suya koyulur.Sonra doğranır.Soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Süzgeçte süzdürülmüş turşular ilava edilir.Kısık ateşte yarım saat pişirildikten sonra servis yapılır.



    PAZI(PEZİK) MIHLAMASI

    Malzemeler:
    1 kg. pazı 5 bas soğan ,4 yumurta ,2 çorba kasıgı sıvı yağ tuz,karabiber,nane

    Yapılışı:Pazılar güzelce yıkanır ve ayıklanır.bir cm genişliginde doğranır.Azsu içinde ,kaynamış suya konarak haşlanır.Süzgeöten süzülür.Avuç içinde sıkılarak suyu iyice alınır.Soğanlar ince doğranır.Yağla beraber pembeleşinceye kadar kavrulur.Pazıları da ilavew olunarak karıştırılır.tuz ve karabiber konur .Tekrar karıştırılır, üzerine yumurtalar tektek kırılır.Ağzı kapatılır.Yumurtalar pişene kadar beklenir.Ateşten alınır.



    HOŞMAK

    Malzemeler:1 kg taze fasülye 2 bas soğan,250 gr. barbunya fasülyesi 1 bardak mısır yarması veya bulgur 1 kaşık salça tereyağı tuz pul biber

    Yapılışı:Barbunya fasülyeleri aksamdan ıslanır.Sabah ılık suda fırın fasülyeler 3-4saat bekletilir.Kara suyu cıkarılır.Tekrar haşlanır.Haşlandıktan sonra süzülür.Normal fasülye kırığı gibi doğranır.Tencereye yağ ,soğan,salça konur.Kavrulduktan sonra içine fasülyeler atılır.Barbunya fasülyeleri de bu karışıma katılır.Üzeri kapanacak kadar su ilave edilir.Mısır kırması ve tuzuda konulur.Pişirilir.



    ISIRGAN

    Malzemeler:1 kg ısırgan 5-6 diş sarımsak 1 bardak mısır unu ,yarım kılo sut,,1 cay bardagı beyaz un nane , pazı ,hosaran,yavşu

    Yapılışı:Bir tencereye su konulup kaynatılır.Su kaynerken nane,ısırgan pazı hosaran ,yavşu iyice yıkanır.Kaynayan suyun içersine atılır. İyice haşlanır.Haşlanan bu malzeme ısırgan kepçesiyle iyice ezilir.Ezerken içine yavaş yavaş süy konur.Mısır unu ile beyaz unda yavas yavas ve ezilrek konur.Muhallebi kıvamına gelince ye bkadar ezmeye devam edilir .Sarımsak ve tuzu da ilave edilir.Biraz daha piştikten sonra ocaktan alınır.




    KABAKLI FASÜLYELİ ÇORBA

    Malzemeleri:1 kg domal(barbunya)1 dilim kara kabak ,tuz,kırmızı biber tere yağ

    Yapılışı:Barbunyaların içi ayrılır;fakat birkaç tane de kabuklu olarak körpesinden ayrılır.İlk önce tere yağ eritilir.Tane barbunyalar ve taze barbunyalar yağın içine konup üzerini kapatacak kadar su ile birlikte pişirilir.Kabaklar ince küpler halinde doğranır ve pişmekte olan fasülyenin içine konur.pişince ocaktan indirilir.Acı ile servis yapılır.


    SÜT KABAĞI

    Malzemeler:1 ufak kara kabak 1 kg süt 1 kg seker

    Yapılışı:Kara kabak kabuğundan soyulur ,küp küp doğranır,yıkanır ve bir tencereye konulur.Su ile haşlanır.Haşlandıktan sonra süzülür.Eger tatsızsa sekerde ilave edile bilir



    GALDİRİK KIZARTMASI

    Yapılışı:Galdirikler yıkanır ,haşlanır ,süzülür.Süzüldükten sonra mısır unu ile karıstırılır.Kızgın tavada alt ust yaparak kızartılır.Üzerine arzu edilirse yumurta kırılır.



    AVUZ

    Malzemeleri:Ağuz sütü ,şeker,avuz sütü:inewk yavruladugı zaman 3 gün sütü verir.

    Yapılışı:Bir tencereye süt konur.Büyük bir tencereyede su konur.Süt dolu tencere bu su dolu tencewrenin içine yerleştirilir.Süt bu suyun buharında pişer .bu pişen süt soğutulur.soğuyunca peynir kıvamına gelen avuz kesilerek servise sunulur.



    ARMUT HAŞLAMA

    Yapılışı:Sert armutlar tencereye konur.Üstünü kapatacak kadar suda konur .Haşlandıktan sonra suyuı süzülür.Armutların kabukları soyularak hazır hale gelir.
     
  7. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]


    Trabzon Vakfıkebir mutfağı


    Yağlaş

    Malzemeleri:

    Mısır unu, peynir, tereyağı

    Yapılışı:
    Yeteri kadar yağ tavada eritilir. Kıyılmış peynir yağa konur. Sıvı hale gelinceye kadar karıştırılır. Az miktarda su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra biraz mısır unu karıştırılarak konur, karışım iyice sağlandıktan sonra yenilemeye hazır hale gelir.

    Lahana Çorbası

    Malzemeleri:
    Karalahana, mısırunu, yağda mısır yarması, kuru fasulye, acıbiber, içyağı.

    Yapılışı:
    Fasulye Önceden haşlanır. Karalahana kıyılır. Bir tencere içine yeteri kadar su konarak kaynatılır. Kaynamış suya fasulye ile kıyılmış lahana ilave edilir, bunun üzerine bir miktar mısır unu ya da mısır yarması konur. Pişene kadar kaynatılır. Yemek pişince yağ bir tavada eritilir. Biberi ilave edilir. Yağı yanıncaya kadar eritilir. Yemeğin ü-zerine dökülür.

    Hamsi Kuşu

    Malzemeleri:
    Mısırunu, maydanoz, kılçıkları çıkarılmış hamsi, pırasa veya yeşil soğan.

    Yapılışı:
    Mısırunu ve bütün malzemeler bir kabın içerisine kıyılmış olarak konur, bunların hepsi karıştırılarak hamur gibi yoğurulur. Elde edilen hamur, köfte şekline sokularak yağda kızartılır.

    Sarambula

    Malzemeleri:
    Mısırunu, pırasa, soğan, hamsi

    Yapılışı:
    Kara taştan yapılmış olan plaki kara ateş üzerinde sacayağı de¬nen aracın üzerine ters çevrilerek konur. Altındaki ateş İyice yakılarak plaki kızartılır. Bu arada pırasa, soğan kıyılır. Kızgın plaki ateşten alınır. İçerisi, silinerek temizlenir. Yine sacayağının üzerine normal şekliyle konur. İçine kıyılmış soğan ve pırasa konarak karıştırılır. Sonra kılçığı alınmış belirli miktarda hamsi konur. Sebze kısmı, biraz haşlandıktan sonra kaynar su ilave edilerek un konur ve karıştırılır? Ateş üzerinde pişirme İşlemine devam edilir. Ateşten alınarak pişen yemek sofraya konur, içine çiğ olduğu gibi, eritilerek de tereyağı konur, bütün ev halkı ile birlikte sofraya oturularak afiyetle yenir.

    Isırgan Yemeği

    Malzemeleri:
    Yeşil ısırgan otu, mısırunu, tereyağı

    Yapılışı:
    İlkbahar aylarında yeşil ve taze ısırgan otunun tepe kısımları toplanır. Bunlar kaynar suda iyice haşlanır. Suyu süzülür. Bir tencerede bir miktar su kaynatılır. Önceden haşlanmış mısır unu, ilave edilir. Öylece pişirilmeye terk edilir. Piştikten sonra tereyağı, tavada iyice yakılarak üzerine dökülür. Sarımsakla diş diş hazırlanarak yemeğe ilave edilir.

    Mısır Çorbası

    Malzemeleri:
    Mısır yarması, kurufasulye, ayran, tereyağı.
    Yapılışı:
    Kuru fasulye önceden haşlanır. Bir tencerede su kaynatılır. Haşlanmış kuru fasulye ile mısır yarması kaynamış suya dökülür. İyice piştikten sonra tereyağı tavada eritilerek üzerine dökülür. Tabaklara servis yapılır. Üzerine ayran dökülerek afiyetle yenilir.
     
  8. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    ARTVİN YEMEKLERİ


    Hamur İşleri​

    Ginkal
    Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilir.Yoğurtsuz ve üzerine yağ dökülmeden yenir.

    Su Böreği
    Ülkemizin diğer yörelerinde de yapılan su böreği Artvin'de de yapılır. tere yağı ve içine konan Çiçil (uzayan) peynirle yapılması yöreye özgüdür.

    Garşo (Ekmek aşı)
    Bayat ekmek üzerine tercihe göre tere yağlı sos dökülür.Sos, sadece tere yağlı olabileceği gibi, mevsimine ve tercihe göre domates ve soğanlı ay da yoğurtlu da olabilir.

    Gaviçi (Ğaşil,Papa)
    Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırılarak yenir.

    Çimur
    Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir.

    Kete
    Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek.

    Kada
    Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir.Üzerine yoğurt sürülerek fırında pişirilir.

    Mısır Ekmeği (Çadi)
    Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir.Hemen her öğünde sofraların baştacıdır.

    Pileki Ekmeği
    Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır.

    Hamsili Ekmek
    Ağırlıklı sahil ilçelerinde, içine pırasa, salça, vb sebze konarak fırında pişirilir.

    Silor

    İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt sürülür ve tere yağ ile servis yapılır.Tercihe göre, bir süre fırında pişirilir.

    Kaymaklı Börek
    İçine kaymak konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

    Lokum
    Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top eklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

    Bişi
    Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

    Ev Makarnası (Mantı)
    Mayalı hamur muska veya eksem şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine yoğurtsuz ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    Cevizli/Fındıklı Börek
    İçine öğütülmüş ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

    Çorbalar​


    (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası
    Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

    (Beyaz) Lahana Çorbası
    Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

    (Gemdimalı) Süt Çorbası
    Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

    Kesme (Mantılı Süt Yemeği)
    Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır.

    (Siyah) Mercimek Çorbası
    İçine erişte biçiminde kesilmiş ev mantısı katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

    Çinçar (ısırgan otu) Çorbası
    Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır.

    Yemekler​


    Motrella
    İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil ve sahile yakın kısımlarda yenir.

    Lapurçen
    Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir.

    Puçuko
    İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.

    Karalahana
    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana, ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak afiyetle yenir.

    Çinçar (ısırgan otu) Yemeği
    Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.

    (Kinzili) Taze Fasulye
    Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.

    Karalahana Sarması
    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    Çarğala (pazı) Yemeği
    Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler zeytinyağda pişirilir.

    Taze Fasulye Kızartması
    Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak kızartılır.

    Hamsili Pilav
    Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir.

    Turşulu Pilav
    Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

    Hamsi Buğulama
    Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırılmış salça ve bir miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz serpilir.

    (Yatık) Döner (Çağ Döneri)
    Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir.

    Tava Yemekleri​


    Kuymak
    Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişirilir. Pişmenin en iyi işareti kuymağın kusması yani yağını salıvermesidir. Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir.

    Kaymağın Kuymağı

    Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişirilir. Pişmenin en iyi işareti kuymağın kusması yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır.

    Mıhlama
    Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    Peynir Tavalama
    Uzayan(civil) peynir ve terihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tereyağda bir müddet pişirilir.

    Dügmeç
    Bayat ekmek tereyağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir.

    Çılbır (Sarmısaklı)
    İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarımsaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    Çılbır (Sütlü)
    İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    Kavurmalı Yumurta
    Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirilir.

    Kaygana
    Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir.

    Diğer​


    Sığen
    Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt.

    Nağiço
    Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir.

    Kavrulmuş Zeytin
    Yörede Çoruh şeridinde yetişen zeytinlerin en kalitelisi zellikle az ısıda fırında çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi zorunluluğu ile az üretildiği için yörede çok makbuldur.

    (Ceviz/Fındıklı) Cacık
    Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis yapılır.

    Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)
    Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir.

    Lorlu Pekmez
    Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir.
     
  9. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL

    [​IMG]
    Yusufeli mutfağı

    Yatık Döner (Cağ Döneri)
    Özellikle az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir. Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir. Tercihen et parçaları arasına soğan domates veya taze biber konur. Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir.

    Silor


    Silor, özellikle ramazanlarda sahur yemeği olarak hazırlanan bir yufka yemeğidir. Hazırlanması için imece şeklinde kadınlar bir araya gelir, hamur yoğrulur, yufkalar açılıp sacda kurutmadan hafifçe pişirilir. Pişen yufkalar sıcak sıcak bir çarşaf içinde tüm hamur bitene kadar bekletilir. Yufka pişirme işi bitince yufkalar teker teker sıkıca rulo halinde sarılıp 2-3 cm eninde kesilir ve kesilen parçalar sıkıca tepsilere dizilir. Daha sonra fırına vererek pembeleşinceye kadar kızartılır ve soğuduktan sonra mukavva kutulara veya bez torbalara konarak ilerde gerektiğinde kullanmak amacı ile saklanır.
    Malzemeler

    Yeteri kadar silor, Üzerini örtecek kadar yoğurt, 2 kaşık krema , Su
    Yapılışı

    Silorlar uygun büyüklükteki tepsiye çok sıkı olmayacak şekilde dizilir. Bir miktar su ile hafifçe ıslatılır. Ayrı bir kapta yoğurt ve krema karıştırılır ve silorların üzerine yayılır. Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilip sıcak olarak yanında çayla servis yapılır.


    Hasuta
    Malzemeler
    1 kaşık tereyağı , 1 fincan nişasta, 1 tatlı kaşığı un, 1 bardak su, Yeteri kadar şeker.
    Yapılışı

    Bir kapta şeker, su, un ve nişastayı iyice ezin. Topaksız bir karışım elde etmiş olmalısınız. Bir tavada kızdırdığınız yağa dökerek karıştırın. Sarı renkli yağı çıkana kadar karıştırarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


    Puçuko
    Malzemeler
    Yarım kilo kemikli et, 2 avuç kadar kurutulmuş fasulye, 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça , 2 yemek kaşığı iç yağ, Yeteri kadar tuz , Yeteri kadar su , 1 kaşık acı biber
    Yapılışı

    Kurutulmuş fasulyeler akşamdan ıslatılır. Kavurma yağıyla soğanlar kavrulup salçası ilave edilir. Kemikli et ve fasulyeler ilave edilip kavrulur. Tuzu biberi eklenip malzemelerin üzerine gelecek kadar su konulur. Fasulyelerin iyice pişmesi gerekiyor. Daha sonra kemikli etler çıkarılarak etleri didilir. Kemiklerinden ayrılan etler tekrar tencereye dökülüp karıştırılır. Tercihe göre üzerine sirke dökülür.


    Cimçar (Isırganotu) Çorbası
    Malzemeler
    1 demet ısırgan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı un, 2-3 su bardağı su, 1 kaşık biber , 2 çorba kaşığı lor
    Yapılışı

    Isırgan demetini ayıklayıp bol suda yıkayın ve doğrayın. Bir tencerede tereyağını kızdırıp içine unu loru ve ısırganları ekleyin. Böylece 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. sonra yavaş yavaş suyu ilave edin ki topaklanmasın. Tuz ve biberi katarak düzenli olarak karıştırın. Kaynadıktan sonra hafif ateşte pişirin ve ocaktan alın.


    Hinkal
    Bir Erkinis yemeği. Bu yemek Orta Asya kökenlidir.

    Malzemeler
    Un, Su, Tuz, Kavurma.
    Hazırlanışı

    Un, su ve tuzla sert bir hamur yapılır. Hamur iyice özlü bir hal alıncaya kadar yoğrulur. Kavurma çok ince doğranır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp beze yapılır. Oklava yardımı ile iki mm kalınlığında, takriben çay tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurun ortasına bir kaşık kavurma konur. İkiye katlanıp poğaça gibi kenarları iyice bastırılır. Yapıştırılan kenar bir uçtan başlanıp bükülür. Hinkallerin bu işlem sırasında açık kalmamasına ve delinmemesine dikkat edilir. Hepsi hazırlanınca büyük bir tencerede kaynayan suya bir-iki kaşık tuz atılır ve hinkaller onar onar bu suda on dakika haşlanır. Haşlanmış hinkaller süzgeçle çıkarılır. Sıcak ve elle yenilmesi önerilir.


    Kabak Tatlısı
    Malzemeler
    Bal kabağı, Yeteri kadar toz şeker, Çekilmiş ceviz içi
    Yapılışı

    Bal kabağı dilimlere ayrılıp bir tencereye sıralanır. Üzerine yeteri kadar şeker serpilir. Suyunu bırakması için bir saat kadar bekletilir.Kısık ateşte kabaklar yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirilir.Üzerine ceviz içi serpilir.


    Gendima Çorbası
    Malzemeler

    1 su bardağı aşurelik buğday, 1 çay bardağı barbunya (akşamdan ıslatılır), 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı salça yeteri kadar tuz, biber, su, kemik eti
    Yapılışı

    Tencerede tereyağı soğan ve salça kavrulur. Tuz, biber, kemik eti eklenir. Barbunya ve buğday eklenip kavrulur. Son olarak suyuda katılıp kaynatılır. Pişince ateşten alınıp servis yapılır.


    Kavut Çorbası
    Malzemeler
    1 su bardağı kavut unu, 5 su bardağı su, 1 çorba kaşığı tereyağı yeteri kadar tuz
    Yapılışı

    Tencereye tereyağı ve kavut unu koyulup kavrulur.5 bardak su ilave edilip karıştırılarak kaynatılır. Hafif ateşte 15 dakika kaynatılır. Tuz ilave edilerek pişirilir.


    Bişi
    Malzemeler
    Yeteri kadar Un, su, tuz, maya Kızartmak için sıvı yağ
    Yapılışı

    Un, tuz, su ve maya katılarak usulüne uygun ekmek hamuru kıvamında yoğurulup mayalandırılır. Sonra hamurdan küçük bezeler alınarak açılır ve kızgın yağda kızartılarak pişirilir.


    Kete
    Malzemeler

    1 kg. un, 1 yemek kaşığı tuz , 1 kaşık toz maya veya 1 paket yaş maya , 1 çay bardağı ılık süt , 2 su bardağı kalın çekilmiş ceviz yada bir tava kaymak kuymağı, 1 çay bardağı sıvı yağ
    Yapılışı

    Un elenir. Maya toz ise ılık süt ile kabartılır. Tuz da ilave edilerek, ılık suyla hamur yapılır. Üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır. Mayalı hamur 2 santim kalınlığında açılır. Sıvı yağ sürülür ceviz serpilir. Yağlanmış tepsiye alıp önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin üzeri hafif pembeleşene kadar.
     
  10. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL

    [​IMG]
    Amasya mutfağı Amasya yemekleri
    Çorbalar​


    Cılbır Çorbası
    Kullanılan Malzemeleri
    Ev Eriştesi 1 Su bardağı , 2 domates , 2 yumurta , 1 kaşık tereyağı , 5 su bardağı su, bir miktar tuz.
    Yapılışı
    Tereyağında kıyma kavrulup içine yumurtalar kırılır, domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir. Suyu konulup kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra erişteler içine atılır, bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Biraz dinlendikten sonra sıcak servis yapılır.

    Çatal Çorbası
    Kullanılan Malzemeleri
    1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, 1 ad. orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul biber, nane.
    Yapılışı
    Mercimek ve yarma önceden pişirilir. Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur. Üzerine nane ve pul biber serpilir. Mercimek ve yarma katılıp5 dk. kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir. Sıcak servis yapılır.

    Sakala Çarpan Çorba
    Kullanılan Malzemeleri
    1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad. soğan, nane ve pul biber.
    Yapılışı
    Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir. Bir tencerede soğan yağ ile birlikte kavrulur. Nane ve pul biber konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır. Sıcak servis yapılır.


    Etli Yemekler​


    Bakla Dolması
    Kullanılan Malzemeleri
    200 gr. bakla, 1 baş soğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg. kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak.
    Yapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvı yağı, hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur. Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur. 2 su bardağı su konarak kaynatılır.


    Etli Bamya
    Kullanılan Malzemeleri
    250 gr. Bamya, 250 gr. parça kuzu eti, 100 gr. margarin, 1 tane soğan, 3 adet domates, 1 kaşık salça, 1 tane limon.
    Yapılışı : Bir tencerenin içine yağ ve soğan, et konularak kavrulur. Üzerine domates doğranarak salça eklenir. Limon sıkılarak bamyalarda yemeğin içine konulur. Tuzunu ilave ederek kısık ateşte pişirilir.

    Göbek Dolması
    Kullanılan Malzemeleri
    2kg. kaburga Eti ve karın zarı, 1kg. Pirinç, Ciğer, dolmalık Fıstık, Kuş üzümü,Maydanoz, Baharat, tuz ve tereyağı.
    Yapılışı : Hazırlanan iç pilav açılan göbeğin içerisine doldurulur .ve ağzı dikilir. Yağda kızartıldıktan sonra pişene kadar suda haşlanır ve fırında kızartılır.
     

Sayfayı Paylaş