1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Karatay Mutfağı'ndan Eylül Ayı Mönüsü!

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Papatya tarafından 4 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.311
    Beğenileri:
    5.869
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.580 ÇTL


    Kahvaltı (8.00 - 09.00)

    Karatay kahvaltı tabağı

    Az pişmiş 2 adet yumurta

    Bir avuç içiniz kadar az tuzlu peynir

    Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi

    Az tuzlu 10-15 adet zeytin

    Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka

    Limonlu çay veya süt içilebilir

    Öğle yemeği (13.00 - 14.00)

    Buğday çorbası

    Tereyağlı Kuzu Böbrek

    Domates ve Biberli Patlıcan Salatası

    Buğday çorbası

    Malzemeler:

    1 çay bardağı dövme buğday

    200 gr. süzme yoğurt

    1 adet yumurta sarısı

    Yarım çay bardağı süt

    1 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme)

    Kekik, kuru nane, pul biber (birer tutam)

    Kristal kaya tuzu, karabiber (ağız tadına göre)

    Hazırlanışı:

    Buğdayı yıkayın ve üzerini örtecek miktarda sıcak su ile geceden ıslatın. Ertesi sabah 1-1,5 saat süre ile pişirin. Pişirirken suyu eksildikçe sıcak su ilave edin. Buğday pişince tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakın. Diğer taraftan süzme yoğurdu uygun bir tencereye koyun, üzerine 1 su bardağı kadar su ilave edin. İçine yumurta sarısını ve sütü koyun, iyice karıştırın. Pütürsüz hale getirince ocağın altını kısık olarak açın; yoğurt karışımınız yavaş yavaş ısınsın. Biraz ısındıktan sonra da daha önce pişirdiğiniz buğday ile buluşturun ve karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpin, ocağın altını kapatın.Küçük bir tavaya tereyağını koyup kısık ateşte biraz ısıtın. üzerine pul biber, kuru nane ve kekiği koyun, hafif cızladıktan sonra çorbanın üzerine dökün. Sıcak veya ılık servis yapabilirsiniz.

    Tereyağlı Kuzu Böbrek

    Malzemeler:

    4 adet kuzu böbreği

    1 yemek kaşığı tereyağı

    Kristal kaya tuzu, karabiber (ağız tadına göre)

    Hazırlanışı

    Zarını çıkardığınız böbrekleri ikiye bölün. Bir bıçakla üzerlerine çizik atın (iki-üç yerinden). Tereyağını tavaya koyun, kısık ateşte eritin. Böbrekleri koyup alt-üst ederek pişirin. Böbrekler pişince, ateşten alıp servis tabağına dizin. üzerlerine tuz ve karabiber serpip servis edin.

    Domates ve Biberli Patlıcan Salatası

    Malzemeler

    3 adet patlıcan

    3 adet çarliston biber

    3 adet kırmızı biber

    2 adet domates

    1 adet kuru soğan (mor soğan)

    Yarım demet maydonoz

    Yarım limonun suyu

    Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

    2 yemek kaşığı sirke

    Kristal kaya tuzu (ağız tadına göre)

    Hazırlanışı

    Patlıcan ve biberleri bir közlemecin üstüne koyun ve orta ısıdaki ateşte, yanmamasına dikkat ederek, çevirerek közleyin. Patlıcan ve biberler sıcakken, saplarından tutup bir bıçak yardımıyla kabuklarını soyun. Sonra da sap kısımlarını kesin ve kabuğunu soyduğunuz her patlıcan ve biberi küp şeklinde doğrayıp bir salata kasesinin içine koyun. Domatesleri yıkayın, kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Soğanı soyup, küçük küp şeklinde doğrayın. Maydonozları yıkayıp ince ince doğrayın. Doğradığınız domates, soğan ve maydonozu patlıcana ilave edin ve hepsini birlikte harmanlayın. Tuz, limon suyu, sirke ve zeytinyağını ayrı bir kasede karıştırıp sos olarak hazırlayın, salatanın üzerine gezdirip servis edin.

    Not: Közleme işlemini aru ederseniz fırında da yapabilirsiniz.

    Akşam yemeği (18.00 - 19.00)

    Buğu Kebabı

    Sirkeli Biber

    Cacık

    Buğu Kebabı

    Malzemeler

    1 kg kuzu kuşbaşı (iri doğranmış)

    500 gr. arpacık soğan

    4-5 diş sarımsak

    2 adet domates (olgun)

    2-3 adet defne yaprağı

    1 tatlı kaşığı kekik

    3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

    2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

    Kristal kaya tuzu, karabiber, pul biber (ağız tadına göre)

    Hazırlanışı

    Soğanları ve sarımsakları soyun,bütün bırakın. Domatesi yıkayın ve rendeleyin. Düdüklü bir tencereye etleri, soğanları, sarımsakları, domates rendesini, kekiği, defne yaprağını, sirkeyi ve zeytinyağını koyup karıştırın (kesinlikle su ilave etmeyin). Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 50-60 dakika kadar pişirin ve ateşten indirin. Buhar iyice çıktıktan sonra tencerenin kapağını açın, defne yapraklarını ayırıp atın. Kebabı servis tabağına alın, tuz ve karabiberini serpin, servis edin.

    Not: Bu tarifi dana kuşbaşı veya şerit halinde doğranmış dana bonfile ile de uygulayabilirsiniz.

    Sirkeli Biber

    Malzemeler

    1 kg. yeşil ve kırmızı biber

    Yarım çay bardağı üzüm sirkesi

    2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

    Kristal kaya tuzu (ağız tadına göre)

    Hazırlanışı

    Biberleri bir közlemecin üzerine koyun ve kısık ateşte, çevirerek közleyin (yanmamasına dikkat ederek).Biberler sıcakken, saplarından tutup bir bıçak yardımıyla kabuklarını soyun. Daha sonra sap kısımlarını kesin. ve kabuğunu soyduğunuz her biberi uzunlamasına dilimleyin. Dilimlenmiş biberleri servis tabağına yerleştirin. üzerlerine sirkeyi dökün, zeytinyağını gezdirin, tuzunu serpin ve servis edin.

     

Sayfayı Paylaş