1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Kırklareli Mutfağı

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 16 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Kırklareli Mutfağı

    Kırklareli’nin geçmişi M.Ö. 6. yüzyılda burada yaşayan Trak’lara dayanır. Dönem dönem Aka, İskit, Makedon, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetinde kalan Kırklareli, Türkiye’nin ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası’na ev sahipliği yapar, buğday ve ayçiçeği üretimi de il ekonomisinde önemli bir yer tutar.
    Kırklareli; kamping, su sporları, kıyı turizmi, doğa ve av turizmi, mağara, bisiklet turizmi, kültür ve yayla turizmi, kuş gözlem alanları gibi etkinlikler açısından yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker.
    Kırklareli mutfağında et ve tarım ürünleri ile yapılan zengin yemek çeşitlerinin yanı sıra Karadeniz’e de kıyısının olması sebebiyle deniz ürünlerine de yer verilir. Sofralarında balık kızartmaları, kavurması, ızgarası, buğulaması, balık kebabı, çeşitli pilakileri pişirilerek tüketilir. Bunun yanı sıra höşmel, yağlı bıldırcın ve üveyik çorbası, süt çorbası, bakla çorbası, koyun yoğurdu, bıldırcın kebabı, aklımıza ilk gelen enfes yemekleridir.
    Kırklareli’nde hamur işlerinin ağırlıklı olduğu yöre mutfağının yanı sıra balık ve av etlerinin de mutfak kültüründe önemli bir yer var. On ikiden fazla mandıranın bulunduğu yörede peynir ve yoğurt kullanımı da bu bölge mutfağının belirgin özelliklerinden. Değirmendere köyünden terbiye yapılmamış işkembe çorbası, Dolhan köyünden yağ, salça, un, su, tuz, nane ile yapılan ‘umaç’ ve ısırgan çorbası yöresel çorbalar arasında sıralanabilir. Yoğurtlu labada olan ’borani’, unla pişirilmiş labada olan toyga ve piyazlık soğanların salça ve su ile pişirilip, indirmeye yakın yumurta kırılıp karıştırılmasıyla yapılan soğan aşı ise yöresel sebze yemeklerinden bazıları. Av hayvanlarından bıldırcın ve tavşan Kırklareli mutfağında başı çekiyor. Etli bulgur pilavı olan Manca, Armağan Köyü’nde çocuk doğunca yapılan bir bereket ve kutlama yemeği. Düğünlerde değişik isimli yahniler yapılırken, Hıdrellez ayında özel yemekler yapılıyor. Süt pidesi de bunlardan biri. Yumuşak bir hamur açıp tepsi ya da tavaya yerleştiriliyor ve içine yumurta ile süt karıştırılıp döküldükten sonra hamurun yanları kapatılıp üstü yağlanarak fırına sürülüyor. İlginç olan kısmı hamurun yanlarının koparılıp ortadaki sıvı kısma batırılarak yenmesi.
     

Sayfayı Paylaş