1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Köfteler -Köfte Tarifleri

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve Suskun tarafından 16 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL


    [​IMG]
    Çiğ Köftenin Tarihçesi


    Tarihi gelişimi M.Ö. 4000 senelerine dayanır.

    Rivayete göre Urfa ve Adıyaman yöresinde olan eski bir medeniyetin kralı Kral Nemrut’un Hz. İbrahim’in tek tanrıya inandığı için Hz. İbrahim’i yakmaya karar verir. Halkına verdiği emirle krallığındaki bütün kullanılabilir ağaç ve tahtaları büyük bir meydanda toplatıp evlerde bile hiçbir ağaç ve odun parçası bıraktırmayıp, yemek pişirmek için bile ateş yakmayı yasaklar.

    Yakılacak tek ateş sadece Hz. İbrahim’i yakmak amacıyla toplanan bu odun ve ağaç birikimi olacaktır. Halk kralının verdiği bu emre çaresiz uyar. Tüm yanacak odun ve tahta parçaları günlerce meydanda toplanır. Bu emri dağda avlandığı için duymayan bir avcı avda vurduğu geyiği eve getirir ve eşine bunu pişirmesini söyler. Eşi kocasına kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı çaresiz kalarak emre itaat eder. Yemek pişirmek için ateş olmadığından geyiğin sağ arka butunu ayırır taşta ince ince döverek ezer. İçine bulgur biber tuz katarak. Ezdiği etle bunu iyice yoğurur. Ve çiğköftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı anlatılır.

    Kral ise Hz. İbrahim’i bu devhasa odun yığınının üstüne bağlatır. Ve bu odun yığınını ateşe verir. Ama tanrıdan gelen emirle bu ateş suya odun parçaları balığa dönüşür. Şu anda Urfada ki bu göl ve içindeki balıkların bu anlatılanlar olduğuna inanılır.



    [​IMG]
    Çiğ köfte tadına varmak istiyorsanız isin sırrı uzun süre yoğurmaktan geçer
    Çiğ köfte için malzemeler

    700 gram köftelik ince bulgur
    400 gram kıyma
    2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kasığı biber salçası
    1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
    100 gram isot
    4 tane kabukları soyulmuş domates
    3 çay bardağı limon suyu,
    Yeteri kadar kimyon, karabiber ve köfte otu karışımı baharat
    1 demet kıyılmış maydanoz
    6 tane ince doğranmış yeşil soğan
    1 baş sarımsak

    Tarifi​
    Bir kabın içine doğranmış kuru soğan, salça ve isotun yarısı ile yarım su bardağı suyu katıp karıştırın. İçersine bulguru da ilave edip bulgurların yumuşamasını bekleyin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Ardından bulgurlu karışımın içine katıp iyice yoğurun. En az 30 dakika boyunca yoğurma işleminiz devam etmelidir.
    Kıymayı ve kalan isotu yarım su bardağı suyu, 1,5 çay bardağı limon suyu ile birlikte başka bir yoğurma kabının içinde yoğurun. Ardından bu karışımı bulgurlu karışımın içine koyun ve karıştırın. Ardından içine baharatları ekleyin ve yine en az yarım saat yoğurun.
    En son olarak da yeşil soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları ezin, maydanozları ince ince doğrayın ve 1,5 çay bardağı limon suyunu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz çiğ köfte harcından parçalar koparın ve elinizle sekil verip, marul yaprakları içinde servis edin
    Afiyet olsun




    [​IMG]
    Akdeniz Usulü Köfte

    Malzemeler
    Kereviz Yaprağı
    1 Adet Kereviz
    100 gr Körpe Havuç
    2 Kutu Soyulmuş Domates Konservesi (800 gr)
    7 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
    200 gr Arpacık Soğanı
    4 Diş Sarmısak
    Tuz, Karabiber
    80 gr Ceviz İçi
    80 gr Kurutulmuş Domates
    2 Dilim Tost Ekmeği
    1/2 Demet Maydanoz
    1 Küçük Demet Fesleğen
    4 Adet Ançuez Fileto
    500 gr Dana Kıyma
    1 Adet Yumurta
    5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

    Hazırlanışı
    Kereviz yapraklarını yıkayın, kurulayın ve incecik doğrayın. Havuç ve kerevizi ayıklayıp mutfak robotunda kıyın. Soyulmuş domatesleri süzüp suyunu bir kaba toplayın ve doğrayın.
    Soğanları kıyın. Soğanların yarısını, 2 diş ezilmiş sarmısağı, havucu, kerevizi ve domates parçalarını 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Domates suyunu ilave edin, toz ve karabiber koyup 30 dakika hafif ateşte pişirin.
    Cevizleri ince doğrayın, kurutulmuş domatesleri kıyın. Kalan soğan, sarmısak ve cevizleri 3 yemek kaşığı zeytinyağında çevirin. Tost ekmeğini doğrayın ve mutfak robotunda ufalayın. Maydanoz, fesleğen ve ançuezleri de incecik kıyın.
    Kıymayı yumurta, tost ekmeği, kurutulmuş domates, cevizli karışım, maydanoz, fesleğen ve ançuezleri yoğurun, yoğururken tuz ve karabiber ilave edin.
    Kıymalı karışımdan 16 köfte hazırlayın. Kızgın yağda ve orta ateşte kızartın.
    Köfteleri sıcak domates sosunun üzerine koyun, üstlerine kereviz yaprakları serpiştirip servis yapın.

    Afiyet Olsun



    [​IMG]
    Tebriz köftesi

    Kullanılan Malzemeler :

    ½ kg kıyma
    100gr sarı mercimek
    1 adet orta boy patates
    1-2 adet soğan
    ½ su bardağı pirinç
    3-4 kuru kara erik
    3-4 kuru kaysı
    2-3 adet ceviz içi
    karabiber
    tuz
    safran
    pul biber
    2 adet kaynamış yumurta
    1 adet çiğ yumurta


    Hazırlanışı :

    Mercimeği pişirilir.( yarı yarıya sulu kalsın)Yıkanmış patatesleri kaynatılır..Mercimek ve patatesi ayrı ayrı püre haline dönüştür.Pirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynat, fakat dirice kalsın.Soğan rendele ve kıymaya karıştır.

    Kıyma, soğan, pirinç,patates, mercimek , tuz ve baharatları ve de çiğ yumurtayı iyice yoğur köfte yap ve köfteyi ikiye böl.Tencerenin dibine yağ ve doğranmış soğanı koy kavur ve bir tutam safran ekle.Soğan pembeleşince yağdan ayır bir kaba koy.Yağa doğranmış domates ve sadece biber salçası koy.Salçayı pişir ve ayırdığımız mercimek suyunu ekle.Kaynayınca iki bardak su ekle ve yine kaynat.Kaynarken köfteleri oy içine sıcak suda bekletilmiş erik , kayısı, kaynamış yumurta ve kavrulmuş soğanı yerleştir.Sonra köfteyi top haline getir.Köfteyi kaynayan suya koy ( kaynama hızlı olmasın) ara sıra çevir köfte sertleşince piştiği anlaşılır.Sıcak olarak servis yapın.

    Afiyet olsun..

     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Şakşukalı Köfte

    Malzemeler

    500 gr. kıyma
    1 tatlı kaşığı köfte bahan
    1 adet soğan
    Kekik
    Tuz
    Pul biber – Karabiber
    2 adet patates 5 adet sivri biber
    3 çorba kaşığı sıvı yağ
    1 kase sarmısaklı yoğurt
    Domates Sos İçin: 3 adet domates
    3 diş sarmısak 3-4 dal maydanoz
    Tuz

    Şakşuka Köfteli Tarifi
    Kıyma, köfte baharı, tuz, kekik, pul biber, karabiber iyice yoğrulup küçük misketler halinde köfteler yapılır. Fırın tepsisine konulup 20-25 dakika pişirilir. Diğer yanda patatesler küçük küpler halinde doğranır. Teflon tavada 3 kaşık sıvı yağ ile iyice kavrulur. Kevgirle patatesler ayrı bir kaba alınır. İri doğranmış sivri biberler patatesin kavrulduğu tavada güzelce kavrulup patateslerin yanma alınır. Domatesler rendelenip içine sarmısak ve tuz konulup sularını çekene dek pişirilir. Patatesler, biberler, pişmiş köfteler bir kapta karıştırılıp servis tabağına alınır. Üzerine önce sarmısaklı yoğurt sonra domates sosu dökülür. Maydanoz ile süslenip servis yapılır.
    Afiyet olsun.



    [​IMG]
    Saymik Köfte

    Malzemeler
    500 gr. dana kıyma
    1 su bardağı ince bulgur
    1 kuru soğan
    Tuz
    Karabiber
    Reyhan
    1 çorba kaşığı salça

    Tarifi
    Kıyma karıştırma kabına alınır. Soğan içme rendelenir. Bulgur, tuz, karabiber, reyhan eklenip iyice yogurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yassı köfteler yapılır. Yayvan bir tencereye dizilir. Salça sulandırılıp üzerine dökülür. Orta ısıda 30-40 dakika pişirilir
    Afiyet olsun.






    [​IMG]
    Kağıtta Sebzeli Köfte

    Malzemeler
    Köfte için:

    500 gr. köftelik kıyma
    1 adet kuru soğan
    3-4 dal maydanoz
    1 tatlı kaşığı köfte bahan
    1 çay kaşığı pul biber
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı kekik
    Tuz
    Garnitürü
    1 kâse bezelye (konserve)
    1 adet havuç
    1 adet patates
    Tuz


    Tarifi
    Karıştırma kabının içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz ve bütün baharatlar ilave edilir, iyice yoğurulur. Ufak köfteler hazırlanır. Teflon bir tavada önlü arkalı kızartılır. Köfteler kızardıktan sonra küp küp doğranmış havuç ve patates aynı tavada köfteden kalan yağ ile kavrulur. Tuz ve bezelye ilave edilir. Yağlı kâğıt ya da alüminyum folyodan kare şeklinde parçalar kesilir. Birer porsiyon bu kâğıtlar içine pay edilip bohça şeklinde kapatılır. Katlanan yerler alta gelecek şekilde tepsiye alınır. 40-45 dakika 200° fırında pişirilir.
    Afiyet olsun.




    [​IMG]
    Sepet Köfte

    Malzemeler

    • Yarım kilo kıyma(Köftelik)
    • 1 orta boy soğan
    • 1 adet, yumurta
    • Bayat ekmek
    • 1 kg patates
    • 2 yemek kaşığı, salça
    • 2 yemek kaşığı, pirinç unu
    • 2 yemek kaşığı, tereyağı sıvıyağda olabilir.
    • Tuz, kırmızıbiber

    tarifi
    Öncelikle Patatesleri yıkayalım bir tencerede üzerini aşacak kadar su ilave edelim haşlanmaya bırakalım. Biz bu arada soğanı karıştırma kabının içine rendeleyelim, üzerine kıymayı alalım. Sonra sırası ile tuzu, bayat ekmek içini, yumurtayı kırmızıbiber ve pirinç ununu ilave edelim özleşene kadar yoguralım.
    Haşlanmış olan, patateslerin kabuğunu soyalım, rendeleyelim bir tavada az yağ ile kavuralım tuzunu ayarlayıp ocaktan alalım. Hazırladığımız köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, ortasını içli köfte gibi oyalım ve patates püresini yeteri kadar dolduralım. Hazırladığımız köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Köfte harcından kalem inceliğinde cubuklar hazırlayalım, tepsideki püreli canakların üzerine sepek görüntüsü verelim. 170 derecelik ısıda yarı piştikten sonra cıkarıp üzerine hazırladığımız salçalı sudan sürelim fırına tekrar verelim.
    Afiyet olsun.
     
  3. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Top Top Köfte

    Malzemeler

    500 gram kıyma
    2 diş sarımsak
    1 küçük boy kuru soğan
    İdilim ekmek içi
    1 kase iyi doğranmış
    maydanoz
    Tuz
    1 tatlı kaşığı tarçın
    1 yumurta

    Tarifi
    Bütün malzemeleri birbirine karıştırıp yoğurun. Bu karışımdan küçük küçük toplar yapın. Derin dondurucuda saklayabilirsiniz, fakat biliyorsunuz ki çözülmüş gıdaiar tekrar dondurulmamalıdır. Sağlık açısından iyi değildir. Köfteleri teflon tavada yağsız pişirin. Sİze bir önerim var: 3′er 4′er tane top top köfteyi streçiere sarıp derin dondurucuya böyle atarsanız, hem pratik olur hem de köftelerin hepsini çözmek zorunda kalmazsınız. Top köfteler makarna ve pilavların yanına çok yakışır. Bebeğinizin beslenmesinde, 8. aydan itibaren et, köfte, balık ve tavuk gibi gıdalata geçebilirsiniz.




    [​IMG]
    Kuru Köfte


    MALZEMELER
    * 500 gr dana kıyma
    * 2-3 dilim bayat ekmek içi
    * 1 – 2 Soğan
    * 1 çay kaşığı karabiber
    * 1 – 2 çay kaşığı kimyon
    * 1 yumurta
    * Yarım demet maydanoz
    * Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
    Kuru Köfte tarifi
    1— Kıyma,ıslatılıp sıkılmış ekmek,rendelenmiş soğan,tuz,karabiber,kimyon,kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur.
    2— Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.
    3— Kızgın yağda kızartılır.

    NOT :
    1— Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur.Yumuşak olması için yoğururken 2 kaşık zeytinyağ ilâve edilir
    2— Kuru köfteye 1-2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir. (Köfte Tarifleri)
    3— Artan köfteye salçalı su ilave edilerek salçalı köfteler de yapılabilir.
    [​IMG]
    BAŞKA BİR TARİF
    Malzemeler
    • 150 g (1 orta boy) soğan
    • 600 g az yağlı koyun kıyması
    • 5 dilim tost ekmeği
    • 3 yumurta
    • tuz
    • taze çekilmiş karabiber
    • kimyon
    • 100 g (6 2/3 çorba k.) Sana
    • 125 g (1 su bardağı) un

    Yapılışı:

    Ön Hazırlık :

    Kuru köfte için bir kapta az yağlı koyun kıyması, rendelenmiş soğan,ıslatılıp ufalanmış ekmek içi,yumurta,tuz,karabiber ve kimyonu iyice yoğurarak karıştırın.Köfte hamurunu serin bir yerde en az 15-20 dakika dinlendirdikten sonra,parmak biçiminde parçalar halinde yuvarlayın.Fazla yağını çekmesi için,köfteleri tavadan çıkarıp bir kağıt havlu üzerine alın.Sana’yı bir tavada kızdırıp,unlanmış kuru köfteleri kızgın yağda altüst ederek pişirin.
    HAZIRLANIŞI​

    Ön hazırlık olarak soğanı büyükçe bir kabın içine rendeleyin.Unu eleyin.Soğan rendesinin bulunduğu kabın içine kıymayı koyun.Ekmeği ıslatıp,iyice sıktıktan sonra ufalayın ve aynı kaba katın. Kanşıma yumurtalan ilave edin.Tuz,karabiber, kimyonla lezzetlendirin.Malzemenin tümünü iyice yoğurarak karıştırın.Üzerini örtüp,serin bir yerde en az 15-20 dakika dinlendirin.Köfte hamurunu dinlendirdikten sonra elinizle parmak gibi yuvarlayın.Sana’yı bir tavada orta ateşte eritin. Yağ kızınca köfteleri elenmiş una bulayıp,kızgın yağda,her tarafının eşit pişmesi için zaman zaman karıştırarak 4-5 dakika kızartın.Köfteleri yağlarını süzdürerek tavadan alın.Kağıt havlu üzerinde yağlarını iyice süzdürdükten sonra bir servis tabağına aktarın.Kuru köfteleri,dilediğiniz garnitür ile soğuk veya dilerseniz sıcak olarak servis yapın.
    Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılara,üzerine birer kürdan saplanırsa soğuk büfe için bir çeşni olur.
     
  4. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.092
    Beğenileri:
    4.415
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    794 ÇTL
    Güzel görünüyorlar kıymasız olsalardı birde :)
     
  5. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]
    Düzce Köftesi

    Malzemeler
    Yarım kilo kıyma
    1 Çay bardağı mısır unu
    1 Adet yumurta
    1 Adet soğan
    1 Tatlı kaşığı tereyağı
    1 Su bardağı sıvıyağ
    Tuz, yenibahar, kimyon, karabiber
    Püre için :
    4-5 Adet patates
    Yarım kahve fincan zeytinyağı
    Çeyrek limon suyu
    Tuz, muskat

    Düzce Köftesi tarifi
    Ön hazırlık olarak püreyi hazırlayın.
    Bununu için patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyarak rendeleyin.
    Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve muskatı ilave ederek ezin.
    Pürüzsüz kıvama getirin.
    Kaşıkla şekil vererek servis tabağına yerleştirin.
    Köfteler için kıymaya yumurta, mısır unu, rendeleniş soğan, yenibahar, karabiber, kimyon, tuz ve tereyağını ilave ederek yoğurun.
    Köfte harcını özlü bir hamur olana dek yoğurmaya devam edin.
    Yuvarlak ve yassı köfteler hazırlayın.
    Tavada sıvıyağı kızdırıp, köfteleri arkalı önlü kızartın.
    Kızarmış köfteleri servis tabağına yerleştirin.
    Püre ile birlikte servis yapın.
    NOT : Dilerseniz patates kızartması ile de servis yapabilirsiniz.






    [​IMG]
    Kase Köfte

    Malzemeler

    Yarım kilo kıyma
    2 Adet soğan
    3 Dilim bayat ekmek içi
    300 gr mantar
    100 gr kaşar peyniri rendesi
    2 Adet sivri biber
    1 Adet domates
    4-5 Çorba kaşığı sıvıyağ
    4-5 Adet patates (haşlanmış)
    1 Çorba kaşığı salça
    Tuz, karabiber
    Köfte baharatı

    Kase Köfte tarifi
    Kıymayı bir kaba aktarıp, içine rendelenmiş soğanı, ufalanmış bayat ekmek içini, köfte baharatını, tuz ve karabiberi ekleyip özlü bir hamur haline gelene dek yoğurup bekletin.
    Bu arada diğer malzemeleri hazırlamaya başlayın.
    Küçük doğranmış 1 adet soğanı, 4-5 çorba kaşığı sıvı yağda soteleyin.
    Mantarları boyuna dilimler halinde kesin ve tavaya aktarın.
    Mantarlar bıraktıkları suyu çekene dek kavurmaya devam edin.
    Mantarlar bıraktıkları suyunu çektiğinde içine küçük küçük doğranmış sivri biberleri ve domatesleri ekleyin.
    Tuzunu ayarlayın ve 2 dakika daha kavurup ateşten alın.
    Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alın.
    Önce top gibi yuvarlak köfteler yapın ve iç kısmını baş parmak yardımı ile iyice çukurlaştırarak kase şeklini almasını sağlayın.
    Köfteleri hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin.
    Isıtılmış fırında köfteler yarı yarıya pişene dek pişirin.
    Köfteler pişince fırından çıkarın.
    Köftenin çukur kısımlarına hazırladığınız mantarlı karışımı doldurun.
    Arzuya göre mantarların üzerine haşlanmış patatesleri rendeleyip koyun.
    Pürenin üzerine biraz kaşar peyniri rendesi serpiştirin.
    Salçayı 1 veya 1.5 su bardağı su ile inceltin.
    Köftenin kenarından tepsiye aktarın.
    Tepsiyi yeniden fırına sürüp, üzerindeki kaşar peynirleri eriyene dek pişirin.




    [​IMG]
    Kolay Köfte

    Malzemeler

    Yarım kg az yağlı kıyma
    1 Adet soğan
    2 Dilim ekmek içi
    1 Adet yumurta sarısı
    1 Tutam tuz
    1 Tutam karabiber
    1 Tutam kimyon
    6-7 Sap maydanoz
    Kızartmak için sıvıyağ

    Kolay Köfte tarifi
    Soğanı randeleyip, kıymanın üzerine ekleyin. Belli bir süre suda beklettiğiniz ekmek içini de ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle ince uzun bir şekil verip hafifçe bastırın.
    Kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın. Haşlanmış sebzelerle birlikte servis yapın.
     

Sayfayı Paylaş