1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Kokoreç Nedir? Nasıl Yapılır?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve YoRuMSuZ tarafından 18 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. YoRuMSuZ
    Avare

    YoRuMSuZ Biz işimize bakalım!

    Katılım:
    7 Haziran 2006
    Mesajlar:
    24.415
    Beğenileri:
    7.327
    Ödül Puanları:
    11.330
    Cinsiyet:
    Bay
    Banka:
    8.717 ÇTL
    Kokoreçin Hazırlanışı

    Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir.

    [​IMG]Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.

    Servis Edilişi

    Türkiye'de kokoreç genelde sokakta satılan bir yiyecektir ve restoran menülerinde çoğunlukla bulunmaz. Kokoreç için özel hazırlanmış mangallı tezgahlarda kömür ateşinde pişirilir. Sokakta ayaküstü yendiğinden genellikle (değişik boyutlarda) ekmek arası olarak tüketilir. Kokorecin yanında en çok tercih edilen içecekler ayran, turşu suyu ve şalgam suyudur.

    Evde Kokoreç Nasıl Yapılır?

    Malzemeler :

    • 1 adet kokoreç
    • 1 adet domates
    • 4 adet yeşil biber (çarliston ) ya da sivri acı biber, tuz, kekik, kırmızı pul biber ( acı ve tatlı pul biber ), ( toz biber ( acı veya tatlı ) salça , sıvı yağ ,
    Öncelikle kokoreç çabuk pişirilebilen veya haşlanabilen bir et ya da sakatat çeşidi değildir. Bunun için yapacağımız ön işlemler vardır. Biliyorsunuz kokoreç bağırsaktan yapılır. İple sarılı uzun rulo halinde satın aldığımız kokoreci suda yıkadıktan sonra çabuk pişmesini veya haşlanmasını sağlamak için ben çatal yardımıyla ipi çıkarmadan sağlı sollu olarak çevirerek etrafından deliyorum. Buradaki amacım suyun kokorecin içine girerek daha hızlı pişmesini sağlamak ve içindeki köpüklü maddeyi dışarı atmasını sağlayarak temizlenmesi içindir.

    [​IMG]Sonrada düdüklü tencerede veya normal yemek tenceresinde suyla birlikte pişiriyorum. Kokoreç pişirilirken tencere içindeki kaynayan suyun üzerinde kokorecin köpüklü yağları çıkıyor bunları bir süzgeç yardımıyla alın. İyice piştiğinden emin olduğunuz kokoreç sarmasını alın ve sarılı iplerini kesin. İple neden pişiriyorum? Çünkü iple pişirmezseniz suda haşlanan kokoreç dağılır. İp kokorecin sıkı tutmasını dağılmamasını sağlıyor. Aynen iple sarılan diğer et veya tavuk yemekleri gibi.

    Sonra; nasıl bir kokoreç yapacağımıza ve kokoreci nasıl dilimleyeceğimize karar verdikten sonra başlayalım yapmaya.

    Dışarıda satılan ekmek arası saç kavurma kokoreçler çiğden direkt odun ateşinde pişiriliyor. Fakat evimizde odun ateşi olmadığı için bu yöntemle yapmaya çalışalım.

    Haşlanan veya pişen kokoreç sarmasını iplerinden ayırdıktan sonra bıçakla küçük parçalara keselim.

    Sonra saç kavurma tenceresinde veya normal teflon tencerede yağ ile birlikte öncelikle kokoreç parçalarını kavuralım. Sonra içine bir adet doğranmış yeşil biberi ve domatesi atıp çevirerek kavuralım.Domates çok fazla koymayın sulu olmasın. Burada amaç kokoreç yemek su salan domatesli kokoreç yemek değil. Kavrulduğundan emin olduğunuz kokoreçlerin içine tuzunu ve baharatlarını koyalım. Sıcak sıcak ekmek arasında ya da ben pilav yapıyorum pilavın yanında ayranla birlikte servis yapalım…Bu işlem bir nevide sote işlemidir.

    Aynı şekilde yukarıda anlatılan yöntemle, fırında da yapabilirsiniz.

    Pişirilen kokoreci ipinden ayırmadan fırın tepsisine koyarak 200 dereceli fırında üstü kızarana kadar kadar pişirilir. Sonra dilimler halinde domates , biber ve baharatlarıyla dışarıda harmanlayarak birlikte servis edilir.

    Başka bir yöntem :Haşlanan kokoreci salçalı su yaparak fırına dilimlenmiş kokoreç parçalarıyla verip salça sos kıvamına geldiğinde servis yapmaktır.

    Afiyet Olsun…
     
    Son düzenleme: 15 Mayıs 2016
  2. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.092
    Beğenileri:
    4.415
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    794 ÇTL
    Ah işte henüz tatmadığım, önyargıyla yaklaştığım bir yiyecek. Tadanlardan olumlu yorumlar aldım ama henüz tadmadım bakalım. :)
     
  3. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Et severim, yerim ama kokoreç nayır nolamaz :D
     
  4. İki nokta

    İki nokta Üstat

    Katılım:
    10 Haziran 2011
    Mesajlar:
    1.417
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    1.130
    Yer:
    Hayy'dan..
    Banka:
    1 ÇTL
    Olsa da yesek..
     
  5. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.309
    Beğenileri:
    5.866
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.572 ÇTL
    Denedim ama hoşuma gitmedi... Damak tadıma uymuyor...
     

Sayfayı Paylaş