1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Kökünden salata ve ızgara yapılan şifalı bitki REZENE

Konusu 'Alternatif Tıp' forumundadır ve Suskun tarafından 14 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Mide, bağırsak sorunlarında, İltihap, Solunum yollarında . Gaz söktürücü, kramp çözücü, uyarıcı, balgam gidericidir. Eklem ağrılarına, öksürüğe, akciğer hastalıklarına ve boğmacada, çayı; anne sütünü artırır, bebeklerin gazını giderir. İştah açar, gözlere kompres yapıldığında yorgunluğu giderir.

    Tadı ve kokusuyla anasonu andıran rezene, daha çok ince yapraklı, dereotunu andıran türüyle bilinir. Rezene yüzyıllardır şifa dağıtmakta

    Artık ülkemizde de tanınmaya başlayan ve "Floransa rezenesi" olarak adlandırılan türü ise kısa boyu, zayıf yaprakları ve etli soğan kısmı ile diğerlerinden ayrılır. Bu türün soğan kısmı kullanılır.


    Rezene, Fransız Mutfağı'nda soslara hayat verirken, Cezayir Mutfağı'nda salata olarak tercih edilir. Girit ve Ege mutfaklarında ise kuzu eti, yahni, börülce ve enginarla yan yana sayısız lezzete bürünerek karşımıza çıkar.

    İlk bakışta ikizi kadar dereotuna benzese iri cüssesi, koyu yeşil yaprakları, bazı türlerini oldukça gelişmiş olu soğana benzeyen kökünün yanı sıra keskin anason tadı ve kokusuyla bambaşka bir bitki olduğunu anlatır bize rezene...

    Anavatanı Akdeniz havzası olan rezene, aynı zamana ilaç olarak kullanılan eski bitkilerden biridir. Bu özel lezzetle tanışmak isterseniz Nilgün Günyolun "Rezene salatası" tarifi: deneyebilirsiniz

    Nasıl biliniyor?
    Rezene; "arapsaçı", "malatora", "malatura", "meletüre", "mayana", "çumra", "raziyane", "rezdane", "rezdene' "sincibil" ve "sincilip" olarak da bilinir.

    Nasıl kullanılır?
    Rezenin, kök, yaprak ve tohumları kullanılır. Kök kısmının salatası ve ızgarası yapılır. Yaprakları soslara, çorbalara ve konservelere katılır. Et, baklagilve sebze yemeklerinde değerlendirilir. Tohumları şarap ve çay yapımında kullanılır. Yaprak ve tohumları balık yemeklerini lezzetlendirir.

    REZENE SALATASI
    3-4 kişilik
    3 adet köklü rezene (Floransa rezenesi)
    2 adet küçük boy havuç
    2 adet kırmızı soğan
    150 gram keçi peyniri
    1 adet küçük boy portakal
    Yarım kahve fincanı zeytinyağı
    1 dal reyhan, tuz

    Yapılışı
    REZENELERİN etli kök kısımlarını saplarından ayırın. Daha sonra diyagonal olarak ince kıyıp, geniş bir kaba alın. Üzerine jülyen doğranmış havuç, piyazlık doğranmış soğan ve küp doğranmış peyniri ilave edin. Rezenenin yaprak kısmından iki dalı ince kıyıp malzemeye ilave edin.
    Harmanlayıp servis tabağına alın.
    Portakal suyu, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kapta karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Reyhanla süsleyerek servis yapın.

    REZENE FAYDALARI
    Rezene, potasyum ve sodyum yönünden zengindir. Mide ve bağırsak hareketlerini arttırır.
    İltihap giderici özelliği bulunur. Solunum yolları ve hazımla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır. Gaz söktürücü, kramp çözücü, uyarıcı, balgam gidericidir.
    Eklem ağrılarına, öksürüğe, akciğer hastalıklarına ve boğmacaya iyi gelir.
    Rezene çayı; anne sütünü artırır, bebeklerin gazını gidermeye yardımcı olur. İştah açar, gözlere kompres yapıldığında yorgunluğu giderir.
     

Sayfayı Paylaş