1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Konserve ve salamura mide kanseri yapıyor

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 26 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    Bu hastalıktan korunmak için öneriler ...


    ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, yiyeceklerin saklanış biçiminin mide kanseri sıklığını artırdığını belirterek, konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimi
    konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.


    Mide kanserinin Türkiye ’de en fazla görülen kanser türlerinden biri olduğunu, bu hastalığın en çok ölüme neden olan kanserler sıralamasında erkeklerde akciğer,
    kadınlarda ise meme kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını
    bildirdi.

    Mide kanserinin doğrudan beslenme ile ilgili olduğunu vurgulayan Akdur, “Bu kanseri önlemek için sağlıklı beslenmek yeterli. Fazla tuz kullanılması, gıdaların piştikten sonra uzun süre bekletilerek tüketilmesi, mide kanserine yakalanma riskini artırıyor. Yiyeceklerin saklanış biçimi de mide kanseri sıklığını artırıyor. Konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimine dikkat edilmeli” dedi.


    Mide kanseri açısından pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu, besinlerin direkt ısı kaynağı ile temasının olduğu yöntemler, ızgara ve döner gibi aşırı pişirilmiş ve yanık besinlerin mide kanseri sıklığını artırdığına işaret eden Akdur, bu hastalıktan korunmak için şu önerileri sıraladı:


    Bol taze sebze ve meyve tüketin
    Kırmızı et, balık ve tavuğu dengeli tüketin
    Izgarada pişen gıdaları tercih etmeyin
    Konserve ve salamura gıdaları fazla tüketmekten kaçının
    Sigara ve alkol kullanmayın
    İdeal kiloyu koruyun
    Yaşam boyu spor yapın
    Fazla tuzlu yemeyin
    Vücudunuza duyarlı olun, erken uyarı olabilecek belirtileri gözden kaçırmayın.
     

Sayfayı Paylaş