1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Konserveleme Nedir? Konserveleme İşlemi

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 14 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Konserveleme Nedir? Konserveleme İşlemi

    Konserveleme, sebze ve meyvaları steril ve hava geçirmez kavanozlarda saklama yöntemidir. 1-yi hazırlanıp serin ve karanlık bir yerde saklandıklarında, konservelenen sebzeler ve meyvalar uzun süre dayanırlar.

    SEBZELERİN KONSERVELENMESİ
    Sebzeleri fırında yada sıcak su banyosu ile konservelemek, bakterileri öldürecek yeterli sıcaklığa bu yöntemlerle erişilemediğinden, güvenli sayılmaz. Bu nedenle, sebzeleri konserveleme işlemi düdüklü tencere ile yapılmalıdır.

    MEYVALARIN KONSERVELENMESİ
    Meyvaların konservelenmesinde, alınması gereken önemli iki önlem vardır. Bunlardan birincisi, konservelenen meyvanın, içindeki tüm bakterilerin ölmesini sağlıyacak sıcaklığa erişene kadar ısıtılması, ikincisi ise, kavanozların kesinlikle hava geçirmez olmasıdır.

    ARAÇ - GEREÇ
    İki cins konserve kavanozu vardır: Metal kapaklı ve klipsli olanlar. Kavanozların ağız kısmında çentik, çatlak vb. kesinlikle bulunmamalıdır. Kapaklar kavanozların ağzına tam olarak oturmalıdır. Lastik halkalar tam boyutunda olup, yeterince esnek olabilmeleri için 10 dakika suda bekletilerek, kapağı kapatmadan hemen önce kaynar suya batırılıp. çıkartılmalıdırlar. Konserveleme işlemi sırasında kavanozun dibinin, içinde suyun kaynatıldığı tencerenin dibine değerek çatlamaması için, yükseltici bir şey, sözgelimi bir tel ızgara kullanılmalıdır.

    MEYVANIN HAZIRLANMASI
    Meyvaları konservelemeden önce bol soğuk suda iyice yıkayıp, gerekiyorsa kabuklarını soyunuz. Ezik, hattâ çok olgulanmış olanları çıkarıp atınız. Çilek, böğürtlen vb. meyvaları konservelemeden önce, tuzlu suya atarak kurt ve sineklerin çıkmasını sağlamanız, daha sonra da, ezilmemeye dikkat ederek yıkayıp, kağıt peçete üstünde kurutmanız gerekir.
    Kayısı, erik, şeftali vb. meyvalar bütün olarak ya da ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılarak hazırlanırlar. Elma ve armutlar da yarıya kesilip, çekirdekli kısımları oyulup atılarak ya da bütün olarak konservelenirler.
    Hazırlanmış meyvaları kavanoza düzgün bir şekilde yerleştiriniz.
    Kullanılan meyvaya göre kavanozu şurup yada su ile doldurunuz.
    Kavanozu kapattıktan sonra kapaktan tutup kaldırarak kontrol ediniz.

    ŞURUPLAR
    Meyvalar su ile konservelenebilirse de, şurupla konservelenen meyvaların daha güzel bir tadı olur. Şurup hafif orta koyulukta ya da koyu olabilir. Hafif olması için 850 cl (4+1/4 su bardağı) suya 120 gr (1/2 su bardağı) şeker katınız. Orta koyulukta şurup elde etmek isterseniz aynı miktarda suya 240 gr (1 su bardağı) şeker, koyu şurup elde etmek içinse yine aynı miktarda suya bu kez 450 gr (2 su bardağından biraz az) şeker ekleyiniz. En çok kullanılan oran 850 sl suya/240 gr şekerdir. Bu, çok asitli meyvalar dışında, meyvalarm hemen tümünün konservelenmesinde kullanılabilir.
    Domates ise bütün, dilimlenmiş yada salça olarak konservelenebilir. Bütün olarak konservelenecekse, sıcak ya da soğuk salamura ile kaplanmalıdır. (Salamurayı hazırlamak için 4 su bardağı suya 1 çorba kaşığı tuz ve 1/2 çorba kaşığı şeker ekleyerek kaynatınız.)

    KAVANOZLARIN DOLDURULUP KAPATILMASI
    Kavanozları sıcak, sabunlu suyla iyice yıkayıp soğuk suyla duruladıktan sonra, ters çevirerek kağıt peçete üstünde fazla suyunu süzdürünüz. (Kavanozların içinin nemli kalması için, peçete ile kurulamayınız.) Hazırlanmış meyvaları fazla sıkıştırmadan ve kapakla meyvalar arasında 2 cm kadar boşluk kalacak biçimde, kavanoza doldurunuz.
     

Sayfayı Paylaş