1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Konserveleme Yöntemleri

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 14 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    KONSERVELEME YÖNTEMLERİ

    Konserveleme için başlıca altı yöntem vardır.

    Su küvetinde ağır ısıtma:
    Bu yöntemi uygulayabilmek için, kavanozların tümüyle suyla kaplanabileceği derinlikte, içinde tencerenin altı ile kavanozların birbirine değmesini engelleyecek bir tel ızgara bulunan derin bir tencere gerekir. Meyvaları doldurduğunuz kavanozlara soğuk şurup ya da suyu döküp, lastik halkaları kavanozun ağzına yerleştirerek klipsleri sıkınız. (Kullandığınız kavanoz metal kapaklıysa, kapağı kapatıp hafifçe gevşetiniz. Böylece genleşmeye izin vermiş olacaksınız.)
    Kavanozları tencerenin içine, birbirlerine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek biçimde yerleştirip, tencereyi kavanozları örtene kadar soğuk suyla doldurunuz. Tencerenin kapağını kapatıp, suyu ağır ateşte ısıtınız.
    Bir tahta maşayla konserveleri tencereden alıp, bir tahtanın üstüne çıkarınız. Sudan çıkarır çıkarmaz kavanozların kapaklarını çevirerek ya da bastırarak sıkıca kapatınız. Kavanozları 24 saat ılınmaya bırakınız. İşlemin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için, vidalı kapakları gevşetiniz (klipsli kavanozlar kullandıysanız klipslerini çıkarınız). Kavanozları kapaklarından tutup, dikkatlice 1-2 cm kaldırınız. Kapak açılırsa işlem başarısızdır. Bu durumda sterilizasyon yeniden yapılmalı ya da meyvalar 2-3 gün içinde yenilmelidir.

    Su küvetinde hızlı ısıtma:
    1. yöntemde anlatılan yolu izleyiniz. Ancak bu kez soğuk su ya da şurup yerine sıcak (yaklaşık 60° C) su yada şurup kullanmanız gerekir. Tenceredeki su da sıcak (50° C) olmalı, işlem başladıktan 25-30 dakika sonra kaynama noktasına (90°C) yaklaşıp, kaynama süresince bu ısıda kalmalıdır.

    Düdüklü tencerede konserveleme:
    Bu yöntemi uygulayabilmek için, adından da anlaşılacağı gibi, bir düdüklü tencere gerekmektedir.
    Tencerenin dibine bir tel ızgara yerleştirdikten sonra, tencereye büyüklüğüne göre, kavanozları örtecek kadar kaynar su ve tencerenin kararmasını önlemek için biraz sirke koyunuz. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, konservenizi hazırlayınız. Tencereyi ateşten alıp, 10 dakika bir kenarda soğutunuz.
    1. yöntemde anlatıldığı biçimde kavanozları çıkarıp saklayınız.

    Fırın yöntemi 1:
    Fırında konserveleme yöntemi, fırının içinde sıcaklık her yerde aynı olmadığı için, sıcaklığın denetlenmesi güç olan bir yöntemdir. Ancak bu yöntem, üzümler ve koyu renkli meyvalar için oldukça uygundur. (Elma, armut, şeftali, yeşil erik ve domatesler için bu metodu kesinlikle kullanmayınız.)
    Önce, fırınınızı hafifçe (130° C) ısıtınız. Meyvaları yıkanmış ve durulanmış kavanozlara doldurunuz. (Su ya da şurubu eklemeyiniz.) Bir fırın tepsisini gazeteyle kaplayıp, kavanozları tepsiye yerleştirdikten sonra, tepsiyi fırının orta katına sürünüz. Sözgelimi birer kg'lık iki kavanoz için gerekli süre, yarımşar kg'lık dört kavanoz için gerekli süreye eşittir.)
    Kavanozları teker teker fırından çıkarıp, ısıya dayanıklı bir tezgaha koyunuz. İçlerine şurubunu (yada domatesler için salamurasını) döküp, kapaklarını kapatınız. Kavanozları 24 saat ılınmaya bıraktıktan sonra, serin ve karanlık bir yere kaldırınız.

    Fırın yöntemi 2
    Bu yöntemle tüm meyvalar konservelenebilir. Önce, fırınınızı hafifçe (150° C) ısıtınız. Yıkanıp durulanmış kavanozları meyvayla doldurup, kaynar su ya da şurubu üstlerine dökünüz. Bir fırın tepsisini gazeteyle kaplayıp kavanozları 5'er cm arayla üstlerine yalnız kapaklarını koyup halkayla sıkıştırmadan tepsiye diziniz. Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip, konserveyi hazırlayınız. İşlem bittikten sonra kavanozları fırından alıp, bir tahtanın üstüne çıkarınız. Halka yada klipsleri takıp kavanozları iyice kapatınız. 24 saat ılmmaya bıraktıktan sonra serin ve karanlık bir yere kaldırınız.

    Meyva özü ya da salça çıkarma:
    Sert yada yumuşak, haşlanmış tüm meyvalar için bu yöntem en elverişli olanıdır. Sözgelimi, Sonbahar elmaları ya da fazla olgunlaşmış erikler bu yöntemle konservelenebilir.
    Önce, meyvayı çok az suda ve dilerseniz bir parça şeker ekleyerek kaynatınız. (Domatesleri haşlarken, 2 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz katarak kokusunun çıkmasını sağlayınız.) Genleşmeyi gözönüne alarak , kapakları ya da klipsleri hafifçe gevşek bırakınız.
    Kavanozları 1. yöntemde anlatıldığı biçimde bir tencereye yerleştirip, üstlerini kaynar suyla kaplayınız. Domatesleri 10, meyvaları ise 5 dakika kaynatıp, 1. yöntemde anlatıldığı biçimde saklayınız.
     

Sayfayı Paylaş