1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Küflü Peynir Nedir? Zararlı mıdır?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Papatya tarafından 25 Ekim 2015 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.311
    Beğenileri:
    5.869
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.580 ÇTL

    "Peynir" kelimesi modern Türkçeye Farsça "sütten yapılmış" anlamındaki "panīr"'den geçmiştir. Peynir yapımına dair ilk bulgular milattan önce 5000’li yıllara dayansa da, yaygınlaşması Roma İmparatorluğu dönemine denk gelir.


    Peynir nasıl yapılır?

    Sütte bulunan "kazein" isimli protein, peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılır. Sonrasında bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente ürün bildiğimiz peynirdir. Tuzlu peynirlerin yapımında peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlama aşaması bulunur. Bu işlem, peynirin yüzeyine kuru tuzlama olarak veya peynirin salamuraya daldırılması yoluyla yapılabilir.


    [​IMG]

    Bu işlemden sonra "olgunlaştırma" sırası gelir. Peynir taze olarak tüketilebileceği gibi belirli bir olgunlaştırma sürecinden sonra da tüketime sunulabilir. Peynirin yapımındaki bu çeşitli aşamalarda farklı parametreler kullanıldığında elde edilen peynir ürünü de çok çeşitli olmaktadır.

    Küflü peynir nasıl yapılır?

    En yaygın bilinen küflü peynir olan rokfor, Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmektedir. Bu peynirin özelliği içinin küflü ancak kendisinin çok güzel kokulu olmasıdır. Bu peynirin yapımında Rokfor küfünün de büyük önemi vardır.

    Rokfor peynirinin hazırlanışında üçte ikisi buğday unu, üçte biri de çavdar unu olan rokfor karışımına bol miktarda maya ve hamurun miktarına göre sirke konur. Ekmek yapar gibi yoğrulur, pişirilir, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra karanlık mahzenlerde 1.5 ay kadar küflenmeye bırakılır.

    Rokfor peynirinin kaliteli olanları kavuniçi renktedir. İçi beyaz küf damarlı olan kaliteli bir rokfor peyniri tereyağı yumuşaklığında ve tadında olur.

    Küflü peynir sağlığa zararlı mıdır?

    Son dönemlerde özellikle sıkça sorulan küflü peynirin sağlığa zararlı olup olmadığı sorusunun temeli Aflatoksin maddesine dayanır. Bu madde kanserojen olduğu için tüketilmesi tehlikelidir.

    Aflatoksin maddesinin yeşil renkli küfte görülme olasılığı düşüktür. Ancak kırmızı, siyah ve beyaz renkli küfler Aflatoksin içerdikleri için tehlikelidir.

    Peki hangi küflü peynirler yenmeli, hangileri yenmemelidir?

    Asiago, Blue Cheese, Çedar, Colby, Gorgonzola, Gruyere ve Parmesan yenebilir.
    Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta yenmemelidir.




    Alıntıdır.

    [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..][Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]




     
    katip bunu beğendi.
  2. kAşİf
    Cesur

    kAşİf Düşünmek lazım.. Moderatör

    Katılım:
    15 Eylül 2014
    Mesajlar:
    4.496
    Beğenileri:
    6.751
    Ödül Puanları:
    9.080
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    kaşif
    Banka:
    2.464 ÇTL
    Asiago, Blue Cheese, Çedar, Colby, Gorgonzola, Gruyere ve Parmesan yenebilir.
    Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta yenmemelidir.
    2 tanesi tanıdık geldi :)
     
    Papatya bunu beğendi.
  3. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.311
    Beğenileri:
    5.869
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.580 ÇTL
    Yanından bile geçmem hiçbirinin.
     
  4. KıRMıZı
    Aşık

    KıRMıZı TeK BaşıNa CUMHURİYET V.I.P

    Katılım:
    22 Şubat 2008
    Mesajlar:
    27.180
    Beğenileri:
    4.772
    Ödül Puanları:
    11.580
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Karmaşıkkk
    Yer:
    TÜRKİYE
    Banka:
    369 ÇTL
    Ben küflü peyniri yiyemiyorum zaten
    Eski kaşara bile herkes bayılır ben tazesini severim:)
     
    Papatya bunu beğendi.
  5. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.311
    Beğenileri:
    5.869
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.580 ÇTL
    Eski kaşarı da ağzıma sürmem, sürmedim. Aklım almıyor böyle şeyleri. :sumuklu
     
    KıRMıZı bunu beğendi.
  6. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    Eski kasari severim.. Kuflu peynir bizde de vardir ama gorseldeki gibi degil..
     
  7. Katip
    Hoşgörülü

    Katip Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    1.761
    Beğenileri:
    2.395
    Ödül Puanları:
    5.580
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    ?
    Yer:
    Uzaklarda ...
    Banka:
    91 ÇTL
    Erzurumun küflü peynirine ne demeli?
     

Sayfayı Paylaş