1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Küflü Peynir Nedir? Zararlı mıdır?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Papatya tarafından 25 Ekim 2015 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. Papatya

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    17.111
    Beğenileri:
    6.450
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Kadın
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    154 ÇTL

    "Peynir" kelimesi modern Türkçeye Farsça "sütten yapılmış" anlamındaki "panīr"'den geçmiştir. Peynir yapımına dair ilk bulgular milattan önce 5000’li yıllara dayansa da, yaygınlaşması Roma İmparatorluğu dönemine denk gelir.


    Peynir nasıl yapılır?

    Sütte bulunan "kazein" isimli protein, peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılır. Sonrasında bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente ürün bildiğimiz peynirdir. Tuzlu peynirlerin yapımında peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlama aşaması bulunur. Bu işlem, peynirin yüzeyine kuru tuzlama olarak veya peynirin salamuraya daldırılması yoluyla yapılabilir.


    [​IMG]

    Bu işlemden sonra "olgunlaştırma" sırası gelir. Peynir taze olarak tüketilebileceği gibi belirli bir olgunlaştırma sürecinden sonra da tüketime sunulabilir. Peynirin yapımındaki bu çeşitli aşamalarda farklı parametreler kullanıldığında elde edilen peynir ürünü de çok çeşitli olmaktadır.

    Küflü peynir nasıl yapılır?

    En yaygın bilinen küflü peynir olan rokfor, Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmektedir. Bu peynirin özelliği içinin küflü ancak kendisinin çok güzel kokulu olmasıdır. Bu peynirin yapımında Rokfor küfünün de büyük önemi vardır.

    Rokfor peynirinin hazırlanışında üçte ikisi buğday unu, üçte biri de çavdar unu olan rokfor karışımına bol miktarda maya ve hamurun miktarına göre sirke konur. Ekmek yapar gibi yoğrulur, pişirilir, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra karanlık mahzenlerde 1.5 ay kadar küflenmeye bırakılır.

    Rokfor peynirinin kaliteli olanları kavuniçi renktedir. İçi beyaz küf damarlı olan kaliteli bir rokfor peyniri tereyağı yumuşaklığında ve tadında olur.

    Küflü peynir sağlığa zararlı mıdır?

    Son dönemlerde özellikle sıkça sorulan küflü peynirin sağlığa zararlı olup olmadığı sorusunun temeli Aflatoksin maddesine dayanır. Bu madde kanserojen olduğu için tüketilmesi tehlikelidir.

    Aflatoksin maddesinin yeşil renkli küfte görülme olasılığı düşüktür. Ancak kırmızı, siyah ve beyaz renkli küfler Aflatoksin içerdikleri için tehlikelidir.

    Peki hangi küflü peynirler yenmeli, hangileri yenmemelidir?

    Asiago, Blue Cheese, Çedar, Colby, Gorgonzola, Gruyere ve Parmesan yenebilir.
    Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta yenmemelidir.




    Alıntıdır.

    Peynir Nedir ? Peynir Türleri Nelerdir ? Öğrenmek için tıklayınız.




     
    katip bunu beğendi.
  2. kAşİf

    kAşİf Düşünmek lazım.. Özel üye

    Katılım:
    15 Eylül 2014
    Mesajlar:
    4.401
    Beğenileri:
    6.572
    Ödül Puanları:
    9.080
    Cinsiyet:
    Erkek
    Meslek:
    kaşif
    Banka:
    2.634 ÇTL
    Asiago, Blue Cheese, Çedar, Colby, Gorgonzola, Gruyere ve Parmesan yenebilir.
    Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta yenmemelidir.
    2 tanesi tanıdık geldi :)
     
    Papatya bunu beğendi.
  3. Papatya

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    17.111
    Beğenileri:
    6.450
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Kadın
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    154 ÇTL
    Yanından bile geçmem hiçbirinin.
     
  4. KıRMıZı

    KıRMıZı TeK BaşıNa CUMHURİYET V.I.P

    Katılım:
    22 Şubat 2008
    Mesajlar:
    27.248
    Beğenileri:
    7.056
    Ödül Puanları:
    11.580
    Cinsiyet:
    Kadın
    Meslek:
    Karmaşıkkk
    Yer:
    TÜRKİYE
    Banka:
    6.328 ÇTL
    Ben küflü peyniri yiyemiyorum zaten
    Eski kaşara bile herkes bayılır ben tazesini severim:)
     
    Papatya bunu beğendi.
  5. Papatya

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    17.111
    Beğenileri:
    6.450
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Kadın
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    154 ÇTL
    Eski kaşarı da ağzıma sürmem, sürmedim. Aklım almıyor böyle şeyleri. :sumuklu
     
    KıRMıZı bunu beğendi.
  6. MeRciMeK

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    8.807
    Beğenileri:
    1.917
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    2.322 ÇTL
    Eski kasari severim.. Kuflu peynir bizde de vardir ama gorseldeki gibi degil..
     
  7. Katip

    Katip Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    1.864
    Beğenileri:
    2.492
    Ödül Puanları:
    5.580
    Cinsiyet:
    Erkek
    Meslek:
    ?
    Yer:
    Uzaklarda ...
    Banka:
    402 ÇTL
    Erzurumun küflü peynirine ne demeli?
     
Benzer Konular
  1. yaren*
    Mesaj:
    2
    Görüntüleme:
    692
  2. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    1.759
  3. ZeyNoO
    Mesaj:
    3
    Görüntüleme:
    1.461
  4. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    3.543
  5. Papatya
    Mesaj:
    2
    Görüntüleme:
    378
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş