1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Kurban Bayramı’nda beslenmeye Dikkat

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve KıRMıZı tarafından 8 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. KıRMıZı
    Aşık

    KıRMıZı TeK BaşıNa CUMHURİYET V.I.P

    Katılım:
    22 Şubat 2008
    Mesajlar:
    27.173
    Beğenileri:
    4.755
    Ödül Puanları:
    11.580
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Karmaşıkkk
    Yer:
    TÜRKİYE
    Banka:
    330 ÇTL
    Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramında şeker ve şekerli besinlerin yanında et tüketiminin de arttığı kaydedildi.


    Vücudun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olan etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında sebze tüketilmesinin sağlıklı beslenme için gerekli olduğuna işaret edilen açıklamada, “Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir” denildi.

    Açıklamada, bu tür rahatsızlığı olanların yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi, kısıtlı miktarda et tüketmesi ve aşırıya kaçmaması gerektiği ifade edilerek, şunlara dikkat çekildi:
    “Kurban Bayramı’nda tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.”

    Etli yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi, yağ ilave edilmemesi önerisine de yer verilen açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmaması gerektiği bildirildi.

    Açıklamada, etin ateşten yanmayacak, kömürleşmeyecek kadar uzakta pişirilmesi önerilirken, aksi halde yüksek ateşin yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşmasıyla ısının iç kısmına ulaşmasını engellediği belirtildi.

    Etin haşlanarak tüketiminin sağlıklı olduğu ve muhtemel parazitlerin insana geçmesini engellediği kaydedilerek, veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etlerinin tüketilmesi gerektiği de kaydedildi.

    KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI

    Kurban etlerinin saklanmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, “Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır” denildi.

    Dondurulan etlerin buzdolabında çözdürülmesi ve çözdürülen etin hemen pişirilerek tekrar dondurulmaması gerektiği de bildirildi.
     

Sayfayı Paylaş