1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Laktoz Duyarlılığı Nedir?

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 9 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.092
    Beğenileri:
    4.415
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    794 ÇTL
    Laktoz enzimi azlığı olarak da adlandırılan laktozduyarlılığı, süt ürünlerindeki süt şekerinin (laktoz) tamamen sindirilememesianlamına gelir. Genellikle tehlikeli olmayan laktoz duyarlılığının belirtilerirahatsız edici olabilir.

    Laktoz duyarlılığı, ince bağırsak astarında üretilen birenzim olan laktozun azlığı nedeni ile ortaya çıkar. Birçok kişide laktozseviyesi düşüklüğü vardır; fakat çoğu kişi belirtiler gözlemlemez.Rahatsızlığın tanımına göre, sadece laktoz seviyesi düşük olan ve aynı zamandabelirtiler gösteren kişilerde laktoz duyarlılığı bulunur.

    Süt ürünlerini fazla miktarda içermeyen bir beslenmeprogramına uyarak laktoz duyarlılığının belirtilerini kontrol altınaalabilirsiniz.

    Laktoz Duyarlılığının Belirtileri Nelerdir?

    Laktoz duyarlılığının belirtileri, laktoz içeren gıdalarıntüketilmesinin ardından 30 dakika ile 2 saat içerisinde ortaya çıkmaya başlar.Laktoz duyarlılığının genel belirtileri şunlardır:
    • İshal
    • Mide bulantısı
    • Karında kramplar
    • Karında şişlik
    • Gaz


    Belirtiler genellikle hafiftir; fakat bazen ciddi boyutlardaolabilir.

    Tıbbi yardım gerektiren durumlar

    Eğer siz veya çocuğunuzda, sizi endişelendirecek belirtiler gözlemliyorsanız, doktorunuzdan randevu alın.

    Laktoz Duyarlılığının Nedenleri Nelerdir?

    Laktoz duyarlılığı, ince bağırsakta salgılanan laktozenziminin düşük seviyede olmasının bir sonucudur ve bu da şikayetlere yol açar.

    Normalde ince bağırsağın astarını oluşturan hücreler laktozenzimini salgılar. Laktoz enzimi tükettiğimiz gıdalardaki laktoz moleküllerinetutunur ve bu molekülleri glikoz ve galaktoz olmak üzere iki basit şekereayırır. Bu şekerler daha sonra kana karışır.

    Vücutta yeterli miktarda laktoz enziminin bulunmamasıdurumunda, alınan gıdalardaki laktozun çoğu işlenmeden kalın bağırsağa ilerlerve burada bağırsak bakterileri ile etkileşime girer. Bu da gaz, karında şişlikve ishal gibi laktoz duyarlılığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

    Laktoz duyarlılığının üç farklı türü bulunmaktadır.
    Bazı kişilerde yaşlanmanın doğal bir sonucu (birincil laktoz duyarlılığı)

    Normalde vücudunuz doğumda ve çocukluk yılları boyunca sütünana besin kaynağı olması nedeniyle büyük miktarlarda laktoz üretir. Laktozüretimi genellikle beslenmeniz değişmeye ve daha az süt tüketmeye başladıkçaazaltır. Bu aşamalı düşüş laktoz duyarlılığı belirtilerine yol açabilir.
    Hastalıkların veya yaralanmaların sonucu (ikincil laktoz duyarlılığı)

    Bu tür laktoz duyarlılığı, ince bağırsağı etkileyen birhastalık, ameliyat veya yaralanma sonucu ince bağırsaktaki laktoz üretimininazalması sonucu ortaya çıkar. İkincil laktoz duyarlılığı çölyak hastalığı vemide-bağırsak iltihabı gibi bağırsak rahatsızlıkları ve Crohn hastalığı gibiiltihaplı bağırsak rahatsızlıkları nedeni ile ortaya çıkabilir. Laktozduyarlılığına neden olan hastalıkların tedavileri laktoz seviyesinin düzenlenmesineve belirtilerin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Buna karşılık bu durumzaman alabilir.
    Doğuştan gelen bir durum (ırsi laktoz duyarlılığı)

    Bebeklerin, vücudun laktoz aktivitelerinden tamamen yoksunolması sonucu ortaya çıkan laktoz duyarlılığı ile dünyaya gelmesi oldukça nadirolarak görülür; fakat olası bir durumdur. Rahatsızlık, otozomal çekinik adıverilen kalıtsal bir motif ile nesilden nesle aktarılır. Bu durum, çocuğunetkilenebilmesi için hem anne hem de babanın çocuğa kusurlu bir gen aktardığıanlamına gelir. İrsî laktoz duyarlılığı bulunan bebekler anne sütündeki laktozakarşı duyarlıdır ve doğumdan itibaren sık olarak ishal ile karşılaşırlar. Bubebeklerin laktoz içermeyen bebek mamaları ile beslenmesi gerekir.

    Laktoz Duyarlılığının Riskleri Nelerdir?

    Sizi veya çocuğunuzu laktoza duyarlılığına karşı eğilimlihale getirebilecek faktörler şunlardır:

    İlerleyen yaş. Laktoz duyarlılığı ilerleyen yaşla birlikte daha yaygın bir hale gelir. Rahatsızlık bebeklerde ve ufak çocuklarda sık olarak görülmez.
    Irk. Laktoz duyarlılığı siyah ırkta, Asyalılarda, İspanyollarda ve Amerikalı Hintlilerde daha yaygın olarak görülür.
    Erken doğum. Erken doğan bebeklerde laktoz seviyesi düşük olabilir. Laktoz enzimi, hamileliğin üçüncü üç ayının sonlarında fetüste artmaya başlar.
    İnce bağırsakları etkileyen rahatsızlıklar. Laktoz duyarlılığına neden olan ince bağırsak problemleri arasında bakteriyel oluşumlar, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı yer alır.
    Karın bölgesine radyasyon uygulanması. Kanser terapisi nedeni ile karın bölgenize radyasyon uygulanması laktoz duyarlılığı riskini arttırır.

    Laktoz Duyarlılığı Nasıl Teşhis Edilir?

    Doktorunuz, belirtilerinize ve vücudunuzun, azalttığınız sütürünleri miktarına verdiği tepkilere dayanarak laktoz duyarlılığındanşüphelenebilir. Doktorunuz aşağıdaki testlerden birkaçını uygulayarak teşhisidoğrulayabilir.

    Laktoz duyarlılık testi. Laktoz duyarlılık testi vücudunuzun yüksek oranda laktoz içeren bir sıvıya karşı verdiği tepkiyi ölçer. Bu sıvıyı tükettikten 2 saat sonra, kanınızdaki glikoz seviyesi ölçmek amacıyla bazı kan testleri yaptırmanız gerekir. Eğer glikoz seviyeniz artış göstermezse, bu vücudunuzun laktoz içeren sıvıyı gerektiği şekilde sindirmediğini gösterir.
    Hidrojen nefes testi. Bu test de yüksek seviyede laktoz içeren bir sıvı tüketmenizi gerektirir. Daha sonra doktorunuz, düzenli aralıklarla nefesinizdeki hidrojeni ölçer. Normal şartlarda nefesinizdeki hidrojenin az miktarda tespit edilmesi gerekir. Buna karşın, eğer vücudunuz laktozu sindiremiyorsa, laktoz kalın bağırsağınıza ulaşır ve burada mayalanır. Böylece, bağırsaklarda emilen hidrojen ve diğer gazlar solukla açığa çıkar. Nefes testinde yüksek miktarlarda hidrojenin açığa çıkması vücudunuzun laktozu tamamen sindirmediğini gösterir.
    Dışkı asit testi. Diğer testlerin uygulanamadığı bebek veya çocuklarda dışkı asit testi uygulanabilir. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsakta mayalanır ve laktik asit ile diğer asitlerin oluşmasına neden olur. Bu asitler dışkı örneklerinde tespit edilebilir. Laktoz duyarlılık testi ve hidrojen nefes testi bebek ve çocuklar için zararlı olabilir. Bebek ve çocuklar, bu testler için gerekli yüksek dozdaki laktozu hazmedemeyebilirler.

    Laktoz Duyarlılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Tedavi yöntemleri laktoz duyarlılığını tedavi edemez.Günümüzde, vücutta laktoz enzimi üretimini teşvik edebilecek bir yöntembulunmamaktadır. Laktoz duyarlılığı olan kişiler, süt ürünleri tüketimimiktarını azaltarak ve kendileri için üretilmiş özel ürünleri kullanarakbelirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilirler.

    Yaşam tarzı ve doğal ilaçlar
    Süt ürünleri tüketimini azaltın

    Laktoz duyarlılığı olan kişiler süt ürünleri tüketiminiazaltarak belirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilirler.

    Birçok kişi için süt ürünleri kalsiyum gibi gerekli vitaminve besin değerlerini almanın en uygun yoludur. Süt ürünleri tüketimini kesmekyeterli miktarda kalsiyum almayacağınız anlamına gelmez. Birçok diğer gıdada dakalsiyum bulunmaktadır. Bu gıdalardan bazıları şunlardır:

    • Badem
    • Bok choy (Çin lahanası)
    • Brokoli
    • Ekmek ve meyve suyu gibi kalsiyum ile zenginleştirilmiş gıdalar
    • Konserve somon balığı
    • Karalahana
    • Soya sütü ve pirinç sütü gibi süt ürünleri
    • Portakal
    • Barbunya
    • Rubarb
    • Ispanak
    • Tofu (Bir tür peynir)


    Doktorunuzdan size, süt ürünleri içermeyen kalsiyumlubesinler alma konusunda yardımcı olabilecek bir diyetisyen önermesini isteyin.
    Süt ürünleri tüketiyorsanız dikkatli olun

    Süt ürünlerinden tamamen uzak durmanız gerekli olmayabilir.Laktoz duyarlılığı olan birçok kişi belirtiler ortaya çıkmadan bazı sütürünlerini tüketebilirler. Beslenmenize seviyeli olarak bazı süt ürünleriekleyerek süt ürünlerine direncinizi arttırabilirsiniz.

    Laktoz duyarlılığı belirtilerini en aza indirmek içinbeslenmenizde yapmanız gereken değişiklikler şunlardır:

    Süt ürünleri tüketimini azaltın. Bir kerede yaklaşık olarak yarım bardak sütten fazla süt tüketmeyin. Ne kadar ufak porsiyonlarda süt ürünü tüketirseniz, mide-bağırsak sorunları ile o kadar az karşılaşırsınız.
    Sütü öğünlerinize ekleyin. Sütü tek başına değil diğer gıdalar ile birlikte tüketin. Bu sindirim sürecini yavaşlatır ve laktoz duyarlılığı belirtileri ile karşılaşma riskinizi azaltır.
    Farklı süt ürünlerini deneyin. Tüm süt ürünleri aynı oranda laktoz içermez. Örneğin, İsveç veya Cheddar gibi katı peynirler az miktarda laktoz içerir ve genellikle belirtilere neden olmaz. Ayrıca, yoğurt gibi süt ürünlerinde üretilmiş gıdaları da tüketebilirsiniz; çünkü yoğurt üretiminde kullanılan bakteriler laktozu parçalayan doğal enzimler üretir.
    Laktoz oranı az olan veya laktoz içermeyen ürünler alın. Bu ürünleri süpermarketlerde dondurulmuş süt ürünleri bölümünde bulabilirsiniz.
    Gizli laktoza dikkat edin. Süt ve laktoz, gevrek, hazır çorba, salata sosu, sütü ürünleri içermeyen krema, işlenmiş et ve kabartma tozu gibi hazır gıdalarda bulunur. Malzeme listesinde süt ve laktoz olup olmadığını kontrol edin. Peynir altı tozu, süt yan ürünleri, yağsız kuru süt tozu ve kuru süt tozu gibi, ürünün içerisinde laktoz bulunduğunu belirten diğer kelimelere göz atın. Laktoz ilaçlarda da kullanılmaktadır. Laktoz duyarlılığınız varsa bunu eczacınıza bildirin.
    Laktoz enzimi tabletleri veya damlaları kullanın. Laktoz enzimi içeren reçetesiz tabletler veya damlalar süt ürünlerini sindirmenize yardımcı olabilir. Tabletleri yemek yemeden veya atıştırmadan önce alabilirsiniz. Damlaları ise sütünüze ekleyebilirsiniz. Buna karşın bu ürünler laktoz duyarlılığı olan herkes için faydalı değildir.

    Laktoz Duyarlılığı Tedavisinde Alternatif Yöntemler Nelerdir?

    Probiyotikler

    Probiyotikler sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekliolan ve bağırsaklarsa yaşayan canlı organizmalardır. Probiyotikler aktif ve canlı kültürler olarakyoğurtta ve takviye olarak kapsül formda bulunmaktadır. Probiyotikler bazenishal ve hassas bağırsak sendromu gibi mide-bağırsak durumları için kullanılırve vücudun laktozu sindirmesine yardımcı olabilirler. Probiyotikler genelliklegüvenlidir ve diğer yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda denenebilir.
     

Sayfayı Paylaş