1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Macaroni pengueni

Konusu 'Hayvanlar' forumundadır ve BeReNN tarafından 19 Ekim 2011 başlatılmıştır.

  1. BeReNN
    Uykumvar

    BeReNN Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    30 Nisan 2011
    Mesajlar:
    8.855
    Beğenileri:
    254
    Ödül Puanları:
    5.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    Istanbul, Turkey
    Banka:
    289 ÇTL
    [h=2]
    [/h]

    [​IMG]

    Macaroni pengueni, penguengiller familyasından Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türü. “Sorguçlu penguenler” olarak da adlandırılan Eudyptes cinsinin altı türünden birisidir. Kraliyet pengueni ile çok yakın akrabalığı vardır ve bazı otoriteler bu ikisini tek tür olarak ele alırlar.

    Ayırdedici sarı bir sorgucu vardır, yüzü ve üst kısmı siyahtır ve beyaz olan alt kısımdan keskin bir şekilde ayrılır. Yetişkinler ortalama 5.5 kg (12 lb) ağırlında ve 70 cm (28 in) uzunluğundadır. Dişi ve erkek bireyler görünüşte aynıdır ancak erkekler biraz daha iridir ve göreli olarak daha büyük bir gagaya sahiptir. Macaroni penguenleri göçmendir, istisnai durumlarda yuvalama mevsimi dışında karada görülürler. Yaşam süreleri 8 ila 15 yıl arasında değişir.

    Macaroni pengueninin diyeti başta kril olmak üzere çeşitli kabukluları, küçük balıkları ve kafadan bacaklıları kapsar. Tür yıllık olarak herhangi bir deniz kuşundan daha çok deniz canlısı tüketir.

    Bu kuşlar yılda bir kez tüy dökerler, bu dönemde tekrar denize dönmeden önce üç dört hafta kadar kıyıda zaman geçirirler. 100.000′i aşan bireyi ile Macaroni pengueninin üreme kolonileri bütün penguen türlerininki içinde en büyük ve en yoğun olanları arasındadır.

    Üremeyle geçen yaz ayları sonunda, penguenler altı ay boyunca okyanusta dağılırlar; 2009′daki bir araştırmasında Kerguelen'deki penguenlerin orta Hint Okyanusu'nda 10,000 km'nin (6,200 mil) üzerinde yolculuk yaptıklarını gösterdi. Yaklaşık 18 milyon bireyi ile Macaroni pengueni en kalabalık penguen türüdür.

    Ancak popülasyonlardaki yaygınlıkta 1970′lerin ortasından beri azalma rapor edilmektedir. Bu faktörler penguenin korunma durumunun hassas olarak yeniden sınıflandırılmasına yol açtı.

    Adlandırma

    Macaroni pengueni 1837′da Alman doğa tarihçisi Johann Friedrich von Brandt tarafından Falkland Adaları'nda tanımlandı.Topluca sorguçlu penguenler olarak bilinen Eudyptes cinsinin altı kadar türünden biridir. Cins adı Antik Yunancadaki eu “iyi” ve dyptes “dalıcı” sözcüklerinden türetilmiştir. Tür epitet adı chrysolophus Yunanca sözcükler chryse “altın”, ve lophos “sorguç” sözcüklerinden türetilmiştir.

    Bilinen ad 19. yüzyılın başlarında Falkland Adaları'nda kaydedildi. Anlaşıldığı kadarıyla İngiliz denizciler türü dikkat çekici sarı sorgucuna bakarak isimlendirdi; Maccaronism 18. yüzyıl İngiltere'sinde gösterişli veya aşırı süslü özel bir tarz için kullanılan bir terimdi. Bu modayı benimseyen kişiler de “‘Yankee Doodle” şarkısında olduğu gibi maccaroni veya macaroni olarak adlandırılırdı.
    Taksonomi

    Mitokondri ve hücre DNA'sı bulguları Macaroni pengueninin yakın akrabası olan kraliyet pengueninden (Eudyptes schlegeli) yaklaşık 1.5 milyon yıl öncesinde ayrıldığını ortaya koyar. Her ne kadar iki ayrı tür oldukları kabul edilsede DNA dizilişindeki yakın benzerlikleri yüzünden Avustralyalı kuşbilimciler Les Christidis ve Walter Boles, Macaroni penguenini kraliyet pengueninin bir alt türü olduğu görüşünü benimsemektedir.

    İki tür görünüm olarak çok benzer olmasına rağmen kraliyet penguenin siyah yerine beyaz bir yüzü vardır. 1987-88 yıllarında Avustralya Ulusal Antarktik Araştırma Keşfinde Heard ve Marion adalarında bir Hint-pasifik alt türü olan E. chrysocome filholi ile yaptığı üç melez kaydı bildirilmiştir.
    Fiziksel özellikler

    Macaroni pengueni, dış görünüşü bakımından Eudyptes cinsinin diğer üyelerine benzeyen iri, sorguçlu bir penguendir. Yetişkin bir kuşun ortalama boyu yaklaşık 70 cm'dir. Ağırlığı ise yılın hangi dönemine denk geldiğine ve cinsiyetine göre belirgin bir biçimde değişir.

    Erkeklerin ortalama ağırlığı kuluçka dönemi sonrası 3,3 kg, tüy dökme dönemi öncesi 6,4 kg ve tüy dökme dönemi sonrası 3,7 kg'dir. Dişilerde ise ortalama ağırlık tüy dökme dönemi öncesi 5,7 kg iken, tüy dökme dönemi sonrası 3,2 kg'dir.

    Olgunlaşmamış kuşlar ufak gövdeleri, küçük mat kahverengi gagaları, koyu gri çene ve boğazları, ve kafalarının üzerinde saçılan eksik veya gelişmemiş sarı tüyleri ile ayırt edilirler. Üreme yaşından bir ya da iki yıl önce olan 3-4 yaş arası kuşlarda sorguç tamamen gelişmiştir.

    Ötüşü

    Macaroni pengueninin ötüşü diğer sorguçlu penguenlere benzer. Eş bulma ve kur yapma döneminde, koloniler oldukça gürültülü olur ancak kuluçka dönemi süresince azalma eğilimi gösterir. Kuluçka döneminde ebeveynler yuvada yer değişikliği yapacağı zaman boru benzeri sesler çıkarır, bu sayede birbirlerini kolaylıkla tanırlar.

    Bir penguen, görsel işaretin az ve yüksek seviyede gürültünün olduğu bir çevrede, yavru veya eşini çağırmak için mümkün mertebe kolonideki diğer binlerce kuşun sesiyle yarışmak durumundadır.

    Bilimsel çalışmalar Macaroni pengueninin iletişimi, bir görüntü-çağrı kullanımıyla sağladığını ortaya koyar, her kuş benzersiz akustik bir imzayı içeren karmaşık bir ses yapısına sahiptir. Güney Georgia'da ki kolonilerde kaydedilen kuş seslerinin Kerguelen ve Crozet adalarındakilerden daha yüksek ritim ve alçak perdeye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
    Davranış

    Diğer penguen türleri gibi, Macaroni pengueni de yuva yapma ve yiyecek arama sırasında sosyal davranan bir hayvandır. Kurdukları üreme kolonileri, bütün penguen türleri içerisinde en büyük ve en kalabalık olanlarıdır.

    Üreme mevsimi dışında, genellikle açık denizlerde yaşarlar. Nisan ya da Mayıs'tan Ekim'e kadar denize dağılırlar. Charles Andre Bost tarafından yönetilen bir Fransız takımının 2009 yılındaki çalışmasında, Kerguelen' deki Macaroni penguenlerine ait yuvaların, doğuya doğru 3×106 km2 ‘yi aşan bir alana yayıldıkları görülmüştür.

    Yer bulma algılayıcılarıyla donatılmış 12 penguenin, yaptıkları 10.000 km'nin üzerindeki yolculuklarında, kıyıya bir kere bile gelmeden, zamanlarını çoğunlukla 47–49° güney enlemleri ve 70–110° doğu boylamları arasındaki bölgede (Hint Okyanusu'nun ortalarında) geçirdikleri görülmüştür. Bu alan, Ön Kutup Bölgesi olarak bilinir. Bölge, Krilllerin azlığı açısından dikkate değerdir.

    Koloniler halinde yaşamak, kuşlar arasında vokal gösterilere ek olarak görsel repertuarı da geliştiren sosyal etkileşimin yüksek düzeyde olması sonucunu doğurur.Bu davranışlar, üreme döneminin başlarında zirveye çıkarlar ve koloniler, özellikle erkek penguenler denizde olduklarında sakinleşirler.

    Karşı koyma, ilerleme ya da yer değiştirme gibi mücadeleci gösteriler, diğer bireylerle çatışmayı yatıştırmak ve kaçınmak içindir.

    Özellikle bitişik yuvalarda olan Macaroni penguenleri, gaga düellosu yapabilirler. Kuşlar gagalarını birbirine kenetler ve güreşirler. Diğerini düşürmek için yapılan her denemede, rakip tekmelenir ve gagalanır ya da ensesine vurulur.

    Uysal görünümlü narin yürüyüşe sahiptir. Koloni içinde ilerlerken tüyleri düz, kanatçıkları vücudun önünde ve baş ve boyunları öne eğik, kuluçka halinde iken ya da yuvada durduklarında ise kafa ve boyunları hep kambur şekilde öne eğiktir.

    Avlanma ve beslenme

    Macaroni pengueninin diyeti çeşitli kabukluları, kalamar ve balıkları kapsar, ancak herbirinin oranı bölgeye ve sezona göre değişiklik gösterir. Kril, özellikle Antarktika krili (Euphausia superba) üreme mevsiminde gıdanın % 90′ından fazlasını oluşturur.

    Kafadanbacaklılar ve Notothenia rossii, Lepidonotothen larseni, Champsocephalus gunneri, ışıldakbalığı türleri Krefftichthys anderssoni, Protomyctophum tenisoni ve Protomyctophum normai gibi küçük balıklar civciv yetiştirme döneminde daha önemli bir hale gelir.

    Diğer birçok penguen türü gibi Macaroni pengueni de bazen kasti olarak küçük taşları (10–30 mm çapında) yutar. Bu davranışın, derin su dalışında ağırlık oluşturmak için ve özellikle diyetin büyük kısmını oluşturan kabukluların dış iskeleti gibi yiyecekleri öğütmeye yardımcı olması için yapıldığına dair yorumlar yapılmaktadır.

    Yiyecek arama genellikle günlük olarak idare edilir. Beslenecek yavrular varken gün doğumundan, gün kararmasına kadar sürer. Gece yolculukları bazen özellikle yavrular büyürken yapılır. 2008′deki bir araştırmada kuşların hareketlerini izleyen, cerrahi olarak implante edilmiş veri kaydedicileri yavru yetiştirme döneminin bitmesiyle yiyecek arama yolculuklarının uzadığını gösterdi.

    Kuşlar, kuluçka dönemi esnasında ve tüy dökmeden önce 10-20 gün kadar dışarı çıkma riskini göze alırlar. Yılda yaklaşık 9.2 milyon ton kril avlayan Macaroni penguenleri, bütün deniz kuşları içinde en büyük tekli deniz kaynakları tüketicisidir.

    Macaroni penguenleri üreme dönemi dışında, kış göçü esnasında yaz mevsimindeki üreme dönemine oranla daha derine, daha uzun süre ve daha verimli bir şekilde dalar. Yıl boyunca yiyecek için dalışlar gündüz vakitlerinde yapılır, ancak kışın, günün daha kısa olması sebebiyle dalışlar daha sıkışık bir şekilde yapılır.

    Avlanma uzaklığı kolonilerden itibaren, Güney Georgia'da 50 km (31 mil) kıta sahanlığından açıklarda ve Marion Adası'ndan 59 – 303 kilometre mesafede herhangi bir yer olarak ölçüldü.

    Macaroni penguenleri normalde 15 – 70 metre (49 – 230 ft) derinliklerde avlanır ancak özel durumlarda 100 metre (330 ft) derinliğe indikleri de kaydedilmiştir. Bazen gece aramaları da olur ancak 3 – 6 metre (9.8 – 20 ft) aralığında olan bu dalışlar daha sığdır.

    Dalışlar nadiren 2 dakikadan fazla sürer. Bütün dalışlar v şeklindedir ve avlanma esnasında deniz dibinde vakit harcanmaz. Yiyecek aramaya ayrılan zamanın yaklaşık yarısı dalış için harcanır. Kuşların dalış başına 4–16 kril veya 40–50 amphipod yakaladığı hesaplanmıştır.

    Düşmanlar

    Macaroni penguenlerinin düşmanları kuşlar ve deniz memelileridir. Katil balina (Orcinus orca), pars foku (Hydrurga leptonyx), Antarktika denizayısı (Arctocephalus gazella) ve Subantarktik denizayısı (Arctocephalus tropicalis) bazen bu penguenleri suda yüzerlerken avlarlar.

    Sürü halinde dolaşırlarken saldırıya uğrama olasılıkları çok düşüktür; yırtıcılar genelde yumurtaları ya da geride kalmış veya sürü tarafından terk edilmiş olan genç bireyleri avlarlar. Korsanmartı türleri, büyük kıngaga (Chionis alba) ve yosun martı (Larus dominicanus) yumurtaları avlar, ayrıca bazen korsanmartı ve yelkovan kuşları yavrulara saldırır.

    Kur yapma ve üreme

    Dişi macaroni pengueni 5 yaşında, erkek ise en erken 6 yaşında çiftleşebilir. Dişilerin daha erken çiftleşmeye başlamasının nedeni erkek nüfusunun daha çok olmasıdır. Erkek nüfusunun çok olması, dişilerin üreme zamanına girildiğinde daha deneyimli eş seçebilmesini sağlar.

    Dişiler koloniye katıldıktan birkaç gün sonra erkekler bölgeyi tanıtır ve dişilere kur yapmaya başlarlar. Yuvada çiftleştikten sonra vardiyalı olarak kuluçkaya yatarlar.

    Dişi yumurtlarken öne doğru eğilir, hırıltı şeklinde yüksek sesler çıkarır, boynu ve gagası dikey hizaya gelene kadar ileri uzanır. Sonra ise kafasını bölge bölge sallar ve anırmaya benzer yüksek sesler çıkarır.

    Coğrafya ve habitat
    Coğrafi dağılışı

    1993 yılında yapılan bir araştırmayla Macaroni penguenlerinin 11.841.600 yaşayan çift ile dünyadaki en kalabalık penguen nüfusuna sahip oldukları ortaya çıkarılmıştır. Macaroni penguenlerinin, Subantarktik bölgelerden Antarktika Yarımadası'na kadar 50 farklı noktada en az 216 üreme kolonisi kaydedilmiştir.

    Güney Amerika'da, Macaroni penguenleri Şili'nin güneyinde, Falkland Adaları'nda, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları'nda ve Güney Orkney Adaları'nda bulunur. Ayrıca Güney Shetland Adaları, Bouvet Adası, Prens Edward Adaları, Crozet Adaları, Kerguelen Adaları, Heard Adası ve McDonald Adaları dahil olmak üzere, Antarktika ve Antarktika Yarımadası'nda da yaşarlar.

    Yiyecek arayan gruplar kuzeyde bulunan Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya'nın güneyi, Tristan da Cunha ve Güney Afrika'ya kadar ilerleyebilirler.

    Habitat

    Macaroni panguenleri bulundukları çevre koşulları nedeniyle yüksek rakıma sahip alanlarda yaşamaya evrilmiştir. Antarktika gibi oldukça soğuk ve sert iklim ve topoğrafik koşulları olan bir kıtada hayatta kalabilmek, bir hayli zor yeryüzü şekilleri üzerinde yaşayabilme becerisi gerektirmektedir.

    Bu nedenle Macaroni penguenleri, yüksek ve karlı kayalıklarda, sularla sınırlanmış buzul ya da adacıklarda, okyanus sınırındaki devasa uçurumlarda hayatta kalmayı öğrenmişlerdir.


    Üreme kolonileri genellikle dik yamaçlarda ya da tam tersine düzgün zemine sahip bölgelere yerleşir, ve çoğunlukla biteyden yoksun olmasına karşın bu alanları tercih ederler ve Tussock çimeni denilen bitkilerden oluşmuş küçük ot topluluklarının ortasına yuva yaparlar.

    Korunma durumu

    Macaroni pengueni nüfusunun yaklaşık 11 milyon olmasına karşın, farklı noktalarda yapılan araştırmalar önemli ölçüde bir azalma kaydetti. Üstelik 1970′ler ve 1990′ların orta dönemlerinin arasında Güney Georgia'da bulunan nüfusta % 50′lere varan bir düşüş yaşandı.

    Ayrıca Şili'nin güneyindeki Isla Recalada'da birçok birey gözden kayboldu. Toplam nüfustaki bu düşüş, türün IUCN Kırmızı Listesi'nde “Zarar Görebilir” (VU) sınıfına taşınmasıyla sonuçlandı.

    Ancak bu penguenlerin yaşayıp ürediği birçok alan koruma altına alındı ve buna devam ediliyor. Heard Adası ve McDonald Adaları bu canlılar için bir “Dünya Mirası” haline getirildi.

    The Macaroni Penguin may be being impacted by commercial fishing and marine pollution. 2008 yılında yapılan bir çalışmaya göre, iklim değişiklikleri ve balıkçılığın neden olduğu kril nüfusundaki düşüş dişi Macaroni penguenlerinin üreme yeteneklerini olumsuz etkiliyor.
     
Benzer Konular:
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş