1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Maddelerin erime ve donma noktaları

Konusu 'Fen ve Teknoloji' forumundadır ve Suskun tarafından 9 Mart 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL


    Isı etkisi ile maddenin fiziksel yapısında değişiklikler oluşur.
    Bir maddenin katı , sıvı veya gaz fazında yada durumunda oluşuna o maddenin hali denir.
    Bir halden diğer bir hale geçmesine de hal değiştirme denir.

    Erime : Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine erime denir.
    Donma : Sıvı bir maddenin ısı vererek katı hale geçmesine donma veya katılaşma denir.
    Erime Sıcaklığı : Katı bir maddenin sıvı hale geçtiği sıcaklık derecesine erime noktası veya erime sıcaklığı denir. Ör : buz 0ºC erir.

    Saf bir maddenin sabit basınç altında belli bir erime sıcaklığı vardır. Aynı maddenin erime ve donma sıcaklıkları aynıdır.Erime ve donma süresince sıcaklık sabit kalır. Erime ve donma sıcaklığı madde miktarına bağlı değildir. Erime veya donma noktası maddeler için ayırt edici özelliktir.

    Maddelerin erime ve donma noktaları aynı değildir, çünkü yukarıdada belirtildiği gibi bu maddelerin ayırdedici bir özelliğidir



    suyun donma noktası 0 C kaynama noktası 100 c
    demirin erime sıcaklığı 1540 C
    Oksijenin kaynama noktası –182,9 °C ve donma noktası –218,4 °C
    krom un erime noktası 1875 c.
    azot un erime noktası -195,8 c kaynama noktası : -210 c






    Sıvı maddenin 76 cm civa basınçı altında sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklık derecesidir.
    Suyun 76 cm civa basınçı altında donma derecesi 0 C dir.
     

Sayfayı Paylaş