1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Masalar Hakkında

Konusu 'Sofra Düzeni ve Servis' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 23 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    MASALAR

    Masaları çay kokteyl ve yemek olarak üç gruba ayırmak gerekiyor.

    a) Çay masaları: Çay masalarının küçük dört köşemsi ya da dikdörtgen olanları varsa da genellikle bunların yuvarlak ve yemek masalarına oranla daha alçak olmaları gerekir.

    b) Kokteyl masaları: Bunlar ise alçak küçük dikdörtgen üstü camlı üstelik altlarında da camlı etajeri olması gerekir. (Bu masaların üstlerine örtü örtülmesi âdet olmadığından camlı olmalıdır.)

    c) Yemek masaları: Bunlar ise dikdörtgen dört köşe kare oval ve yuvarlak olmak üzere birkaç türlüdür. Ayrıca yemekhane masaları gibi uzun olanları da vardır ki. bunlar çoğunlukla balo v.b. gibi ayakta verilen büyük ziyafetlerde kullanılmaktadır.

    Bugün teklifli ve büyük ziyafetlerde en kullanışlı ve pratik olanı dikdörtgen şekülerdeki yemek masalarıdır. Üç dört kişi gibi az davetli alabilecek teklifsiz saimmî dost ve ahbaplar için en uygunu iki taraftan açılıp kapanan dört köşe masalardır özellikle büyük ziyafetlerde kullanılacak bu masalardan hangi şekilde olursa olsun bunlar stil olarak yemek odasındaki büfe dresuvar (dressoir - sofra takımlarını koymaya yarayan masa ya da asma raf) v.b. gibi eşyaya az çok uymalıdır.

    Bu masalar üstlerine tam örtü örtülerek her bir tarafı iyice kapatılmış olarak ya da ortasına baştanbaşa uzun ve herkesin önlerine peçe-temsi küçük ve dört köşe örtüler yayarak masanın üstü görünür bir şekilde olmak üzere iki ayrı şekilde kullanılmaktadır. Büyük ve teklifli ziyafetlerde tam örtü örtülecekolursa masaların üst tahtaları cilâsız olabilir. Masa örtüsü kullanılmadığı takdirde masaların lekeli olmaları şöyle dursun özellikle üst kısımlarının tam veya parlak cilâlı göze çok zarif görünür bir şekilde olmaları gerekir. (Üstü somaki mermer masalar da vardır ki bunların üzerlerinde küçük karemsi örtüler çok hoş görünmektedir.)

    Üstlerine küçük dört köşemsi örtüler örterek hazırlananları her ne kadar daha şık ve zarif ise de tam örtü örterek hazırlananları daha rahat ve pratiktir. Masaya tam örtü örtülerecek ise; o durumda masa rle örtü araşma bir muşamba veya muflon denilen fanilamsı bir örtü daha eklemek gerek sıcak bir yemeğin masanın tahtasını bozmaması gerekse ziyafette kadehleri alıp masaya bırakırken gürültü çıkarmamaları bak******* yararlıdır. Aynı zamanda kadeh ve bardaklardan dökülecek su veya içkinin masayı bozmaması bakımından faydalıdır.


    SOFRA TÜRLERİ
    İnsan yaşantısının başladığı ilk zamanlardan bugüne dek incelenerek kendi ölçüsünde bir yaşama düzeni durumuna gelmiş olan bu konuyu kişisel görüşümüzle üç temel grupta incelemek gerektiğine inanıyoruz.

    a) Çay sofraları
    b) Kokteyl masaları
    c) Yemek masaları.​

    Konuyu üçe bölmemizin başlıca nedeni her grup sofranın kendine göre özellikleri olmasından düzen ve görgüsünün birbirinden kesin çizgilerle ayrılabilecek gibi görülmesindendir.

    Gerçekte bu üç sofra karakter ve amaç bakımından da birbirinden ayrı olduğu kadar ayrıca her sofranın da yapılacak davetin cinsinedavetlilerin sosyal durumlarına göre düzenlemesi gerekir. Biz sırasiyle bu sofraların özelliklerini düzen ve tertibinde düşünülmesi gereken noktaları ve yapılan davetin cinsine göre ve davetlilerin sosyal durumlarına göre masadaki yerleri vardır.
     

Sayfayı Paylaş