1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Meyvelerin Servis Şekli ve Yenme Yöntemleri

Konusu 'Sofra Düzeni ve Servis' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 23 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    MEYVELERİN SERVİS VE YEME ŞEKİLLERİ

    Sofraya geniş yemişlik denilen ayaklı kristal tabakiar içinde konulması gereken meyveleri sofranın orta yerine konuk sayısına göre hesaplayarak koymak gerekir. Konuklar meyveleri zamanı gelince kendileri almalıdırlar. Bu alma işinde basit nezaket kurallarını gözönünde bulundurmak gerekir. Hiç bir davetli meyveler içinden en büyüğünü seçme çabasında görünmemelidir. En tepedeki mostradan sonraki ikinci sıradan başlayarak ve yeteri kadar alınmalıdır. Bir meyve yenmeden ötekini almak da doğru değildir. Tabağa her meyveden bir tane almanın gereği yoktur önce hangisinden yenmek isteniyorsa o bitirildikten sonra öteki alınır.

    Resmi sofralarda meyve yenildikten sonra meyveye bulaşan parmak uçlarını yıkamak (ıslatma derecesinde yıkamak) için küçük kâse içinde her konuğun önüne su konulur. Ancak samimi sofralarda ıslak bez ya da peçete usûlü uygulanırsa da bez veya peçeteler ne kadar temiz olursa olsun bunu uygulamak doğru değildir.

    Meyvelerin Yenilme şekilleri:
    Kiraz erik vişne gibi taneleri küçük meyvalar elle ağıza alınmak suretiyle yenir. Ancak çekirdeklerini ağızdan bir kaşığa almak ve sonra da tabağın kenarına koymak gerekir. Çekirdekler ağızdan elle alınmamalıdır.

    Hele vişne çekirdeğinin elle alınması hiç doğru olmaz. Vişne boyayıcı nitelikte olduğu için elimizi sileceğimiz peçeteyi gereksiz yere lekelemekten kaçınmak gerekir.

    Elma armut ise çatalla tutularak bıçakla ortadan dörde bölünerek yenir. Yine çatal batırılarak önce iç kısmı temizlenir sonra yine çatal batırı-larak kabukları soyulur ve çatalla' ağıza götürülür. Taneler dolayısiyle dörde bölünen büyük olduğu takdirde bu dilimleri de çatal ve bıçak yardımı ile daha küçük ağıza uygun dilimlere ayırıp yemek gerekir.

    Şeftali ve kayısı çatal batırılıp bıçakla ortasından ikiye bölündükten sonra çekirdeği bıçağın ucu ile alınır ve tabakta kesilerek yenir.

    Çilek küçük kaşıkla yenmelidir. Üzerine krema ya da pudra şekeri dökülmüş olan çilekler bazan çatal batırılarak yenmekte ise de sulu olmalar» halinde muhallebi kaşığı kullanmak normaldir.

    Karpuz kabuklu dilim halinde servis yapılır. Sağ ucundan başlanmak suretiyle ağıza alınacak büyüklükte kesilir çekirdekleri bıçağın ucu ile temizlenip tabağın kenarına bırakıldıktan sonra ağıza alınır. Böylece lokma lokma dilimin sol ucuna doğru gidilir. Lokmaları büyük almamaksuyunu ağıza alırken ya da aldıktan sonra akıtmamak gerekir.

    Kavun da karpuz gibi kabuklu dilim halinde servis yapılır. Karpuz gibi yenir. Çekirdekleri dilim halinde sofraya gelmeden temizlenmiş olduğu için yenmesi daha rahat ve daha kolaydır.

    İncir sap kısmı yukarı gelecek şekilde sol yanından batırılan çatalla tutularak önce sapı kesilir sonra yukardan aşağıya doğru soyulur. Soyma bittikten sonra ortadan ikiye ya da dörde kesilerek yenir. Kabuğu ile içi rahat ayrılabilen cins incirler dışındakilerin elle soyularak yenmesi mümkündür.

    Muz uçları kesildikten sonru ortadan uzunlamasına yalnız kabuğu kesilerek yarılır sağ taraftan bıçak sol taraftan çatal kabuklu meyvenin arasına sokularak bütün halinde kabuğun içinden çıkarılır. Bıçak ve çatalla yuvarlak dilimler halinde kesilerek ağıta alınır.

    Portakal çeşitli biçimlerde yenebilir
    a) Portakal kabuğu ile birlikte batırılan çatalın yardımı ile ortadan dörde bölünür kabukları elle soyularak yenir.
    b) Sol ele alınan portakalın kabuğu çizgi çizgi kesilerek elle soyulur kendi dilimlerine ayrılarak yenir.
    c) Sol elle tutulan portakalın kabuğu helezoni şekilde soyulur. Soyma bittikten sonra yine elle tutularak bıçakla küçük parçalar halinde kesilerek ağıza alınır. Portakalın hepsi birden parçalara ayrılmaz. Bir parça yendikten sonra öteki parça kesilir.

    Mandalina kabuğu zayıf olduğu için doğrudan doğruya elle soyularak yenir.
    Greyfurt .sofraya portakal gibi bütün halde getirildiği takdirde portakalda yapıldığı şekillerde soyularak yenir. Ancak tadının ekşiliği dolayı-siyie greyfurt bulunan sofralarda pudra şekeri de verilmelidir.

    Portakal mandalina ve greyfurt sofraya evvelce soyulmuş ve dilimlere ayrılmış olarak da servis yapılır. Bu bir bakıma daha pratik yeme bakımından daha kolay bir şekildir.
     

Sayfayı Paylaş