1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Mükemmel balık buğulama yapmanın sırları - Memet Özer

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Papatya tarafından 4 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.261
    Beğenileri:
    5.771
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    4.918 ÇTL


    Bu pazar harika bir balık ya da herhangi bir deniz mahsulünü buğulama pişirmenin püf noktalarını paylaşmak istiyorum... Bildiğiniz gibi balık, sağlığımız için en az haftada bir kez tüketmemiz gereken bir yiyecek. Benim size bugün vereceğim teknik ile çok lezzetli ve aynı zamanda çok sağlıklı balık yemekleri hazırlamanız mümkün. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; bu tarifi istediğiniz her türlü beyaz etli balıkla yapabilirsiniz, hatta isterseniz balık yerine karides de kullanabilirsiniz.
    Ayrıca bu teknik ile daha küçük parçalı balık ve su oranını biraz daha fazla koyarak enfes balık çorbaları da hazırlayabilirsiniz. Bu tarifin olmazsa olmazı ise kaliteli ve zengin içerikli bir balık suyu hazırlamak. Bugün ben size hem kaliteli bir balık suyu tarifi hem de hazırladığınız buğulama ile birlikte servis edeceğiniz rokalı ve maydanozlu bir kızarmış ekmek tarifi vereceğim. Benim bugünkü tarifim levrek ile hazırlanmış olanı ama siz isterseniz büyük ya da küçük her türlü beyaz etli balık ile de hazırlayabilirsiniz. (mezgit, çupra, sinarit, lagos, kırlangıç, akya gibi)

    ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BALIK SUYU

    MALZEMELER


    Balık kemikleri ve kafası (çok iyi yıkanmış ve temizlenmiş, buğulamada kullanacağınız balığın kemikleri)
    2 adet kereviz sapı ve yaprakları
    1 adet büyük havuç
    1 adet büyük kuru soğan
    2 diş sarımsak
    1 avuç maydanoz sapı
    2 adet defne yaprağı
    5 adet tane karabiber
    1 kaşık zeytinyağı
    Tuz Soğuk su

    HAZIRLANIŞI

    Tüm sebzeleri irice doğrayın ve tuzlayın, zeytinyağında hafif renkleri dönene kadar soteleyin. Balık kemiklerini, karabiber tanelerini ve defne yapraklarını ilave edin ve üstünü geçecek kadar soğuk su koyun. Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası kaynatın. Daha sonra bir süzgeç vasıtası ile lezzetli balık suyunuzu süzün ve soğutun: Dilerseniz fazla balık suyunuzu yaklaşık 15 gün derin dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.

    LEVREK BUĞULAMA

    MALZEMELER

    4 adet orta boy levrek (balıkçınızdan fileto haline getirmesini, kemikleri ve kafasını ayrıca paketlemesini rica edin)
    1/2 adet havuç
    2 adet kereviz sapı
    2 adet çarliston biber
    1 adet soğan
    2 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    2 adet olgun domates
    1 adet patates
    1 yemek kaşığı un
    1 bardak balık suyu (yetmezse biraz daha ilave edebilirsiniz.)
    1 kaşık zeytinyağı
    1 kaşık tereyağı Tuz karabiber

    HAZIRLANIŞI

    Döküm ya da çelik bir geniş tabanlı tavayı hafifçe ocağınızda kızdırın. Zeytinyağı ve tereyağını ilave edin. Daha sonra çok küçük parçalar halinde doğradığınız, soğan, kereviz sapı, havuç ve sarımsakları ilave edin, tuz ve karabiber ekleyin. 5 dakika soteledikten sonra unu ekleyip karıştırmaya devam edin. Sonrasında küp küp doğradığınız kabuğu soyulmuş domatesleri ekleyin. 10 dakika bu şekilde karıştırarak pişirmeye devam edin. Balık suyunu ilave edin ve kaynama noktasına gelinceye kadar bekleyin.
    Kaynadıktan sonra küp şeklinde kestiğiniz patatesleri ve limon suyunu ekleyip, tuzu ve biberini kontrol ettikten sonra sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bir tarafta balık filetolarınızı irice kuşbaşı şeklinde doğrayın, tuz ve karabiberle tatlandırın. Ve iyice pişmiş olan karışımınıza ekleyin. Yaklaşık 7-8 dakika birlikte pişirin. Balık çok çabuk pişen ve hassas bir gıda olduğundan çok pişmemesine dikkat edin. İşte harika buğulamanız hazır. Dilerseniz buğulamanıza mantar, bezelye gibi ilave sebzeler de ekleyebilirsiniz.

    ROKA VE MAYDANOZ PÜRELİ KIZARMIŞ EKMEK DİLİMLERİ

    MALZEMELER

    1 avuç roka yaprağı
    1 avuç maydanoz
    1 diş sarımsak
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 çay kaşığı limon suyu
    1 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı
    1kaşık rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar
    Tuz karabiber
    Dilimlenmiş baget ekmeği

    HAZIRLANIŞI

    Ekmek dilimlerinizin üstüne zeytinyağı sürerek fırında altın rengi olana kadar kızartın. Bir mutfak robotu içinde tüm malzemeyi püre haline getirin. Kızaran ekmeklerin üzerine sürerek buğulamanızın yanında servis edin.


     

Sayfayı Paylaş