1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Neden yemek seçiyoruz?

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Suskun tarafından 16 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Duke Üniversitesi'nden bilimciler, bazı insanların neden yemek seçtiğini anlama amacıyla geniş bir veri tabanı oluşturmaya başladı.
    [​IMG]
    Bilim adamlarına göre bazı insanların yemek seçmesinin ardında genetik sebepler olabilir ve bunların ortaya çıkarılması bu huydan vazgeçilmesine yardım edebilir. Zira bazılarının yemek seçmesi sadece damak tadıyla ilişkili ve makul boyutlardayken, bazılarınınki iş, evlilik ve sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyebilecek boyutlara ulaşabiliyor.

    ABD'deki Duke Üniversitesi'nden bilimcilerin çalışmasına gönüllü olarak katılan Rhonda West bunlardan biri. BBC'ye konuşan West, sorunun ailede başladığını belirtiyor ve ekliyor: "Çocukken bir şeyi yemeyi reddettiğinizde bu şımarıklık olarak algılanıyor. Ya da dikkat çekmeye çalıştığınız düşünülüyor. Oysa bazı insanlar için bazı şeyleri yemek çamur yemekten farksız" diyor.

    Yemek seçmenin tıbbi bir rahatsızlık olduğunu düşünen 42 yaşındaki West, çalışmanın bir tedavi ile sonuçlanmasını dört gözle bekliyor ve içinde bulunduğu durumu şöyle anlatıyor:
    "Bazı yiyecekleri reddetme çocukluğumda başladı. Meme emmeyi reddetmişim mesela, biberonu da öyle. Şimdiyse sadece meyve, patates kızartması ve et yiyebiliyorum. Etin de üzerinde herhangi bir sos olmaması lazım."

    "Pilav yiyebiliyorum, ama pirincin dokusunu sevmediğimden çiğnemeden yutmak zorundayım. Bir yiyeceğin şekli ya da dokusu çok önemli benim için. Örneğin spagetti yemek solucan yutmak gibi geliyor bana."

    "Domatesin şeklinde beni rahatsız eden bir şey yok. Ama onun da kıvamı sorun. Isırdığımda elma kurdu yemiş gibi hissediyorum."

    GENETİK Mİ PSİKOLOJİK Mİ?

    Yemek seçme daha önce pek incelenmiş bir alan değil. Ancak obezite ve tat alma duyusuna ilişkin bazı araştırmalar, yemek seçmenin de kökenlerinde genetiğin olabileceğini düşündürüyor.

    Bazı bilim adamları ise genetik bir etki varsa bile, psikolojik etkenlerin de mutlaka hesaba katılması gerektiğini düşünüyor. Rhonda West de her ikisinin etkili olduğu görüşünde.

    Çocukluktan itibaren bazı şeyleri reddetmesinin genetik etkiye işaret ettiğini, ancak ailesinin ileriki yıllardaki zorlamalarının da kendisinde bir direnç oluşturduğunu belirtiyor.

    Çalışmaya katılan bir başka gönüllü, Jenny Nikolaisen ise genetik etkinin daha baskın olduğu görüşünde. 34 yaşında olan ve her gün sadece hamburger ve patates kızartması yiyebilen Nikolaisen, aile büyüklerinde de benzer sorunlar olduğunu belirtiyor.

    "Yeni bir şey denediğimde öğürüyorum. Bir kere brokoli denedim, ağzımda bir ağaç varmış gibi geldi."

    NTV
     
  2. İLkİm*
    Avare

    İLkİm* MaviKuş ~ Özel üye

    Katılım:
    22 Kasım 2009
    Mesajlar:
    3.474
    Beğenileri:
    153
    Ödül Puanları:
    3.480
    Banka:
    136 ÇTL
    bu çok garip bir olay cidden.. benimde şuan hiç yemediğim ve bu zamana kadar da hiç tadına bakmadığım daha doğrusu bakamadığım yemekler var.. elimde değil ,tadına baksam bile daha sonra yiyemiyorum, olmuyor..

    konu için teşekkrler ..
     

Sayfayı Paylaş