1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Ölüm nedenlerinin yarısı alkol

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 7 Mart 2010 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL
    Karaciğer hastalıklarının görülme sıklığının, her geçen gün artttığı belirtildi. Düzenli içki içmenin, alkollü karaciğer hastalığına yol açtığını söyleyen BSK Aydın Anka Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ziya Öztürk, bunun önemli bir sosyoekonomik sebeple sağlık problemi olduğunu söyledi.


    Avrupa ve ABD'de karaciğer hastalığından kaynaklanan ölümlerin yarısından, alkollü karaciğer hastalığının sorumlu olduğunu kaydeden Dr. Öztürk, "Alkole bağlı karaciğer sirozlu hastalıkların beş yıllık yaşam oranı yüzde 20-25 arasındadır. Tedavisinde ise alkolü bırakmak dışında etkili bir yöntem yoktur. Çok az bir hasta grubunda, etkileri tartışmalı olmakla birlikte kortizon kullanılır. Ayrıca hastanın alkol alımı durduğunda, hastalığın ilerleyişinin de duracağının garantisi yoktur." dedi. Bu hastalığın ara sıra değil, düzenli ve günlük alkol alanlarda ortaya çıktığını vurgulayan Öztürk, "Kronik alkol alımı sonucunda kişilerin yüzde 90-100'ünde karaciğer yağlanması oluşur. Bu, belirgin bir şikayete sebep olmaz. Kişilerin yüzde 10-30 kadarında ise alkollü hepatit ve siroz gelişir. En önemli faktör, günlük alkol miktarıdır, çeşidinin önemi yoktur. Günlük net alkol alımı 40-80 gr. ve üstündeyse, 10 yılı aşkın da devam etmişse ki bu da günde iki duble rakı ya da iki şişe biraya eşdeğerdir, karaciğer hastalığı riski artar." şeklinde konuştu. Kadınlarda alkollü karaciğer hastalığının gelişmesi için daha az miktarda alkol alımının yeterli olabildiğini ifade eden Dr. Ziya Öztürk, "Örneğin günlük 20-40 gr. alkol almanın, kadınlarda alkollü akciğer hastalığı oluşturabileceğini gösteren çalışma sonuçları mevcuttur. Ayrıca yetersiz protein ve kalori alımı, obezite ve aşırı yağlı beslenme de bu hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırır. Kronik hepatit C hastalıklarında ve başka sorunlar nedeniyle sürekli ilaç tedavisi görenlerde gelişmesi daha kolay olmakta ve daha şiddetli seyretmektedir." dedi. Öztürk, hastalığın erken evresinde siroz gelişebilmesine rağmen hiçbir belirti vermediğini hatırlatarak, 8-10 yıldır düzenli alkol alan kişilerin, en azından 6 ayda bir tıbbi kontrolden geçmesini tavsiye etti.
     

Sayfayı Paylaş