1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Papuda ( Börülce ) Yemeği

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve SizinSesiniz tarafından 23 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. SizinSesiniz
    Haylaz

    SizinSesiniz ~~ Son Kez ~~ Özel üye

    Katılım:
    16 Kasım 2012
    Mesajlar:
    1.645
    Beğenileri:
    216
    Ödül Puanları:
    1.480
    Meslek:
    Yazar - Gazeteci
    Yer:
    Hayaller Kentinden
    Banka:
    604 ÇTL
    [​IMG]

    Papuda Trakya'da türkülere konu olmuş ( Bahçalarda börülce / Oynar gelin görümce ) börülcenin yöresel ismidir. Yörede fasulye üretimi yapılan yerlerde eskiye nazaran azalan miktarda da olsa tarımı yapılmaktadır. Özellikle Kırklareli civarında ( Ataköy, Kaynarca, Beypınar, Armutveren vb...) ile Edirne civarında ( Keşan ve İpsala-Meriç havzasındaki köylerde... ) yetişen lezzetli börülceleri bölge pazarlarında sorup bulabilirsiniz. Kırklareli ve Edirne mutfağında bu yemeğe raslarız.
    Börülce bitkileri taze olarak tüketilebildiği gibi fasulye gibi kurutularak kışlık olarak tüketilmesi daha yaygındır. Pişirilmesi sırasında fasulyeden farklı olarak, akşamdan ıslatmaya gerek yoktur. Bunun yerine kaynamaya bırakılan börülcelerin ilk kara suyu dökülerek kaynama suyu değiştirilir. Un ile kavrulması ve soğanların çiğden yemeğe dahil edilmesi Trakya mutfağına özgü yörsel özellikler taşıyan pişirme yöntemlerindendir. Mercimek yemeğindeki gibi daha kahverengiye çalan renklerdeki papuda yemeğinin suyu alışık olmayana çekici gelmeyebilir. Ayrıca börülce tanesinin göbek yeri siyah olduğu için bilmeyenler bunun börülcede bir bozulma olduğunu düşünebilir. Oysa bu börülcenin kendi özelliğidir. Tüm bunlara karşılık kolay hazırlanabilen lezzetli bir yemek olduğnu söylemek yerinde olur.


    Malzemeler
    • 1 Su bardağı papuda ( börülce )
    • 1 Orta boy soğan
    • 1 Yemek kaşığı salça
    • 1 Yemek kaşığı un
    • Sıvı yağ
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Yapılışı
    • Papudalar yıkanıp kara suyu çıkana kadar kaynatılır.
    • Süzülüp yeniden suyu tazelenerek ateşe alınıt.
    • Soğanlar çiğden küp küp kaynamakta olan papuda yemeğinin içine doğranır.
    • Papudalar yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
    • Ayrı bir tavada yağ ve un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
    • Kavrulan una salça eklenir.
    • Yemeğin suyundan birkaç kaşık su alınıp salça ve unun topaklaşmadan bir taşım göz göz olacak şekilde kaynaması sağlanır.
      [*=center]Tavadaki salça ve unla kıvamı bağlanmış sos papuda yemeğine ilave edilip altı kısılan ateşte birarada birkaç taşım kaynatılır.




    Afiyet Olsun. :)
     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Kuru Börülceyi merak ettim 1 kez pişirdim tadını beyenmemiştim,bu tarifte un var birde böyle deneyeyim.
     
  3. SizinSesiniz
    Haylaz

    SizinSesiniz ~~ Son Kez ~~ Özel üye

    Katılım:
    16 Kasım 2012
    Mesajlar:
    1.645
    Beğenileri:
    216
    Ödül Puanları:
    1.480
    Meslek:
    Yazar - Gazeteci
    Yer:
    Hayaller Kentinden
    Banka:
    604 ÇTL
    Dene Dene Çok Güzel Oluyor. :)
     

Sayfayı Paylaş