1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Peynirde Korkunç Sahtekarlık

Konusu 'Sadece Magazin Haberleri' forumundadır ve Papatya tarafından 17 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.309
    Beğenileri:
    5.866
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.572 ÇTL


    [​IMG]

    Türkiye, son günlerde sağlığı hiçe sayan, çeşitli gıdalara katılan zararlı maddeleri konuşuyor.

    Yazete.com'un haberine göre; En son sahtekarlık ise Türklerin çok sık tükettiği peynire domuz yağının katılması oldu. Gıda Güvenliği Hareketi Lideri Kemal Özer gıda hilekarlıklarını ve sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

    Son dönemlerde gündemi meşgul eden bir konu var... Peynirde maliyeti düşürmek isteyen bazı şirketler Arap Sabunu yapımında kullanılan iç yağını peynire katmaya başladılar. Siz bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

    Bu yeni bir Hadise değil ama yeni bir boyut kazandı. Geçmişte süt ve süt ürünlerindeki hayvansal yağın alınıp yerine margarin eklenmesi söz konusuydu. Hayvansal yağ bitkisel yağdan on kat daha pahalı olması nedeniyle bu uygulanıyordu. Bunun laboratuarda tespit edilmesiyle ciddi bir skandal olmuştu piyasada.

    "DOMUZ YAĞI KULLANILIYOR"

    Şimdi ise büyük çoğunluğu domuz yağı olduğu bilinen hayvansal yağlar getiriliyor. Ancak Türkiye'ye bunlar yağ diye ithal edilmiyor gümrük istatistik numaraları değiştirerek hayvan yemi ya da başka araçlar olarak getiriliyor. İç piyasaya da yağ olarak sürülüyor. Fiyatı çok ucuz olduğu için hile de tespit edilemiyor. Farklı labaratuvar çalışmaları yapılması lazım.

    Peki testlerin pahalı olmasından dolayı mı bu hile tespit edilemiyor?

    Hayır. Pahalılığından dolayı değil. Arama yöntemleri ile alakalıdır. Bunun da netice itibariyle bir hayvansal yağın alınıp başka bir hayvansal yağın eklenmesi durumu söz konusu. Hayvansal yağ da eritiliyor. Homojenize ediliyor. Çözücülerle diğer süt ürünlerine karışması sağlanıyor. Bu genellikle krem peynirlerde, kaşar peynirlerde, lor vs. çok tercih edilen bir ürün ama beyaz peynirlerde de tercih edilmediği anlamına gelmez. Beyaz peynirde de soya vb. şeyler tercih ediliyor.

    "SAĞLIKLI PEYNİR EN AZ 20 LİRA OLMALI"

    Son günlerde peynire gelen zamlarla ilgili olabilir mi bu hilekarlıklar?

    Hayır. Türkiye'de süt üretim fazlalığı var. Peynire zam söz konusu ise bu sadece sektörün kendi uygulamasıdır veya başka nedenlerdir. Ama zamla ilişkili değil bu tamamen bir pazarlama ya da daha ucuza mal etme yöntemi. Yani 10 TL'ye peynir mal ediliyor ise şu anda 5 TL'ye peynir buluyorsunuz. Yani normalde peynirin fiyatı 20TL'nin üzerinde olması lazım ama bugün 3TL'ye, 5TL'ye 10TL'ye peynir buluyorsunuz. Bu peynirin hilesiz olması mümkün değil.

    Uzun zamandır yapılan bir şey dediniz. Belirli bir tarih verebilir misiniz?

    3-5 yıldır yapılan bir şey. Yeni bulgular dışarıdan getirilen hayvansal yağların katıldığına yönelik. Bu yeni bir durum. Bu daha önce farklı yöntemlerle uygulanıyordu ancak tespit edildiği için azalmıştı. Şimdi hayvansal yağ olarak gelip kullanımı yeni bir durum. Yani ciddi bir skandalla karşı karşıyayız.

    "MARKET RAFLARINDA ÜRÜN ALIRKEN DİKKAT..!"

    Tavukta, salamda, sucukta, ekmekte derken şimdi ise peynire hile katıldı. Sırada ne var peki?

    Aslında tasnif yapmak doğru değil hepsinde var çünkü. Hepsinde var olduğu için yani rafdan satın aldığınız her gıda her zaman hileye açıktır. Türkiye'de de bu hangi üründe, hangi grup ürününde vardır diye bir sınırlandırma yanlış olur. Yarın ne çıkar karşımıza bilinmez. Bugün bunların hepsi var. Fakat tespit edilmediği için, üzerinde durulmadığı için, yokmuş gibi ve yeni olmuş bir şey gibi zannediyoruz.

    PEYNİR ALTI SUYUNDAN TEREYAĞI YAPILIYOR

    Mesela bugün piyasadan tereyağı diye aldığımız yağlar tereyağı değil. Bunlar Peynir altı suyunun içerisine katkılar ilave edilerek, tereyağı aromaları ilave edilerek, soya ilave edilerek, bir çok şey ilave edilerek, patates ilave edilerek, patates püresi… O kadar çok şey karıştırılarak ilave edilen bir ürün var karşımızda.

    Süprizler bizi bekliyor yani...

    Evet buna hazır olun. Yarın bir analiz sonucunda herhangi birisi karşımıza çıktığı zaman yeni bir şeymiş gibi sunuluyor ama normalde piyasada bunlar yaygın olarak kullanılan bir yöntem.

    Türklerin çok sık tükettiği margarinler ne durumda?

    Margarin zaten yağ değildir. Margarine yağ demek yağlara hakaret olur. Sentetik bir malzeme. Türkiye'de sadece sızma zeytinyağları yağ olarak kabul edebiliriz. Bunların dışındakilerin hepsi sentetiktir.

     

    Ekli Dosyalar:

Sayfayı Paylaş