Rafinasyon nedir? Vinterizasyon nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Katılım
16 Mrt 2009
Mesajlar
23,145
Beğeniler
322
Şehir
Türkiye
#1
Rafinasyon nedir?

Bazı yağlarda (zeytin yağı gibi) yağın içerdiği özel koku ve aroma arzu edilirse de, genel olarak ham yağda bulunan renk ve koku maddelerinin, yabancı maddelerin, mumlar, proteinli maddeler, reçineli maddeler, gliserin ve yağ benzeri maddelerin yağlardan uzaklaştırılması, fazla serbest asitliğin giderilmesi istenir. İstenmeyen maddelern yağlardan uzaklaştırılarak yağların saflaştırılmasına rafinasyon denir. Rafinasyon aşağıdaki işlemleri kapsamaktadır.
- Yapışkanlık maddelerinin giderilmesi (Degumming)
- Safsızlıkların çöktürülmesi ve asitlerin giderilmesi (Refining)
- Yağın renginin açılması (Bleaching)
- Koku alma (Deodorization)
- Vinterizasyon


Vinterizasyon nedir?


Sıvı ve katı yağlar, genelde çeşitli trigliseritlerin bir karışımıdır. Sıvı bir yağ soğukta bırakıldığı zaman, daha çok doymuş yağ asidi ve uzun zincirli (C sayısı fazla) yağ asidi ihtiva eden trigliseritler (yağlar) kristalize olarak çökmeye temayül gösterirler. Sıvı yağı bir ön soğutmaya maruz bırakarak, içerisindeki katı yağ kristallerini uzaklaştırma işlemine vinterizasyon denir. Vinterizasyon işlemine stearinsizleştirme de denilmektedir. Çünkü genel olarak kristalizasyona (bulanıklığa) neden olan yağ stearinleridir. Vinterizasyon işlemi, sıvı yağın muhafaza edilebileceği sıcaklıktan, daha düşük sıcaklıklar kullanılarak yapılmaktadır.
 

Benzer konular

Top