Raki icme Kurallari

Hazangülü

Forum Onuru
Katılım
7 Hzr 2006
Mesajlar
10,281
Beğeniler
126
#1
Türkler'in milli içeceğidir "Rakı".. Öyle Amerikanların kolasına, Fransızların şarabına, Rusların votkasına benzemez.. Rakı, heryerde, her kişiyle, her şekilde içilmez.. Muhabbetsiz Rakı çekilmez.. Rakı içmenin raconları vardır... Bu raconlar Rakı Sofrasının kanunlarıdır. Cerezforumda bu yazı Rakı Sofrasında.. Haydi gidelim dostlar Türklerin Rakı Sofrasına...


Her Rakı içilmez.. Her muhabbet çekilmez.. Her sofrada demlenilmez... Semaverin üzerinde demlenen çay gibi "ağır ağır" demlenilir rakı sofrasında...

Rakı, içmesini bilenle içilmelidir. Aksi halde keyif eziyete, sefa cefaya dönüşür. Rakı adabına, erkanına ve mekanına uygun şekilde içilirse "Şifa"dır... Rakı insan seçer, Kadeh seçer ve içenden adap ister...

Rakıya musiki eserler tat katar. Müzik ruhun, muhabbet rakının gıdasıdır...

Adabıyla içenler, rakı için özel hazırlanmış az miktarda meze ile içerler. Mezeler karın doyuracak yiyecekler değildir, karın doyurmak ayrı bir zevktir. Mezenin hası aslında muhabbettir... Kısacası rakı sofrasında meze olacak, muhabbet olacak, sebep olacak...

Kadehlere önce rakı, sonra su, sonra buz konulur. Sıra bozulursa anason rakının üstüne çıkar, rakının tadı kaçar. Racon gereği rakı sofrasında sofranının en genci sakilik yapar (kadehleri doldurur). Büyüklere sakilik yaptırılmaz. yaşça en büyük kişi kadehini kaldırmadan, kadehler kalkmaz. Masada sizden yaşça büyük bir ehlikeyf varsa, saygı gereği kadehini onun kadehinin altına tokuşturmak gerekir...

Rakı incecik kadehinde, yoksa çay bardağında içilir. Yudum araları uzun tutulur, rakı fondip yapılmaz. Rakıya başlamadan önce su katılmamış bol zeytinyağlı cacık yenilmesi tavsiye edilir. Bunun amacı da rakının keyifli bir şekilde gırtlağınızdan süzülmesidir...

Rakı sofralarının tarzı çilingir sofrası, ölçüsü bir "karafaki" yani iki duble rakıdır... Şişede kalad rakı, son damlasına kadar eşit paylaştırılır...
 

Hazangülü

Forum Onuru
Katılım
7 Hzr 2006
Mesajlar
10,281
Beğeniler
126
#2


Rakıyı iyi tanımayan rezil, yeterince tanıyan vezir olur. Rakı masasında başka alkollü içecek içilmez, rakıya kuma getirilmez. Rakı kadehi boş durmaz, zorunlu olmadıkça rakı masasından kalkılmaz.

Sofrada hep aynı konuda kalınmaz. Konu sık sık değiştirilir. Her konudan küçük lezzetler alınır, hiçbir konu uzatılmaz.

Ve Rakı sofrasının "Altın Kuralı"... Durman gereken zamanı bileceksin, rakı sofrasından kalkarken yalpalamayacaksin



BİTİRİRKEN...

Sizlere "Cerezforumun 3. bölümünde Türklerin Rakı Sofrası kültürlerini anlatmaya çalıştık. Önceki Cerezforum yazılarına göre bu sefer yazıyı kısa tuttuk. Yani racon gereği bu sefer mevzuyu çok fazla sulandırmadık. Rakı kültürünün raconunu bozmadık.. :)

Rakı sofralarınızda muhabbetiniz bol, kadehleriniz dolu olsun... Ruhunuz keyfe doysun...
 

Hazangülü

Forum Onuru
Katılım
7 Hzr 2006
Mesajlar
10,281
Beğeniler
126
#3
O kadar tatlı ve hoştur ki rakım
İki zıkkımlanırım bir satarım.
Bunu takdir ederek her içenin
Canının üstüne canlar katarım !

Halis-üd-dem bir üzüm mahsulüdür,
Saf bir meydir, bunun bir şişesi
Derdi eksiltir; hele hergün içen
Kimsenin kalmaz gönül endişesi !

Bir görüşte namımı mirim, deme :
"Kim bu mahluk-ı acip, aya neci ?"
Bulamayınca şairiyetten gıda
Oldum işte ben de bi meyhaneci !

Hüseyin Rifat
 

Benzer konular

Top