1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Resmi ve Gayri resmi sofra nasıl kurulur ?

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Suskun tarafından 15 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Resmi masa nasıl kurulur ?​
    Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.
    [​IMG]
    Gayri resmi sofra kurma şekli​
    Resmi sofra kurma şekline göre daha sadedir. Tabağın yanında bulunan çatal ve bıçak ana yemek içindir. Çorba kaşığı bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı çatal ve bıçak koyulur. Servis edilecek diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak getirilir.

    Masanızı menü ve yer kartlarıyla süsleyebilirsiniz.

    Misafirlerinizi davet hakkında ne kadar bilgi verirseniz kendilerini o kadar rahat hissederler.

    Menü kartları

    Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için masada herkesin görebileceği bir yere koymanız yeterli.

    Yer kartları

    Ortak sohbet noktaları olan kişileri biraraya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.

    Menü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin
     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    İyi ev sahibi nasıl olunur?

    Masaya oturulduğu zaman hiç kimse bardağının doldurulmasını istememelidir. Boşalan bardakları evsahibi takip etmelidir.

    [​IMG]
    İyi bir evsahibi ve misafir olmak için

    Mumlarla karanlık ortam yaratmaktan ya da masaya koyacağınız büyük süs çiçekleriyle misafirlerin görüşlerini engellemekten kaçının. Ayrıca masaya kokulu mumlar koymaktan da kaçının; çünkü mumlar iştah kaçırıcı etki yaratabilir.

    Servis edilen yemekleri her tabağın farklı yerlerine koymaya özen gösterin. Eğer tüm yemekler bir tabağa sığmıyorsa herkese ek küçük bir tabak koymayı ihmal etmeyin.

    Tatlı servisi yapılmadan önce masada önceki yemeğe ait hiçbirşey kalmamalı; şarap bardakları, biberlik ve tuzlukla birlikte çeşni tabaklarının da kaldırılması gerekir.
    İyi bir misafir nasıl olur?

    Eğer özel bir diyet yapıyorsanız bunu evsahibine önceden bildirmelisiniz. Böylece tabağınızda yenmemiş yemek bırakmazsınız.

    Oturur oturmaz peçetenizi kucağınıza serin. Masadan kalkmanız gerekirse peçeteyi yemek tabağının sol tarafına bırakın. Asla sandalye üzerine koymayın.

    Eğer yemek servisini kendiniz yapacaksanız asla tabağınızı çok doldurmayın. Yemek ile ilgili yapacağınız iltifatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

    Şarap bardağını sapından tutun, kenarından değil. Ayrıca bardak üzerinde parmak ya da dudak izi bırakmamaya özen gösterin. Eğer bardak üzerinde leke görürseniz kibarca peçetenizle temizleyin.

    Yemek bittikten sonra tabağınızı kenara itmeyin; evsahibinin tabağınızı almasını bekleyin.

    Masada otururken dikkatiniz evsahibi ve diğer misafirler üzerinde olsun. İki ayağınız da yere bassın; asla ayaklarınızı çapraz yapmayın. Ve asla çatal-bıçakla oynamayın.

    Ek bilgi:
    Tek sayıda misafir davet edin. Böylece misafirlerin çift çift gruplaşmasını önleyerek herkesin sohbete katılmasını sağlarsınız.
     
  3. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Yemek, bardak, çatal bıçak takımları


    Bardak takımı

    Su bardağı
    Kırmızı şarap bardağı
    Beyaz şarap bardağı
    Şampanya flüt
    Genel kullanım

    Porselen takımı


    Yemek tabağı
    Salata tabağı
    Kahve çay fincanı
    Kahve çay tabağı
    Ekmek ve tereyağı tabağı
    Servis tabağı
    Tatlı tabağı
    Çorba tabağı


    Çatal bıçak takımı


    Salata çatalı
    Yemek çatalı
    Yemek bıçağı
    Çorba kaşığı
    Çay kaşığı
    Tereyağı bıçağı
    Balık çatalı
    Balık bıçağı
    Tatlı çatalı

    [​IMG]

    PORSELEN TABAK TAKIMI

    Porselen yemek takımınızı özel günler için saklamanıza gerek yok. Günlük bir bakım sayesinde bir ömür boyu yemek takımınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

    Güçlü deterjanlar, sert tozlar ve çelik süngerler asla porselen yemek takımının temizliğinde kullanılmamalı. Elde bulaşık yıkayacağınız zaman lavabonun içine havlu ya da kauçuk bir bez serin.

    Porselen takımınızı bulaşık makinesinde yıkamak istiyorsanız yumuşak sıvı ya da toz deterjan kullanmanızı öneririz. Tabakları makineye yerleştirirken birbirlerine değmemesine dikkat edilmeli. Hafif bir yıkama programı sonrası tabakları çıkarmak için soğumasını bekleyin.

    Porselen tabakları üstüste dizeceğiniz zaman aralarına koruyucu peçete koymalısınız. Böylece tabakların birbirini çizmesini engellemiş olursunuz.

    Porselen fincanları ayrı ayrı asın ya da iki iki koyun.

    KRİSTAL BARDAK TAKIMI


    Kristallerinizi daima elinizde yumuşak sıvı bulaşık deterjanıyla yıkayın. Yıkama sırasında kristallerin çizilmemesi için yüzüklerinizi çıkarın.

    Kristal bardaklarınızı asla ters koymayın. Çünkü bardakların ağız kısımları en ince ve hassas kısımlarıdır; kolayca çatlayabilir.

    Kristallerinizi dolaba yerleştirirken parçaların arasında mesafe bırakın. Çünkü kristal yüksek sıcaklıkta genleşir ve diğer parçaya değmesi sonucunda kırılma riski artabilir.

    GÜMÜŞ TAKIMLAR


    Eğer gerektiği gibi kullanılarak eskitilirse zaman içinde güzelleşir. Yüzeyinde oluşan küçük çizikler gümüş parçalarınıza parlaklık katacaktır. Sık sık kullanacağınız gümüşleriniz değerlenecektir. Gümüş yemek ve servis takımlarınız için birkaç öneri:

    Gümüşleri kullandıktan hemen sonra yıkayın. Yumurta, mayonez ve sirke bir saat içinde yıkanmazsa leke bırakabilir.

    Gümüşlerinize elde, yumuşak sıvı deterjanla sıcak suda yıkamalısınız. Su lekesi olmaması için yıkama sonrası hemen kurulayın.

    Gerçek gümüşleri ve gümüş tepsinizi her ne kadar önerilmese de bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Gümüşlerinizi yemek takımlarının uzağına yerleştirin ve kurutma programı başlamadan hemen önce çıkarın.

    Sürekli kullanılmayan gümüşler kararmalarını önleyecek yün kılıf içinde dolapta saklanmalı.

    PASLANMAZ ÇELİK TAKIMLAR


    Yüksek kalitesi ve kolay bakımı sayesinde paslanmaz çelik takımlarınızı yıllarca kullanabilirsiniz. Yine da birkaç püf nokta:

    Her kullanım sonrası çelik takımlarınızı hemen yıkayın. Leke olmaması için uzun süre su içinde bekletmeyin.

    Bulaşık makinesinde yıkama yapabilirsiniz. Leke olmaması için yumuşak deterjan kullanmalısınız. Elinizde yıkayacaksanız sıcak ve köpüklü su kullanın. Durulama yaptıktan hemen sonra yumuşak bir bezle kurulayın.

    Sebzeler


    KUŞKONMAZ

    Sos ile servis edilen kuşkonmaz saplarını çatal ve bıçak yardımıyla makul parçalara keserek yiyebilirsiniz. Eğer kuşkonmaz saplarının sosa batırılması gerekiyorsa ya da bu saplar büyük ise uçlarını kesin ve ayrı ayrı yiyin. Böylece sosun masaya damlamasını önlersiniz. Kuşkonmaz saplarını elinize alabilir, sosa batırarak sert kısımlarını yiyebilirsiniz. Küçük kuşkonmaz saplarını ise sosa batırarak hepsini yiyebilirsiniz.

    KİRAZ DOMATESLER


    Salata ile servis edilmediği zaman kiraz domatesleri elinizle yiyebilirsiniz. Ağzınıza sığabilecek küçük olanları seçmeye çalışın. Kesinlikle ısırmayın çünkü fışkırabilir. Bu nedenle dudaklarınızı sıkı tutun. Eğer tabağınızda sadece büyük domatesler varsa ön dişinizle yumuşak bir şekilde kabuğunu sıyırın, yarısını ısırın ve dikkatlice tamamını bitirin.

    MISIR


    Mısır genellikle sade olarak servis edilir. Bütün olarak servis edilen mısırın yarısını kırarak kolayca yiyebilirsiniz. Önemli olan fazla yağ ile ya da başka bir çeşniye bulamadan yemektir. Nasıl yenileceğine kendiniz karar verebilirsiniz; her iki yöntem de işe yarayacaktır. Yağ sürerken, tuzlarken, yerken az sayıda mısır sırasına konsantre olun. Böylece ellerinizin kirlenmesini önlemiş olursunuz.

    PATATESLER


    Patates cipsleri ya da ince uzun patatesler genellikle elle yenilir. Ancak ince uzun patatesler sıvı sos ile servis edilirse çatalınızı kullanmalısınız. Küçük kızarmış patatesler ise elle yenilebilir ancak çatalın kullanılması daha iyi olur. Eğer kızarmış patatesler uzun ise çatalınızla kesin ve küçük lokmalar halinde yiyin. Küçük patates parçalarını tabağınızın bir kenarına koyulan ketçaba çatalınızla ya da elinizle batırarak yiyebilirsiniz.

    Fırında pişen patatesler ise yarılmış olarak servis edilir. Eğer bu şekilde servis edilmemiş ise bıçakla patatesi boydan boya keserek geniş bir yarık açın. Bu yarığın içine azar azar yağ ya da ekşi sos ile sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Patatesin kabuğunu da yiyebilirsiniz.
    SALATALAR


    Salata genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Geleneksel olarak siyah çelik bıçak, salatalar ve meyveler için kullanılır. Ancak paslanmaz çelik bu kuralı bozdu. Bir adet marul gövdesi daima bıçak ve çatal ile yenilmelidir. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın. Salatayı çatalınıza batırırken bir parça ekmek kullanabilirsiniz

    Kemikli etler nasıl yenir ?


    KUŞLAR

    Tavuk, bıldırcın ya da güvercinin kanat ve bacaklarını keserek, gövdesini çatal ve bıçak yardımıyla yiyebilirsiniz. Kanat ve bacak kemiklerini elinizle ağzınızdan çıkarabilirsiniz ancak yine de tüm gövdeyi asla yemeyin.

    TAVUK


    Yarım tavukla başlayabilirsiniz. Bacak ve kanatları eklem yerlerinden çatal ve bıçak ile ayırın. Çatalınızı kullanarak parçayı sağlamlaştırın ve yiyebileceğiniz küçük parçalar halinde kesin. Her sefer sadece iki ya da üç parça kesin. Eğer çok resmi bir ortam içinde bulunuyorsanız çatal ve bıçak ile alınamayan parçaları tabakta bırakın. Eğer az resmi bir ortam içindeyseniz, küçük kemikleri elinizle yiyebilirisinz. Ancak sadece bir elinizi kullanın.

    BUTLAR


    Dana, domuz ya da kuzu budunun tam ortasını çatal ve keskin bir bıçakla kesin. Eğer butların sapları kağıt ile kaplı ise parmaklarınız yağlanmadan kemiğe yakın olan eti kesebilirsiniz. Resmi ortamlarda ya da restoranlarda kemik kağıtla kaplı olsa bile asla kemiği elinize alıp kemirmeyin! Çünkü bu kağıtlar süs olarak kullanılmıştır. Resmi olmayan ortamlarda ise kemikler yağlı değilse kemirebilirsiniz.

    BALIK


    İlk olarak balığın kafasını ve kuyruğunu çatal ve bıçakla kesin, tabağınızın kenarına koyun. Bıçağınızı balığın sırt kemiğine dayandırarak balığı kafasından kuyruğuna doğru dikey olarak kesin. Bu noktada üç seçeneğiniz var: 1) kılçığı dışarı çıkarın. 2) balığın üstünü açın ve kılçığı çıkarın. 3) balığın üst kısmını yiyin ve kılçığı kaldırın.

    Eğer ağzınızda küçük kılçıklar kalırsa başparmağınız ve işaret parmağınız yardımıyla bunları çıkarabilirsiniz. Balık eti yemeyi sevenler küçük balıkların kafasını da yerler. Balık yanağı yemek bir onurdur

    Eller nasıl kullanılır ?

    EKMEK

    Ekmek yeme şekli seçkin yemeklerde test olarak görülür. Bu testi ekmek dilimlerini, yuvarlak ekmekleri yemeden ya da tereyağ sürmeden önce bölmeyi hatırlayarak geçebilirsiniz. Küçük biküviler asla kırılmamalı.

    Tabağınızda bulunan kendi tereyağınızı ve kendi tereyağ bıçağınızı kullanın. Tereyağ sürme hareketi tabağın içinde ya da üstünde yapılmalı. Tereyağ bıçağınızı sağ tarafta tutun böylece bıçağın sapı temiz kalacaktır. Kızarmış sıcak ekmeklere hemen tereyağ sürün. Ekmek batonlarını kırmak zorunda değilsiniz, tek taraflarına yağ sürülebilir. Yumuşak hamur işlerini ikiye ya da daha fazla parçaya kesin ve yiyeceğiniz parçaya tereyağ sürün.

    elle yenilen yemekler

    Bu konuda herhangi bir şüpheniz olursa çevrenizdeki kişilerin nasıl yediğine bakabilirsiniz. Elle yenmesi gereken yemekler tepsi içinde servis edilirse yemeden önce tabağınıza almayı unutmayın. Resmi olmayan ortamlarda elle yenmesi mümkün yemekler arasında şunları sayabiliriz: konserve mısırlar, küçük istakoz ve istridye, sandviçler, kuru kekler, kurabiyeler, bazı meyveler, tavuk kanatları, kızarmış patatesler, turp, zeytin ve kereviz.

    SANDVİÇLER

    Küçük sandviçler ve kanapeler daima elle yenir. Ancak büyük olanları bıçakla kesmelisiniz. Soslu sıcak sandviçler için çatal ve bıçak kullanmalısınız.

    TEREYAĞ

    Taze ya da kızarmış ekmek dilimlerine, bisküvilere bıçak ile tereyağ sürebilirsiniz. Küçük dilimlere küçük tereyağ parçaları sürün. Sebzelere tereyağ koymayın, çünkü bu aşçıya hakaret gibi algılanır.

    BAHARATLAR/ÇEŞNİLER
    Kırmızı turp, nane jeli, hardal, top tereyağ ve cranberry sosu servis kaşığıyla tabakta yemeğin kenarına koyulur. Ana yemeğe çeşni yaparak yiyebilirsiniz.

    Nane, kiraz ya da kayısı sosları gibi sıvı çeşnileri yemeğinize makul miktarlarda katarak yiyebilirsiniz. Yemeğin tadını bozmamak için az miktarda kullanılması önerilir.

    Yuvarlak ekmekler ve biskivüler için servis edilen reçel ve konserveleri yağ tabağınızın kenarına alabileceğiniz gibi küçük ekmek parçalarının üzerine bıçak ile de sürebilirsiniz. Eğer servis yapmak için kaşık yoksa bıçağınızı tabağınızın kenarına temizleyip kase ya da kavanozun içinden jölenizi alabilirsiniz.

    Hindistan cevizi, fıstık, chutney gibi körili yiyecekleri tabağınıza kaşık ile alabilir, körü ile karıştırarak yiyebilirsiniz. Chutney hiçbirşeyle karıştırılmadan, sade çeşni olarak yenilebilir.


    GARNİTÜRLER

    Kereviz, zeytin, turp gibi garnitürler servis tepsisi üzerinde ikram edilirse servis kaşığını kullanarak yağ tabağınıza alabilirsiniz. Eğer yağ tabağınız yoksa yemek tabağınızı kullanabilirsiniz. Garnitürleri hemen yemeyin. Eğer tuz ekmek isterseniz, tabağınızın kenarına dökeceğiniz bir miktar tuzun içine garnitürleri elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Zeytin çekirdeklerini çıkarmak için kibarca yumruk şeklinde yapacağınız elinizin içine çıkarın ve yağ tabağınızın kenarına koyun.

    Turşular sandviç eşliğinde elle yenilir. Eğer ana yemek yanında servis ediliyorsa çatal ve bıçak ile yenmelidir.

    Dereotu, maydanoz, tereotu çatal ile yemeğin bir parçası olarak çatal ile yenilebilir. Salata ya da sosla servis edilmezlerse elle yenilebilirler.

    İnce limon dilimleri dekor olarak koyulur. Limon dilimleri ya da yarımları ise sıkılmak üzere koyulur. Çatalınızı kibarca limonun ortasına batırarak bir seferde yemeğinizin üzerine sıkabilirsiniz. (Bazı restoranlarda limon suyunun sıçramasını önlemek için limon dilimlerini tülbente sarararlar.)
    SALÇA

    Salça ya da sosları hiçbir zaman karışık bir şekilde tabağınızda bulunan yemeklerin üzerine koymayın. Hangi yemek için servis edilmişlerse ayrı ayrı kullanılmaları gerekir. Geri kalan sosu yemek isterseniz, ki bu aşçı için bir iltifattır, küçük bir parça ekmeği sosun içine bırakın, çatalınızla geri alarak yiyebilirsiniz. Her seferinde küçük ekmek parçaları kullanmaya özen gösterin.
    BAL

    Bal servisini kolayca yapmanız için gereken kaşığınızı bal kasesi içinde çevirmektir. Bal ne kadar ince olursa, kaşık çevirme hareketi de o kadar kolay olur.
    TUZ VE BİBER

    Yemeğinizin tadına baktıktan sonra tuz ya da biber ekleyin. Aksi şekilde önceden tuz ya da biber ekmeniz aşçıya karşı bir hakaret olacaktır. Eğer tuzluğun ağzı açıksa içindeki kaşığı kullanın. Eğer kaşık yoksa bıçağınızın ucunu kullanbilirsiniz.

    Tuzlamak istediğiniz ne olursa olsun yağ tabağınızın ya da yemek tabağınzın kenarına koymalısınız. Eğer tuzluk size ait ise parmak uçlarınızla fiske alabilirsiniz

    İçecekler

    İÇECEKLER NASIL İÇİLİR?

    Samimi ortamlarda kahve, çay ya da diğer sıcak içecekler kulplu bardaklardan içilir. Çay kaşığınızı koymak için bardağınızın altında tabak verilir. Eğer kağıt peçete varsa kaşığınızı ters olarak bu peçete üzerine ya da yağ ya da yemek tabağınızın kenarına koyabilirsiniz. Kaşığı bardağın içinde bırakarak içmeyin; kaşık gözünüze batabilir.

    Çay poşetlerinin fazla suyunu kaşık yarımıyla bardağın kenarına bastırarak ya da poşet ipini kaşık yardımıyla poşetin etrafına dolayarak akıtın. Sonra çay poşetini bardağın tabağının kenarına koyun. Eğer tabağınız yoksa bir tane isteyin. Buzlu çay ya da kahve içinde bulunan uzun saplı kaşığı içmeden önce bardaktan çıkarın.

    Eğer kahve ya da çayınız tabağın içine dökülürse, temiz bir tabak isteyin. Eğer bu mümkün değilse tabağınıza kağıt bir peçete koyabilirsiniz. Böylece dökülen sıvıyı peçete emer ve üzerinize damlama tehlikesi de ortadan kalkar.

    Kırmızı şarap kadehin dibinden tutulur. Beyaz şarap ise soğuk kalmasını sağlamak için kadehin sapından tutulur.

    Brendi bardağı ısıtılmak üzere iki el arasında yuvarlanarak tutulur. Çünkü Brendi ısındığı zaman kokusunu dışarı verir. İçilirken tek elle tutulur.

    Eğer içkinizin içinde zeytin ya da kiraz varsa, bunları parmağınızla alabilirsiniz. Ancak tüm içkinin bitmesini beklemek size kolaylık sağlar. Böylece bardak içinde bulunan garnitürü doğrudan ağzınıza kaydırabilirsiniz.

    Asla korumasız bir yüzey üzerine içkinizi bırakmayın. Bardağınız için bir altlık isteyin.

    Eğer içkinizi dökerseniz boşuboşuna telaş yaratmayın. Sadece ev sahibinden temizlemek için sünger isteyin.

    Asla içki içine bir şey batırmayın.

    Sıcak içeceğinizin soğuması için asla üflemeyin. Sadece hafifçe karıştırın


    Tatlılar
    DONDURMA
    Dondurma küçük kaşıkla yenilir. Eğer kek ya da çörek yanında servis edilirse tatlı çatalı ve kaşığı kullanmanız gerekir.

    PASTA

    Meyveli tart genellikle çatalla yenilir. Eğer servis çatal ve tatlı kaşığı ile yapılırsa, çatalınızı pastayı sabitlemek için kullanarak kaşığınızla yiyin. Yine servis şekline göre çöreğinizi sadece çatal ile ya da çatal ve kaşık ile yiyebilirsiniz. Eğer kremalı pasta yiyorsanız, kremanın dağılmasını önlemek için çatalınızla yemeniz gerekir.

    ERİKLİ PUDİNG

    Brendi sosunun alevleri söndükten sonra dondurma ya da sos eşliğinde ikram edilen bu tatlının tümü kaşıkla yenilir. Eğer tatlı servisi sırasında brendi ikram edilirse bardağınıza değil pudinginizin üzerine dökün.

    ARMUT TATLISI

    Çatal ile tabağınızdan düşmesini engelleyerek kaşıkla küçük lokmalar halinde yemelisiniz. Eğer sadece kaşık varsa tabağınızı elinizle çevirerek tatlınızı yiyebilirsiniz. Çekirdeği tabağınızda bırakarak şurup sosunu kaşıkla yiyebilirsiniz.

    SORBE

    Yemek servisiyle beraber ya da meyve kabınsa servis edilirse çatal ile yenilebilir. Eğer tatlı olarak servis edilirse kaşıkla yenmelidir.

    GÜVEÇ MEYVE

    Güveç meyve genellikle kaşıkla yenilir. Ancak büyük parçaları sabitlemek için çatal kullanabilirsiniz. Kiraz, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini kibarca kaşığa çıkarıp tabağınızın kenarına bırakabilirsiniz

    Meyveler

    ELMA VE ARMUT
    Elma ya da armut elle tabağa alınır. Eğer spiral şekilde kabuk soyma beceriniz varsa hemen meyvenizi soymaya başlayın. Ancak bu size zor geliyorsa, meyveyi tatlı tabağınıza koyun, ikiye bölün, çekirdeğini çıkarın ve küçük dilimler halinde doğrayın. Çatal ve meyve bıçağıyla yiyebilirsiniz. Eğer yemek ortamı samimiyse küçük dilimleri elinizle yiyebilirsiniz.

    MUZ

    Kabuğunu soyun ve meyveyi bıçakla küçük parçalara ayırarak yiyin. Samimi ortamlarda ise muzu elinizle yiyebilirsiniz.

    BÖĞÜRTLEN VE KİRAZ


    Böğürtlen krema ile servis edilsin ya da edilmesin genellikle kaşıkla yenilir.

    Kiraz ise elle yenilir. Çekirdekleri kibarca avucunuza çıkarın ve tatlı tabağınızın kenarına koyun.

    İNCİR

    Çerez olarak servis edilen incir kabuğuyla beraber çatal ve bıçakla yenilir. Meyvenin sapını keserek yemeniz daha iyi olur. Tatlı olarak ise dilimlere ayrılmış ve portakal suyu ya da krema ile servis edilirse çatal ve kaşıkla yenilir. Sade servis edilirse ikiye bölünür ve çatal ve bıçakla yenilir.

    GREYFURT, PORTAKAL VE MANDALİNA

    İkiye bölünmüş greyfurt çay kaşığı ile ya da sivri greyfurt kaşığı ile yenilir. Samimi yemeklerde ise meyvenin suyunu dikkatlice kaşığa sıkabilirsiniz.

    Portakalı iki şekilde soyabilirsiniz; her iki yöntem için de keskin bıçak kullanın. Birinci yöntem: spiral şeklinde kabuğun soyulması. İkinci yöntem: portakalın alt ve üst kısımlarını dilimleyin ve kabuğunu dikey şeritler halinde kesin. Meyvenin kabuğu soyulduktan sonra dilimlere ayırın. Küçük dilimleri elinizle yiyebilirsiniz. Ancak büyük dilimler için tatlı bıçağı ve çatalı kullanın. Önceden kesilmiş olarak servis edilirse greyfurt gibi yenilebilir.

    Mandalina kabuğu elle soyulur ve parça parça yenilir. Meyve üzerindeki beyaz katman kalın ise soyulabilir.

    ÜZÜM

    Çekirdeksiz üzümler için sorun yok; tek tek yiyebilirsiniz. Eğer üzümler çekirdekli ise tek tek yiyin ve çekirdekleri kibarca kapalı tuttuğunuz avucunuza çıkarın.

    Üzümün kabuğunu çıkarmak kolaydır. Üzümü sapından tutun ve üzüm tanesini başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkın. Üzüm içi ağzınızın içine fırlayacaktır. Elinizde kalan kabuğu tabağınıza koyabilirsiniz.

    KAVUN

    Kavun kaşıkla yenilir. Dilim olarak servis edilen kavun ise çatalla yenilir. Kavun topları şuruplu ya da şurupsuz servis edilirse tatlı kaşığı kullanın.

    ŞEFTALİ VE ERİK

    Şeftaki ve erik önce ikiye, sonra da çeyrek dilimlere ayrılarak çekirdekleri çıkarılır. Kabuğu da soyulabilir ama makbul olan kabuğu ile birlikte küçük dilimlere ayrılması ve tatlı bıçak ve çatalıyla yenmesidir.

    HURMA

    Hurmayı ikiye bölün ve içini kaşıkla çıkarın.

    ANANAS

    Taze ananas dilimlerini çatal ve bıçakla kolaylıkla yiyebilirsiniz.

    NAR


    Nar genellikle ikiye bölünmüş olarak servis edilir. Kaşıkla dikkatli bir şekilde birkaç tane alın ve yiyin. Bunu yaparken narı işaret parmağınız ve başparmağınız arasında sıkıca tutun.

    ÇİLEK

    Büyük çilekleri sapından tutarak pudra şekerine ve iki lokma halinde yiyin. Eğer çilek krema ile servis edilirse kaşığınızı kullanın.

    KARPUZ


    Karpuz dilimleri genellikle çatal ve bıçakla yenilir. Ağzınıza gelen çekirdekleri kapalı elinizle kibarca alıp tabağınıza koyun.
     
  4. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Sofra düzeni
    [​IMG]

    Çorba kaşığı. S
    ofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır.
    Ordovr çatal bıçağı
    Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur.

    Balık çatal bıçağı
    Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur.

    Ana yemek
    Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir.

    Kahvaltı Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır. Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız, kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.

    Kusursuz bir sofra hazırlamak için...

    Sofra düzeni yenen yemeğin şekline ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde yeni trend, sofra kurulurken masa örtüsü üzerine taze çiçek yaprakları ve renkli boncuklar serpiştirmek. Masa, mönü ve yer kartlarıyla süslenebilir.
    Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için bu kartlar masada herkesin görebileceği bir yere koymak yeterlidir. Masada temizlik ve kullanılacak takımların birbiriyle uyumlu olması önemlidir. Yemek masası düzenlerken, masaya önce temiz, ütülü ve sofra takımlarıyla uyum sağlayacak bir örtü serilir. Yemek tabağı, masanın kenarından iki parmak içeri konur. Tabağın sağına keskin tarafı sola gelecek şekilde yemek bıçağı, tabağın soluna çatal koyulur. Mönüde çorba varsa kaşık, bıçağın sağına yerleştirilir. Bıçak konmayan sofralarda, çatal kaşığın önünde, bıçağın yerini alır. Su ve içki bardağı, sağ tarafta bıçağın uç kısmına doğru yerleştirilir. Masanın uygun yerine tuzluk, biberlik ve çiçek yerleştirilir. Çorba tabakları ya masadaki düz yemek tabaklarının üzerine ya da servis masasına konulur. Kirli çorba tabağı ve kaşığı sağdan alınır. Tatlı ve meyve servisine geçmeden önce masadaki fazla kuverler kaldırılır. Sağdan küçük tatlı tabakları, çatal, bıçak ya da kaşık verilir. Tatlı veya meyve masaya getirilir, herkes dilediği kadar tabaklarına alır.

    Oturma düzeni

    Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız, ortak sohbet noktaları olan kişileri bir araya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.
    Mönü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.

    Samimi bir ortam...

    Eğer konuklarınız yakın dostalarınızsa ve protokol kurallarını uygulamak zorunda değilseniz, sofra düzeninde daha rahat olabilirsiniz. Genel sofra kurallarını uygulayıp, konuklarınızın oturma düzenlerini kendi tercihlerine bırakabilirsiniz. Böyle bir sofra düzeninde küçük sehpaları kullanabilirsiniz.

    Resmi bir davette...

    Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın.
    Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz


    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş