1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Riboflavin B2 Vitamininin Önemi ve Bulunduğu Besinler

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve Çağlayağmur tarafından 13 Temmuz 2011 başlatılmıştır.

  1. Çağlayağmur
    Hoşgörülü

    Çağlayağmur ... Süper Moderatör

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesajlar:
    15.093
    Beğenileri:
    4.417
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    811 ÇTL
    B2 vitamini ilk defa sütten elde edilir ve bu nedenle laktaflavin denilir Bütün bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından sentezlenebildiği halde hayvansal organizmalar tarafından sentezlenemez riboflavin bir izoalloksazin türevidir


    izoalloksazinin 10 nolu azotu riboz şekerinin indirgenmesiyle oluşan ribitole bağlanır riboflavinin, ribitol grubunun 5'C atomuna bağlanmasıyla (ester bağıyla) flavinmononükleotid (FMN) oluşur FMN'ye Adenilat (AMP) bağlanması ile Flavinadeninnükleotid (FAD) meydana gelir Flavoproteinler veye flavoanzimler olarak bilinen indirgenme yükseltgenme enzimlerinin prostetik gruplarıdır


    BU enzimler piruvatın yağ asitlerinin aminoasitlerin oksidatıi yıkımına ve taşınım olaylarına katılır B2 vitamini yani riboflavin, pentoz şeker olan ribitol ve lumikromdan oluşur Görünür ve uv ışında bozulur Göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi ve tedavisi için gereklidir; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur


    Ayrıca deri dokularının, tırnakların ve saçların oksijen kullanımına destek verir, kepekleri giderir
    Bunların yanı sıra demir ve B6 vitamini alımına yardımcı olur, eksikliği ise hamilelikte bebeğin gelişimine zarar verebilir heterosiklik bir yapıya bağlı ribitolden oluşur Renkli, ısıya dayanıklı, uv ye duyarlı, bitkisel kaynaklıdır Hayvanlarda sentezlenemez


    Riboflavin flavokinaz enzimi ile aktif formu olan FMN'ye dönüşür FMN'ye ATP'nin AMP grubu bağlanarak FAD sentez edilir Koenzim olarak FMN ve FAD'ye ihtiyaç duyan enzimler flavoproteinler denir


    Hücrede enerji oluşumu ve hücre solunumunda önemlidir
    Kaynakları: en çok süt ve süt ürünleri, bira ve ekmek mayası böbrek, domates kuru baklagiller, balık, yeşil yapraklı bitkiler, süt, yumurta, karaciğer tahıllarda yetersizdir
    ince barsakta riboflavin binding prote bağlanarak taşınır
     

Sayfayı Paylaş