1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

--RİZE MUHLAMA SI --

Konusu 'İl İl Türkiye' forumundadır ve Beyfendi tarafından 1 Ekim 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyfendi
    Düşünceli

    Beyfendi Kaf Kef Özel üye

    Katılım:
    12 Aralık 2013
    Mesajlar:
    511
    Beğenileri:
    387
    Ödül Puanları:
    1.830
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci + kamu personeli
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    980 ÇTL
    BAZI ŞEHİRLİ BEYLER VE HANFENDİLER ÇOK YAĞLI O YENİRMİ DİYOLAR AMA BİLMİYOLARKİ HAKİKİ TEREYAĞI NE İNSANA ZARAR VERİR NEDE KİLO ALDIRIR

    UNLU TAVA YEMEKLERİ


    MUHLAMA

    Malzemeler: Üç tahta kaşığı mısır unu, üç kaşık tereyağı, bir kase tel veren peynir, İlik SU ve tuz.

    Yapılış ı: Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup penbeleş inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır. Hafİf ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir.

    Muhlama tel veren peynirle yapılabileceği gibi hertürlü peynirle veya minci ile de yapılabilir. Peynir ve minci sade olarak da yağda pişirilebilir. (Buna pişirmek yerine ısıtmak demek daha doğru olur). Yağda sade olarak pişirilen peynire peynir muhlaması, yağda sade olarak pişirilen minciye de minci muhlaması denir.

    Hemşin yöresinde bir miktar kaymak alınarak tavaya konur, ateş üzerinde kaynatılır, içerisine yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle sıcak olarak servis yapılır. Bu muhlama şekline adı geçen yöremizde "kaymak muhlaması' denmektedir.

    HOŞMER
    Malzemeleri: Bir litre kaymaklı süt, bir kase köy peyniri, üç tahta kaşığı mısır unu, yeterince tuz.

    Yapılışı: Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Tava ateşe konarak kaynatılmaya bırakılır. Elenmiş mısır unu, kaynayan süte yavaş yavaş ve karıştırılarak ilave edilir. Normal kıvama gelince ince doğranmış köy peyniri ve tuz konur. Peynirin hoşmer içine erimesiyle birlikte sıcak servis yapılır.

    Hemşin yöresinde kaymağı alınmış süt içeresine mısır unu karıştırılarak yapılan tava işine "Kotniyar" denmektedir. Kotniyara peynir konmaz.

    Hoşmer, muhlama gibi yenir ve yerken yağ tavada göllenir.

    HAŞIL
    Değişik şekillerde yapılan haşılın Salaha Bölgesinden aldığımız bir tarih aşağıda verilmiştir.

    Haşıl, kavut unuyla yapılır. Kavut unu; kavrulmuş kabak çekirdeği, kavrulmuş balli lobya (soya fasulyesi) ve kavrulmuş mısırın değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir undur. Tavaya yeter miktarda su ve yeter miktarda kavut unu konarak pişirilirken sürekli karıştırılır. Bir miktar tuz ilave edilir. Pişme işi tamamlanırken yemek de ekmek hamuru kıvamma yaklaşır.

    Dikkat edilirse, haşıl yağsız olarak pişirilmektedir. Fakat, yağla yenir.

    Haşıl sıcak olarak sofraya almmakta ve ortasına bir kaşık tereyağı konularak

    yenmektedir. Haş ila kaşık salan kişi, kaşığmı haşılin ortasındaki tereyağına bandırır.

    Ortadaki yağ bitince aynı yere yoğurt dökülür ve yemeye devam edilir. Haş il

    hangi tavada pişmişse o tava ile sofraya gelir ve servis yapılmaz.

    Ikizdere'den aldığınıız bir örnek de şöyle:

    Malzemeleri: Mısır unu, tereyağı, su, süt veya yoğurt.

    Hazırlanışı: Mısır unu suya karıştırılarak pişirilir. İyice pişen bu karışıma bol miktarda tereyağı kanştırılır, pişimıe işine devam edilir. Çok katı bir kıvama gelen yemek bir miktar soğumaya bırakılır. Birazcık soğuduktan sonra üzerine süt veya yoğurt dökülerek yenir.

    ÇUMUR
    Malzemeler: Sıcak mısır ekmeği, tereyağı ve mıncı.

    Hazırlanışı: Sıcak mısır ekmeğinin içi yayvan bir kap içersine boşaltılır.

    İçersine bol miktarda tereyağı ve tuzlu minci (Lor) katılarak karıştırılır. Mısır

    ekmeğinin sıcağında yağ, ekmeğe ve minciye sirayet eder. Soğutulmadan yenir.

    Sıcak ekmek bulunmadığı zamanlarda soğuk ekmek bir tavanm içine ufaltilıp yağı ve mincisi konur. Sonra hafif ateşte ısıtılarak yağın ekmeğe nufuz etmesi sağlanır. Böylece leziz ve besleyici bir yiyecek elde edilmiş olur.
     
    İLkİm* bunu beğendi.
  2. İLkİm*
    Avare

    İLkİm* MaviKuş ~ Özel üye

    Katılım:
    22 Kasım 2009
    Mesajlar:
    3.474
    Beğenileri:
    153
    Ödül Puanları:
    3.480
    Banka:
    136 ÇTL
    Muhlamaa :D tapılası birşey desem yeri :P Ben ayıla bayıla yerim kendilerini , nasıl yapılacağını teoride öğrendim umarm bir gün uygulamalıya geçerim :D
     
    Emre Gür ve KıRMıZı bunu beğendi.
  3. Beyfendi
    Düşünceli

    Beyfendi Kaf Kef Özel üye

    Katılım:
    12 Aralık 2013
    Mesajlar:
    511
    Beğenileri:
    387
    Ödül Puanları:
    1.830
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci + kamu personeli
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    980 ÇTL
    Afiyet olsun şimdiden ilkim
     
    İLkİm* bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş