1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

"Sarımsağı bol tüketin"

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 19 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde mide bağırsak prostat gırtlak ve meme kanserinin daha az görüldüğü bildirildi.
    Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez sarımsağın yapısında bol miktarda su şeker içeren karbonhidratlarkükürt bileşikleri protein lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti.

    Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor potasyum kükürt çinko orta miktarda selenyum A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum magnezyum sodyum demir manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıpalanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır" dedi.

    Dönmez sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar kanser bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret etti.

    Dönmez "Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri vücuttakizehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin içinde bulunan organik kükürtbileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır ancak yüksek dozları kalp karaciğer veböbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir" diye konuştu.

    Kansere etkisi

    Diyetisyen Dönmez sarımsağın organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurguladı.

    Dönmez "Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisiiçin kullanılmaktadır" dedi.

    Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez "Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır. Bu maddelerin diyetle alımı koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir" ifadesini kullandı.

    Dönmez "Yapılan çalışmalar çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide bağırsak prostat gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.
     

Sayfayı Paylaş