1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Sığla ağacı -Sığla Yağının Faydaları

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve Suskun tarafından 28 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Sığla ağacı, Altingiaceae familyasından günümüzde sadece Anadolu, Amerika ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren Liquidambar cinsine ait türlerin ortak adı.
    Özellikleri

    25-40 m'ye kadar boylanan yaprak döken kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. İlk bakışta çınara benzer. Yaşlandıkça, kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır. Elsi loplu yapraklar sürgünlere sarmal dizilmiştir.


    Çiçekler küçüktür. Çiçek kurulu 1-2 cm çapında olup küre şeklinde çok sayıda çiçek kümesini bulundurur.
    Meyve 2-6 cm çapında çok sayıda kapsülden oluşur ve içerisinde çok miktarda tohum bulunur. Gövdesinden çıkarılan balzam kozmetik ve eczacılıkta kullanılır. Gövdesinden çıkarılan bu balzam kapsül halinde bitkisel besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır.




    Türler


    • Chang sığla ağacı (Liquidambar acalycina), (Güney Çin)
    • Çin sığla ağacı (Liquidambar formosana), (Güney Çin, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayvan, Laos, Kuzey Vietnam).
    • Anadolu sığla ağacı (Liquidambar orientalis), (Güney Batı Türkiye, Yunanistan: Rodos).
    • Amerika sığla ağacı (Liquidambar styraciflua), (Doğu Kuzey Amerika'dan New York ile Teksas ve doğu Meksika ile Guatemala).
     
  2. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Sığla Tağı - Sığla Yağının Faydaları - Sığla Yağı Nasıl Kullanılır


    Sığla Ağacı ve Yağı (Liquidambar orientalis): Anadolu, Amerika ve Çinde yetişen, 15-20 metre yüksekliğinde, çınar görünümlü bir ağaç olan Sığla Ağacı ve bu ağaçtan elde edilen Sığla Yağı haricen ve dahilen kullanılır. Sığla Ağacı, Günlük ve Buhur olarak da bilinir.

    Sığla Ağacının ve Sığla Yağının Faydaları: Sığla Yağı yatıştırıcı özelliği nedeniyle özellikle romatizma ağrılarını azaltmakta etkilidir. Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında faydalıdır. Cildi yumuşatır ve rahatlatır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Dahilen kullanıldığında ise göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve nefes darlığını giderir. Vücuda kuvvet verir. Adet söktürücüdür. Çiğnenirse dişetlerini güçlendirir. Başta mide ülseri olmak üzere, mide hastalıklarında faydalıdır.

    Sığla Ağacı ve Sığla Yağı Nasıl Kullanılır? Sığla ağacının kabukları günlük ya da buhur olarak adlandırılır ve tütsü olarak kullanılır. Sığla Yağı ise ilaç olarak ve parfüm yapımında kullanılır. Kuru üzümle birlikte yenirse, zihni açar, öksürüğü keser ve kusmayı önler. Ter kokularını gidermekte etkilidir. Sığla yağı parfüm kokusunun uçmasını engellediği için parfümlerde, cildi yumuşattığı için sabunlarda kullanılır.
     

Sayfayı Paylaş