1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Sindirim Kanalı Hastalığı

Konusu 'Hayvanlar' forumundadır ve jeriko tarafından 16 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. jeriko

    jeriko Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    5.268
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    4.480
    Meslek:
    657
    Yer:
    Anadolu (bu kadar ayrıntı iyi)
    Banka:
    314 ÇTL
    Sindirim Kanalı Hastalığı Nedeni :
    Tavşanlarda ishale taşıma, stres faktörleri, yemde yetersiz ham selüloz düzeyi, hamprotein düzeyinin yüksekliği, yem değişiklikleri gibi yetiştiricilikle ilgili faktorler neden olabilir. Hayvanlara verilen bazı antibiyotikler (ampıcilin, lynomycın, clyndomycin vs.), içme suyunun yüksek düzeyde nitrat ihtiva etmesi ve küflenmiş yemler de ishale neden olmaktadır.
    İshale neden olan diğer nedenler virüsler ve bakterilerdir. Bakterilerden Clostridium ve E coli?nin bazı türleri tavşanlarda önemli ishal etkenleridir. Bağırsak parazitlerinden yassı kurtlar, tenyalar, nematodlar, protozoalar da ishale neden olabilirler. Özellikle protozoaiardan koksidiyoz tavşanlarda ishalin bilinen en önemli etkenidir.

    Sindirim Kanalı Hastalığı Belirtileri :

    Tavşanlarda sindirim kanalı hastalıklarının en belirgin görüntüsü ishaldır, ishal özellikle sütten kesilmiş genç tavşanlarda (4-10 haftalık) ciddi bir tehdittir. Sütten kesim öncesinde çok ender görülen bu durum besideki tavşanlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ergin tavşanlarda da çok az görülmektedir.
    Tavşanlarda sindirim sisteminde ishal oluşturan etkenler diğer hayvanlardan farklılıklar göstermektedir Bunların nedenleri;
    ? Tavşan kolay heyecanlanan bir hayvandır,
    ? Sindirimin hormonal mekanizmasından kaynaklanan bir özelliği vardır. Kaprof bu özelliklerden birisidir ve bu yolla bağırsaklarda besinlerin hızlı ve yavaş geçişi sağlanmaktadır.
    ? Tavşanlarda kalın bağırsak alkali bir içeriğe sahiptir, artan PH düzeyi sindirim kanalı hareketlerini etkilemeketedir.
    Tavşanlarda ishal öncesi son üç günde katı yem tüketimi azalır ve gelişme yavaşlar. Sonra ishalle birlikte katı pelet şeklindeki gübre tamamen durabilir. Dişlerin birbirine sürtülmesi karın bölgesi ağrılarının artması, ani kasılmalar, hayvanların sağa sola yatmaları en son aşamalardır. Bu dönemlerde yüksek düzeyde ölümler olabilir. İyileşme halinde 2-3 gün içerisinde katı pelet görünümlü gübre oluşumu başlayabilir.
    Hastalık sonrası muayenede bağırsak içeriğinin sıvı, rensiz veya kanla dolu olması, gaz ve yem bulundurması, kör bağırsak duvarının kırmızıya boyanmış fırça gibi görünmesi gibi durumlar söz konusudur.
     

Sayfayı Paylaş