1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Sofraların Baş Tacı, Çoban salata

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve Papatya tarafından 21 Haziran 2013 başlatılmıştır.

  1. Papatya
    Meşgul

    Papatya Sözlerimi Geri Alamam.* Süper Moderatör

    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    16.311
    Beğenileri:
    5.869
    Ödül Puanları:
    10.980
    Yer:
    Seattle.
    Banka:
    5.580 ÇTL

    [​IMG]

    Üniversite okumak için evden ayrılacağım zamana kadar evde salata yapma görevi bana aitti. Evdeysem eğer salatayı benden başkası yapamazdı.
    Annem ya da ablam yapsa bile hemen anlaşılırdı, rahmetli babam bu salatayı Aysen yapmamış diyerek tepki gösterirdi.
    Yaz aylarında soframızda çoban salata yoksa gerginlik yaşanırdı. İki dakikada mutfağa koşar en önemli eksiği tamamlamaya koyulurdum. Malzemelerden bir ikisi eksik bile olsa aradığımız lezzeti yakalar, soframızın baş tacı olan salatayı yerine koyarak ortamı yumuşatırdım.

    Çoban salatanın da tarifi mi olur demeyin, herkesin salatası farklı oluyor, bizim ailedeki örneği bu yüzden verdim. Yaz aylarında salatanızı sofranızdan eksik etmemeniz için bir sürü neden var. İçerdiği C vitamini, B vitaminlerinden bazıları, soğanda bulunan allisin maddesi, domatesteki likopen ve diğer antioksidan bileşikler yanında diyet lifleri açısından da zengin olması bu nedenlerden bazıları.


    Malzemeler (4 kişilik)

    2 Orta boy domates
    2 sivri biber
    2 adet salatalık
    1 çarliston biber
    1 orta boy kuru soğan
    2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
    ¼ demet maydanoz
    1 adet limon
    Tuz

    Yapılışı:

    Tüm sebzeleri önce yıkayın. Salatalık ve domatesleri küp küp, biberleri ince ince doğrayın. Maydanozları kıyın. Soğanları da ikiye bölerek ince halkalar halinde doğrayın. Salata karıştırma kabında yağ, limon ve tuzunu da ekleyerek karıştırın.
    Kayık tabaklarda servis yapın.
    Soğanı doğrayıp tuzla ovmak ve ardından yıkamak besin değerini kaybettirir. Soğanın yumuşak olmasını istiyorsanız salataya koyacağınız kadar tuzla soğanı ovalayıp yıkamadan salataya ekleyin. Salatayı yaptıktan hemen sonra tüketmeye çalışın, yaptıktan sonra bekletirseniz vitamin kaybı fazla olacaktır.


    Diyetisyen Aysen Arıcan'ın yazısıdır.
    aysenarican@aysenarican.com

     
    Son düzenleyen: Moderatör: 26 Ocak 2014

Sayfayı Paylaş