1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Sosyal Politika Bilim Dalı Test Soruları ve Cevapları 3 AÖF

Konusu 'Açıköğretim' forumundadır ve BeReNN tarafından 22 Ekim 2011 başlatılmıştır.

  1. BeReNN
    Uykumvar

    BeReNN Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    30 Nisan 2011
    Mesajlar:
    8.855
    Beğenileri:
    254
    Ödül Puanları:
    5.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    Istanbul, Turkey
    Banka:
    289 ÇTL
    [h=2][/h]1. Osmanlı imparatorluğunda ilk sanayileşme hareketleri hangi dönemde başlamıştır?
    a. 19. yy. başlarında
    b. 19. yy. sonlarında
    c. Tanzimat döneminde
    d. Meşrutiyet döneminde
    e. 20. yy. başlarında


    2. Osmanlı imparatorluğunda ilk sanayileşme alanları aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Yol, cam, savaş donatım ve dokuma
    b. Ulaşım, maden ve imalat
    c. Dokuma, maden ve hizmet
    d. imalat, dokuma ve ulaşım
    e. Dokuma, hizmet ve cam


    3. Aşağıdakilerden hangisi, loncalardaki meslek hiyerarşisinin doğru sıralamasıdır?
    a. Yamak-çırak-kalfa-usta-üstad
    b. Çırak-yamak-usta-kalfa-üstad
    c. Kalfa-çırak-yamak-üstad-usta
    d. Yamak-çırak-usta-kalfa-üstad
    e. Yamak-çırak-kalfa-üstad-usta


    4. Tatil-i Eşgal Kanunu hükümleriyle aşağıdakilerden hangisi öngörülmüştür?
    a. işçilerin cemiyetler çatısı altında örgütlenebilmelerinin sınırlandırılması
    b. Biriktirme ve yardım sandıklarının işçi cemiyetleri tarafından kurulabilmesi
    c. Mesleki nitelikli cemiyetlerin ve faaliyetlerinin yasaklanması
    d. Mesleki nitelikli üst örgütlenmenin engellenmesi
    e. işçi statüsü altında çalışanlara hafta tatili hakkının verilmesi


    5. Ülkemizde bilinen ve belgelenen ilk işçi meslek kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Osmanlı Amele Cemiyeti
    b. Ameleperver Cemiyeti
    c. Terakk-i Sanayi Cemiyeti
    d. Mürettibini Osmaniye Cemiyeti
    e. Sanayi Amele Cemiyeti


    6. Yeni Türk devletinin kurulmasının hemen ardından, izlenilecek ekonomi politikalarının belirlenmek üzere düzenlenen iktisat kongresi, hangi ilimizde yapılmıştır?
    a. Ankara
    b. istanbul
    c. izmir
    d. Sivas
    e. Eskişehir


    7. Türkiyede çocuk ve kadın işgücünün korunmasına yönelik hukuki düzenlemeler ilk kez aşağıdaki kanunların hangisinde yer almıştır?
    a. Mecelle
    b. Borçlar Kanunu
    c. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
    d. 3008 sayılı iş Kanunu
    e. 1961 Anayasası


    8. Aşağıdakilerden hangisi, Cumhuriyet Döneminde maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal politikalara konu olmalarının nedenlerinden biri olarak düşünülemez?
    a. Maden ocaklarında büyük bir işçi kesiminin çalışıyor olması
    b. Sanayinin gelişmesi için önem taşıyan kömür üretiminde verimliliğin çoğaltılması
    c. Olumsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesi
    d. Uluslararası Çalışma Örgütünün normlarına uyulması
    e. iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenilebilmesi


    9. Türkiyede 1960lı yıllarda, sosyal politikalarda gözlenen gelişmelerin temelinde hangi etken bulunur?
    a Ulusal sanayinin gelişip, yaygınlaşması
    b. 1961 Anayasasında yer alan hükümler
    c. Uluslararası Çalışma Örgütü üyeliğinden doğan yükümlülükler
    d. işçi sendikalarının mücadeleleri
    e. Demokratik bir yönetim biçimine geçilmesi


    10. Türkiyede ilk önce hangi sosyal sigortalar koluna işlerlik kazandırılmıştır?
    a. ihtiyarlık (yaşlılık)
    b. Malüllük (sakatlık)
    c. Meslek hastalığı
    d. Ölüm
    e. iş kazası


    CEVAPLAR

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    C A A C B C C D B C



    alıntı
     

Sayfayı Paylaş