1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tahıllar ve Baklagiller

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve dderya tarafından 21 Mart 2015 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.320
    Beğenileri:
    7.513
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    216 ÇTL
    Leslie Kenton'un 10 günlük Mucize Diyet kitabından alıntıladığım şeyler :)

    Tahıllar ve Baklagiller


    Tahıllar ve baklagiller mükemmel doğal yemek malzemeleridir. Önce tahıllara bir göz atalım.

    Esmer pirinç, buğday, arpa, dan, yulaf, bulgar buğdayı ve esmer buğday harika yemek malzemeleridir - lif yönünden zengindirler, sebzelerle birlikte yendiklerinde iyi bir protein kaynağı olurlar ve çok doyurucudurlar. Özellikle atletler ve enerjisini yüksek tutmak isteyenler için çok faydalıdırlar.

    Tahılları nasıl servis ederiz? Pek çok lezzetli yolu vardır bunun, içine biraz ot atarak kendi başlama, soğan ve mantar gibi bir kaç sebzeyle ve koyu ve besleyici köy çorbası halinde servis edilebilir. Arta kalan soğuk tahıllar salatalara kanştırılabilir.

    [​IMG]

    Tahılları pişirmenin temel kuralına göre kişi başına yarım fincan kadar kuru tahıla ihtiyacınız olacaktır.


    Tozlarını elemek için bir süzgeç kullanarak tahılları soğuk suda yıkayın. Sonra içinde hiç küçük taş kalıp kalmadığını kontrol edin.Süzgeçten akan su temiz olduğu zaman tahıllar pişmeye hazırdır.

    Bütün ya da kırık tahılları pişirmenin iki yolu vardır. İlkinde soğuk su kullanılır; İkincisinde ise tahıla kaynar su eklersiniz.

    Ben genellikle kaynar su yöntemini tercih ederim. Tahılları ya kuru bir tavada ya da biraz esmerleştirmek için çok az bir zeytinyağıyla soteleyin; bu pirinç ya da arpa için gerekli değildir, ama diğerleri bundan çok fayda sağlar. Şimdi tencereye kaynar su (miktarları aşağıda belirtilmiştir), bir avuç ot ve biraz sebze suyu tozu ilave edip hemen kapağını kapatın. Kaynatın ve ocağın üstünde ağır ağır pişmeye bırakın ya da (benim tercihim budur) tüm yemeği orta ısıda bir fırına koyup pişirmeyi bitirin (zamanlama için aşağıdaki notlara bakın).Tahılları karıştırmayın, çünkü bu onları parçalar ve topak halinde birbirine yapıştırır.


    Her tahılın biraz farklı bir pişme zamanı vardır; gereken su miktarları da değişiklik gösterir. İşte bazı öneriler.


    Esmer pirinç: Pirincin İki katı su kullanın ve 45 dakika pişirin. Genelde ben pirince soğuk su ekleyip kaynatır, sonra da ağır ateşte pişmeye bırakırım.

    Darı ve esmer buğday tahılları: Bir ölçü tahıla iki
    ölçü su ilave edin ve 20-25 dakika pişirin. Darı soğuk su metodunu kullanarak pişirilebilir.

    Bulgar buğdayı: Bu satın almadan önce kırılmış, kavrulmuş ve buğulanmış buğdaydır. Bir ölçü bul- gar buğdayına bir buçuk ölçü su katın. 20 dakika pişirin.

    Arpa: Tahılın iki katı kadar su kullanın ve 90 dakika pişirin.


    Mütevazi Baklagiller Kuru olarak ölçülen bir fincan fasulye, mercimek ya da bezelyeden ortalama dört kişilik yemek çıkar. Tahıllar gibi bu ucuz besinler de lif yönünden zengindir ve güç verirler. Ve çok çeşitlidirler -barbunya, lima fasulyesi, yeşil fasulye, soya fasulyesi, her tür ve renkte mercimek, aduki (adzuki) fasulyesi ve nohut. Ben bu baklagillerin yanında bol bol ot kullanarak lezzeti! çorbalar ve güveç yemeği yapıyorum; bazen bunları salatalarla da karıştırıyorum.

    Baklagiller şöyle pişirilir; eğer çok pis değillerse pişirilmeden önce suyun altında bir defa çalkalanmaları yeterlidir. Ben genelde pişirmeden önce baklagilleri serin bir yerde bir kaç saat ya da bir gece boyunca suda bekletirim Bu onları yumuşatır ve pişirme süresini bayağı azaltır Aynı zamanda içer- dikleri nişastaları parçalayıp onları daha sindirilebi
    lir hale getirir. Suda beklettikten sonra baklagilleri süzüp bir tencereye koyun ve üç katı miktarda su ilave edip kaynatın ve pişinceye kadar ağır ateşte tutun; fasulyenin en az 10 dakika kaynatılması gerektiğini. aksi halde zehirli olduğunu unutmayın.Ta- hıllar gibi baklagiller de ocak üstünde pişirileceğine fırında da pişirilebilir. Ben fırında pişirmeyi tercih ediyorum, çünkü fırından çıkartma zamanında o kadar kesin olmak zorunda değilsiniz ve besinlerin tencereye yapışma olasılıkları daha azdır. Fasulyeler ve mercimekler benim otların ve baharatların yanı sıra genelde hep eklediğim havuç, soğan ve sap kerevizini çok severler. (Sebze suyu tozu burada da sihrini gösterir.)


    İşte zamanlama konusunda bazı notlar:

    Kırmızı mercimek : 20 dak.(suda bekletmek gekrekmez)

    [Kırık bezelye ve diğer mercimekler ,

    Diğerleri (Soya fasulyesi dışında) : 1 saat 1 buçuk saat

    Soya fasulyesi ,Nohut: 1 saat 1 buçuk saat
     
    Son düzenleme: 21 Mart 2015
    _nehir_ ve nestling_ bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş