1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tansiyonumuz yüksek, çünkü normalden üç kat tuzlu yiyoruz

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve sessiz gemi tarafından 17 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. sessiz gemi

    sessiz gemi Forum Tutkunu

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    1.643
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    1.130
    Meslek:
    mühendis
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    80 ÇTL

    Tuz dendiğinde aklımıza sofralarda kullandığımız tuz geliyor. Halbuki yediğimiz tüm gıdalarda tuz bulunuyor. Günlük tükettiğimiz gıdalarla birlikte vücuda aldığımız sodyum miktarı gereğinden fazla olabiliyor. Dünya Hipertansiyon Birliği'nin (WHL) önderliğinde Türk Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı araştırmada sofra tuzu dışındaki ürünlerin içinde tuz oranı en yüksek et suyu tabletinde (24000 mg) ve kabartma tozunda (11618 mg) çıktı.

    1 gram tuz 400 miligram (mg) sodyum içerirken, sodyumun yüzde 80'ini işlenmiş ve ambalajlanmış gıdalardan ve restoran yemeklerinden alıyoruz.

    Tuzun kan basıncını artırmada önemli bir faktör olduğunu ve 10 erişkinin 3'ünde hipertansiyona yol açtığını vurgulayan Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. F. Sinan Ertaş, "Tuz alımını azaltmak kan basıncını azaltmaktadır. Tuz alımı yarıya indirilirse tüm dünyada bir yıl içinde inme ve kalp krizinden yaklaşık 2,5 milyon insanın hayatı kurtarılmış olur." dedi. Ertaş, Türkiye'de günlük tuz alımının diğer ülkelere göre daha fazla olduğunun belirlendiğini, bu nedenle de Türk toplumunun kan basıncı değerlerinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek çıktığını belirtti. Ertaş'ın verdiği bilgiye göre yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 6 gram iken Türkiye'deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gram. TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliği görülme oranının yarıya indiğini belirtti.
    [​IMG]
    TUZU AZALTIRSAK İNME VE KALP KRİZİ RİSKİ AZALIR

    İnme vakalarının yüzde 64'ünden ve koroner kalp hastalığı vakalarının yüzde 49'undan sorumlu olan hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarında en önemli risk faktörü.

    Tükettiğimiz, sodyumun yüzde 80'den fazlası işlenmiş veya ambalajlanmış gıdalardan ve restoranlarda yenen yemeklerden kaynaklanıyor.

    1 gram tuz 400 miligram (mg) sodyum içermektedir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük sodyum miktarı1 çay kaşığıdır.
     
  2. Schweppes

    Schweppes Forum Tutkunu

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.787
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    1.130
    Meslek:
    DedeKtif
    Yer:
    Uğrunda gemilerin karadan yürütüldüğü yerden:)
    Banka:
    55 ÇTL
    çok dikkat edilmesi gereken bir konu bnm annemin tansiyonu çok yüksek hiç tuzlu yememesi gerekiyo ama duramıyo yiyo:(
     

Sayfayı Paylaş