1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tarhana Yapımı , Ev Tarhanası Tarifi

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 6 Ekim 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.

    UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:

    5kg.un, 5kg.domates, 5kg. kırmızı etli biber, 3kg.kuru soğan, 3kg.süzme yoğurt, 1/2kg.irmik, tuz. (tercihe göre nane, maydanoz).

    UN TARHANASININ TARİFİ:
    Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar
    ve domatesler konarak pişirilir.Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır. Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.
     
  2. BeReNN
    Uykumvar

    BeReNN Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    30 Nisan 2011
    Mesajlar:
    8.855
    Beğenileri:
    254
    Ödül Puanları:
    5.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    Istanbul, Turkey
    Banka:
    289 ÇTL
    Tarhanayı çok severim olsa içerdim:)
     
  3. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Bende seviyorummmm bayılırım :)
     

Sayfayı Paylaş