1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tarhun Bitkisiyle Nasıl Yemek Yapılır/tarhunun Faydaları

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve dderya tarafından 14 Ekim 2015 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.333
    Beğenileri:
    7.519
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    102 ÇTL
    Bir diğer adı ejder otu olan tarhun, yaprakları baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Oldukça keskin ve hoş kokulu olan tarhun, hem taze hem de kurutulup toz haline getirilerek kullanılabilir. Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişen bitkinin kökeni Sibirya'dır. Türkiye'de ise yaygın olarak Bayburt'ta yetişir. Yetiştirilmesi için humuslu, zengin toprağa ve güneşe ihtiyaç duyar.

    Mineral ve vitamin bakımından zengin olan tarhun tatlı bir aromaya sahiptir. Bitki, dünyanın birçok yerinde pek çok farklı kültürde mide ağrılarının hafifletilmesi, hıçkırığın geçirilmesi, diş ağrılarının hafifletilmesi ve parazit enfeksiyonlarında geleneksel olarak kullanılır.

    Tarhunun Faydaları

    • Hazımsızlık sorununu hafifletir.
    • Regl döneminin ağrısız geçmesini sağlar.
    • İdrar söktürücüdür.
    • Vücutta biriken tuzu ve suyu atar.
    • Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
    • Ülser, reflü, gastrit ve mide yanması gibi hastalıklara iyi gelir.
    Tarhunun Kullanımı

    Baharat olarak: Tarhun otunun dünya mutfaklarında en çok kullanıldığı yemekler arasında sulu tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve buğulama balık yemekleri gelir. Anadolu'da ise kesme çorbası, salata, makarna, börek ve dolmalarda kullanılır.

    Tarhun otu yemeklerde kullanırken dikkatli olunmalıdır. Çok güçlü bir aroması bulunan tarhun fazla miktarda kullanıldığında yemeğin kendi tadını kaçırabilir. Bu yüzden yemeğe katarken azar azar eklenip tadına bakılarak miktarının arttırılması tavsiye edilir.

    Marketlerde ve aktarlarda tarhun otu genellikle yaprakları dallarından ayrılmamış halde satılır. Yemeklerde kullanılması için tarhun otu yapraklarının ince dallarından ayrılması ve ayrılmış yapraklarının ufalanarak küçültülmesi gerekir.

    Sirkelerde aroma olarak: Tarhun otu sirkeye katılıp yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Sirke yapımı için bir litre üzüm sirkesine taze yıkanmış 25 gram tarhunotu, 10 gram dereotu ve 10 gram oğulotu ilave edilerek 1-2 hafta güneş görmeyen yerde muhafaza edilir. Sonrasında ise süzülerek şişelenebilir. Taze tarhun otu bulunamıyorsa kurutulmuş tarhun otu da kulanılabilir. 10 gram taze tarhun ortalama 2 gram kurutulmuş tarhuna eşittir.

    Her bitkisel üründe olduğu gibi tarhun otunu da tedavi veya destek amaçlı kullanmaya başlamadan önce bir uzman görüşü alınmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde yemekler dışında ekstra tarhun tüketilmesi önerilmez.
     

Sayfayı Paylaş