1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tarım sektörü nedir?

Konusu 'Gerekli Bilgiler' forumundadır ve arz-ı hal tarafından 25 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    TARIM
    1. Tarım sektörü: Bitkisel ve hayvansal ürünler üretiminin yanında, bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenmesi, ormancılık ve balıkçılık faaliyetleri, tarımsal ürünlerin yetiştiricileri tarafından taşınması ve saklanması, mağazalara devredilmeden üreticileri tarafından satılması ile tarım alet ve makinelerinin diğer tarım üreticilerinin üretimle ilgili faaliyetlerine bir bedel karşılığında kullandırılmasını şeklinde açıklanabilir.
    Tarım sektörü, toplam nüfusun % 35’ini, ulusal gelirimizin yaklaşık % 15'ini ve istihdamın ise % 45'ini oluşturmaktadır. Sektör; ülke nüfusunun zorunlu gıda maddeleri ihtiyacını karşılaması, sanayi sektörüne ham madde sağlaması, sanayi ürünlerine talep oluşturması, ulusal gelir ve ihracata katkıları önemlidir. Ülkemizin söz konusu potansiyelinin değerlendirilmesinde gıda sanayinin etkin rolü bulunmaktadır. Gıda teknolojisinde kaydedilen gelişmeler neticesinde sektörde doğrudan ihracata yönelik üretim oluşturularak, uluslararası piyasalarda rekabet edebilir konuma ulaşılmıştır.
    Tarım ürünleri ile ilgili daha detaylı bilgiyi tarım ve orman bakanlığı internet sitesinden, tarım bölge müdürlüklerinden temin etmeniz mümkündür. Bu birimlerde hangi tarım ürünü nerde, nasıl, ne zaman yetiştirilip nasıl pazarlanabileceği konusunda bilgi verilmektedir.

    2. Tarım Ürünleri İşletmeleri:

    2.1. Sebze Meyve İşlemeSanayi:
    Konserve Meyve ve Sebze Sektörü: Konserve meyve ve sebze işleme sanayi, esasitibariyle turşu, geçici konserve edilmiş sebze ile konserve meyve ve sebzeüretiminden (salça ayrı bir başlık olarak incelendiğinden) oluşmaktadır.Konserve işleme sanayisinde ağırlıklı olarak bezelye, fasulye, bamya ve karışıksebzeler işlenmektedir. Üretilmekte olan başlıca meyve konserveleri iseşeftali, kayısı ve vişnedir. Turşu grubu içinde en önemli ürün, kornişondur

    Domates Salçası Sektörü: Türkiye’de üretilen domatesin yaklaşık % 25-30’uişlenmekte, kalan miktar taze tüketime konu olmaktadır. İşlemeye alınan toplammiktarın % 80’i salça, % 15’i konserve domates, kalan kısım ise ketçap, domatessuyu vb. domates ürünlerinin üretimi için kullanılmaktadır. Domates salçasınınhammaddesi olan sanayi tipi domates, büyük ölçüde yurt içinden ve sözleşmeliekim yoluyla temin edilmektedir.

    DondurulmuşMeyve ve Sebze Sektörü: Dondurma işleminin meyve ve sebzeyi tazeye en yakınkoruma yöntemi olması ve sağlıklı ve doğal yaşam felsefesinin daha yaygın halegelmesi nedeniyle bu ürünlerin popülaritesi artmış bulunmaktadır. Dondurulmuşmeyve ve sebze sektörü üretiminin %70–80 gibi büyük bir oranı ihraç edilmesinekarşın, son yıllarda gerçekleşen gelir artışı ve değişen hayat şartları ile birlikteiç pazara yönelik üretim de artmıştır.

    MeyveSuyu ve Konsantresi Sektörü: Sebze meyve işleme sanayinde ihraç potansiyeliolan diğer bir alt sektör meyve suyu ve konsantresi alt sektörüdür. Meyve suyusanayinde hammadde olarak kullanılan meyvenin tamamına yakın bir kısmı yerliüretimden karşılanmakta, ancak bazı yıllarda elma suyu üretiminde kullanılmaküzere dâhilde işleme rejimi kapsamında elma ithalatı gerçekleştirilmektedir.

    2.2. Şeker Mamulleri Sanayi: Günümüzde, gelenekselüretim yöntemleriyle birlikte modern üretim teknolojisinin de kullanıldığısektör, gıda sanayi içinde yer alan, üretiminde kullanılan hammaddeler,yardımcı maddeler ve ambalaj malzemeleri ile yan sanayisini de geliştirenönemli sektörlerden biri durumuna gelmiştir. Sektörün başlıca ürünleri; çiklet,lokum, helva, çikolata ve kakaolu mamuller ve her çeşit şekerlemedir. 1990’lıyılların başından itibaren büyük oranda ihracata yönelik olarak genişleyenşekerli ve çikolatalı mamuller sektörü, eski Sovyet Cumhuriyetlerine yönelik ihracatın1996 yılından itibaren azalmaya başlamasıyla birlikte önemli sorunlarlakarşılaşmıştır. Yeni yatırımlarla bir anda genişleyen sektör, ihracatınazalması sonucu büyük bir atıl kapasite ile karşı karşıya kalmıştır. Bu durumyurt içi rekabeti önemli ölçüde artırmış, üretici firmaları yurt dışında yenipazarlar bulmaya yönlendirmiştir.

    2.3. Hububat ve Unlu Mamuller Sanayi:
    Bisküvi, Gofret, Ekmekçi Mamulleri Sektörü: Ürün çeşitleri itibariyle, belirlioranda kakao katılmış veya katılmamış pastalar, bisküviler, kekler ve diğerfırın mamullerini kapsamaktadır.

    MakarnaSektörü: Ülkemiz makarna üretimi yaklaşık 450,000 ton civarında bulunmaktadır.Makarna firmaları üretim için kaliteli durum buğdayına ihtiyaç duymakta, buihtiyaçlarının büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılamaktadır.

    2.4. Bitkisel Yağlar ve Margarin Sanayi: 1980’li yıllarda tarımsalsanayi sektöründe görülen gelişmelere paralel olarak, gerek teknoloji gerekseüretim miktarı açısından bitkisel yağ sanayinde de önemli gelişmeleryaşanmıştır. Ancak, arz talep veya iklim koşullarına bağlı olarak, yağlıtohumlar ve özellikle ayçiçeği üretiminde görülen dalgalanmalar, bitkisel yağüretimi ve ticaretini de etkilemektedir.

    2.5. Tütün Mamulleri Sanayi: Tütün, Tütün Mamulleri,Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması ile Tütünve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 SayılıKanunda ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına DairKanun, 09.01.2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun ile Kamu İktisadiKuruluşu bölümünde yer almış bulunan “Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkolİşletmeleri (TEKEL) Genel Müdürlüğü” bu bölümden çıkartılmış ve aynı KanunHükmündeki Kararnamenin ekindeki İktisadi Devlet Teşekkülleri bölümüne eklenmiştir.Bu değişiklikle TEKEL Genel Müdürlüğünün 4046 sayılı Kanun doğrultusundayeniden yapılandırılması ve mülkiyetin devri de dâhil olmak üzere her türlüyöntem kullanılarak özelleştirilmesi imkanı doğmuştur.

    2.6. İçecek Sanayi: Ülkemizde içecek sanayiinde üretilenbaşlıca ürünler; bira, şarap, rakı, votka, kanyak, likör, cin, viski, gazozlar,memba suları ve sodadır. Şarap üretimi daha çok Marmara-Trakya ve EgeBölgelerinde yoğunlaşmıştır. Sektörde klasik üretim tesisleri ile birliktemodern üretim tesisleri de faaliyet göstermektedir.

    3. Hayvansal Ürün İşletmeleri:

    3.1. Mezbaha Ürünleri Sanayi: Mezbaha ürünleri sanayii;et ve ürünlerin muhafazası, işlenmesi ve üretimi; sığır, domuz, koyun, keçi,at, kanatlı, tavşan, av hayvanları ile karada veya bu iş yapılmış gemilerdeişlenen balinalar ile diğer hayvanların mezbahalardaki kesim ve takip eden işlemleriile paketlenmesi işlemlerini kapsamaktadır. Sektörün Üretim Çeşitleri
    - Taze soğutulmuş ve dondurulmuş et ve kanatlı eti üretimi,
    - Et ve et ürünlerinin kurutma, dumanlama, tuzlama, tuzlu suda veya konserveolarak hazırlanması ve muhafaza edilmesi,
    - Sosis üretimi,
    - Et ve sakatatların yem ve un olarak üretimi,
    - Kesim; ham post ve deri, yapağı, tüy, dişler ve kemik gibi yan ürünlerinüretimini içermektedir.

    3.2. Kanatlı Eti ve Yumurta Ürünleri Sanayi: Kanatlı eti ve yumurtaüretiminde 1970’li yıllardan başlayarak hızlı bir gelişme gösteren Türkiye,bugün dünya ülkeleri sıralamasında önemli yerlere gelmiştir. Tüketicininbilinçlenmesi ve son yıllardaki kuş gribi hastalığının ortaya çıkması sonucupiyasada ambalajlı ve markalı piliç eti talebi giderek artan bir önemkazanmıştır.

    3.3. Süt ve Süt Mamulleri Sanayi: Sektörde üretim yapısınındaha çok küçük aile işletmelerinden oluşmasına karşın, son yıllarda süt ve sütürünleri konusunda yatırımlar hız kazanmış ve üretimde yüksek miktarlarda artışgözlenmiştir. Gelir artışı ve tüketicilerin beslenme konusunda daha bilinçlidavranmaya başlamalarından dolayı geleneksel metotlarla üretilen süt ürünlerineyönelik talep azalmaya başlamış ve pastörize sütler pazarda ağırlık kazanmayabaşlamıştır. Süt ve süt ürünleri işletmelerinin ağırlıklı olarak Ege ve MarmaraBölgelerinde kurulmuş olup, hayvancılığa yapılan yatırımlara paralel olaraközellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin de gelecek yıllardaönemli üretim merkezleri haline geleceği düşünülmektedir.

    3.4. Su Ürünleri İşletmeleri: Su ürünleri sektörü; denizve iç sularda mevcut bitkisel ve hayvansal organizmaları, kaynakların akılcı vesüreklilikle kullanımlarını, kıyı ve kıyı ötesi açık deniz balıkçılığını,yetiştiriciliği, kooperatifçiliği, kirlenme, uzaktan algılama, ürünlerin soğukve donmuş korunması ve pazarlanmasını, su ürünleri sanayiini, işleme ve entegretesislerini, gem, inşasını, ağ imalatını, sektörün balıkçı barınağı, limançekek yerleri ile balık halleri gibi alt yapı tesislerini, diğer gerekli vasıtave teçhizat kullanımı ile üretimini ve tüm sektör faaliyetleri yanında bulunanaraştırma, geliştirme ve eğitim konularını kapsamaktadır.
     

Sayfayı Paylaş