1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tarsus Mutfağı

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 13 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Tarsus Mutfağı

    Doğu Akdeniz’in ve Torosların kaynaştığı Çukurova’nın bu bereketli topraklarından sebze ve meyve fışkırır adeta. Bol sebze ve yeşillik yaylalarda kekikle beslenen enfes kuzu etiyle bir araya geldiğinde Mersin’in, Tarsus’un damak tatları ortaya çıkar. Tarsus, tarih boyunca birçok uygarlığın bir araya gelip kaynaştığı, Anadolu’nun en önemli bölgelerinden biri olageldi.

    Mersin genelinde halen yaşayan bu kültürel çeşitlilik mutfağa da yansır. Kimi zaman Torosların obruklarından getirilen doğal buzla harmanlanan gül suyu ve bal ile hazırlanan karsambaç sadeliğinde, kimi zaman ise humus ve sini köfte karmaşıklığında damak tatlarıyla bezelidir Mersin mutfağı. Süzme yoğurt, ayran ve şalgam suyu yöre sofrasının değişmeyen asli unsurlarındandır. Mersin insanı humusa ayrı bir sevgi besler. Özellikle Tarsus’ta sadece humus satılan irili ufaklı lokantalar bulunur.

    Mersin – Tarsus mutfağında nohut kullanımı humusla sınırlı kalmaz. Onlarca sulu yemeğin içine katılır bu lezzet taneleri. Tarsus’un lahmacunu da kendine özeldir. Bilinen, standart lahmacunlardan daha küçük, fındık lahmacun şeklinde üretilen lahmacunun harcı da farklıdır. Arapça havuç anlamına gelen ‘cezer’ kelimesinden türeyerek oluşan cezerye, Mersin ve Tarsus’un en özgün tatlısıdır. Mersin – Tarsus mutfağı hem sebze ve yeşillik, hem de et kullanımını çok iyi dengeleyen özgün bir Anadolu mutfağıdır.
     

Sayfayı Paylaş