1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Tekila

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve imposibel tarafından 8 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. imposibel

    imposibel Usta

    Katılım:
    14 Aralık 2008
    Mesajlar:
    588
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    630
    Banka:
    1 ÇTL
    [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]



    Tekila’nın Gelişimi

    Tekila; efsanelerle sarmalanmış gizemli bir içki... Adı Meksika'yla birlikte anılan bu içki, pek çok kişi tarafından beğenilerek içiliyor ve birçok farklı karışıma malzeme oluyor. Ancak Tekila' nın tarihçesi ve onunla ilgili gerçekler neredeyse hiç bilinmiyor.



    [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]



    İSİM

    Tekila, adını Meksika’nın Jalisco eyaletindeki küçük Tequila kasabasından alır. Tekila, kaynağına özgü bir Meksika ürünüdür. Bu, başka hiçbir ülkenin bu içkiyi üretme hakkına sahip olmadığı anlamına gelir.



    BİTKİ

    Tekila agave (ya da maguey) bitkisinin göbeğinden elde edilen sıvının damıtılmasından yapılır. Bu bitki genel kanının aksine zambaklarla akrabadır. Çoğu kaktüs bitkisi ile aynı yaşam tarzına sahip olmasına rağmen, bir kaktüs türü değildir ve farklı bir hayat akışına sahiptir. Gelişkin bir agave, yapraklarıyla birlikte 1.5-2.5 metre yüksekliğinde olup 2-3.5 metre çapa sahiptir. Türüne, büyüme şartlarına ve iklime göre ömrü 8-15 yıl arasında değişebilir. Agave familyasında birçok tür bulunur ancak Meksika'da Tekila üretiminde kullanılmasına izin verilen tek tür, mavi agavedir. (Agave tequilana weber azul)



    [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]


    TEKİLA ÜRETİMİ

    Agave bitkisinin fermantasyona uygun hale gelmesi en az sekiz yıl alır ve hasat için 12 yıla kadar beklenebilir. Bitki olgunlaştıkça içeriğindeki doğal şekerler de zenginleşir. Bu nedenle, Herradura gibi üreticiler sadece 10 ve üstü yaşlardaki bitkileri kullanırlar. Öte yandan bazı büyük üreticilerin genç agaveleri kullandıkları da sık rastlanan bir durumdur.


    Tekila yapımı için bitkinin göbeği kullanılır. Olgun bir göbek genelde 35 ile 135 kilo arasında bir ağırlığa sahiptir. Her sabah Jimador isimli işçiler hasat için agave ekili tarlalara gelirler. Kendilerine bir sıra seçerler ve en dıştaki yaprakları batmamaları için keserek işlerine başlarlar. Bu engelleyici yapraklar kesildikten sonra, bitki toprağın içinden çıkarılır ve kalan 6 kiloluk yapraklar da kesilerek sadece temiz bir göbeğin kalması sağlanır. Tecrübeli bir Jimador günde bir ton kadar agave göbeği toplayabilir. Bu yorucu iş, senenin her mevsiminde ve yüzyıllardır modernize edilmeden, aynı şekilde yapılır.


    Toplanan agave göbekleri ikiye ya da dörde bölünerek, büyük ocaklarda buharlanır. Bu işlemin sonrasında ise, sıkılarak suyu posasından ayrılır ve bitkinin suyu fermantasyon için büyük tanklarda bekletilir. Bazı üreticiler tam olgunlaşmamış ve az sayıda bitki kullanabilmek için, fermantasyonu şeker kamışı veya kahverengi şeker ekleyerek hızlandırırlar. Bu şekilde hazırlanan içki, toptan şekilde ihraç edilebilir ve agave içeriği konusunda Meksika kadar katı kuralları olmayan ülkelerde Tekila olarak şişelenip satışa sunulabilir. Bu Tekila’ya mixto denir ve etiketinde gurmelerin görmek istediği %100 agave ibaresi bulunmaz. Şişelerinde %100 agave ibaresi bulunan tüm Tekila’ların, Meksika’da şişelenme zorunluluğu vardır ve etiketlerinde "Hecho en Mexico" (Meksika’da üretilmiştir) damgasını taşırlar.Damıtma işleminden sonra bütün Tekila’lar renksizdir. Tekila’nın rengi sonradan, ahşap fıçılarda bekletildikleri ya da -sadece mixtolarda- karamel veya ahşap esansı içerdikleri için oluşur.

    Reposado ve añejo Tekila’ları ahşap fıçılarda saklanır. Bu fıçılar genellikle Amerikalı damıtıcılardan satın alınır. (Burbon fıçıları en çok tercih edilen cinstir. Fakat bazı üreticiler şeri, viski veya konyak fıçılarını, hatta keskin tatlar elde etmek için yeni meşe fıçıları bile kullanırlar.) Bekletilen Tekila, genellikle aynı ya da benzer yaştaki başka fıçıdakilerle tat ve aromada tutarlılık elde etmek amacıyla harmanlanır. Kaliteli Tekila pazarında harmanlanmamış ‘tek fıçı’ Tekila’lar da bulunabilir.



    [Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..][Linkleri görebilmek için ÜYE olmalısınız!..]



    Nasıl İçilir?

    Tekila, uzun ve dar şat bardağı ile içilir. Bu bardağa caballito adı verilir. (‘küçük at’, tequilito da denir.) Bazı gurmelere göre añejo Tekila’ları kokusunu daha iyi duyabilmek için konyak bardağında içilmelidir.

    Tekila’nızdan, kaliteli bir şarabın tadına bakar gibi küçük bir yudum alın, limonu ve tuzu bir kenara bırakın. (Eğer gerçek anlamda tadına varmak istiyorsanız sek içmelisiniz.) Böylelikle içinde gizli kalmış bütün değişik tatları hissedebilirsiniz. Bazıları Tekila’yı soğuk içmeyi tercih eder, özellikle de blanco (beyaz) türünü. Fakat eğer tüm tatları hissetmek istiyorsanız mutlaka oda sıcaklığında içmelisiniz. Bu arada geleneksel şekilde Tekila içmenin doğru sırası, tuz-Tekila-limondur; yala, yudumla, ısır...




    Tat:

    Tekila tadı konusunda ‘en iyi’ diye bir şey söz konusu değildir. Ancak genel olarak yüksek kaliteli añejolar aşağı yukarı herkesin favori seçimidir. Renge bakarak seçim yaptığınızda dikkatli olmalısınız çünkü, koyu renk her zaman daha uzun bekletilmiş ya da iyi kalite anlamına gelmez.

     
Benzer Konular:
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş