1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Üretici aceleci davranmazsa kuru incirini değerine satabilir

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve arz-ı hal tarafından 8 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kuru incir üreticisinin beklediği fiyatları bulamadığını söyledi. İlçede ortalama 12- 15 bin ton civarında kuru incir üretildiğini ifade eden Başkan İbişoğlu, ihracatın yıl boyu devam ettiğini hatırlatarak, üreticinin elindeki inciri paniğe kapılıp, yok pahasına satmamasını istedi.

    KALİTELİ ÜRETİM

    Kuru incirde yaşanan fiyat istikrarsızlığının kısa sürede son bulacağına ve fiyatların belirli bir dengeye oturacağına inandığını belirten İbişoğlu, "Üreticiyle devamlı iletişim halindeyiz. Eylül ayının sonunda ilk ihracat gemimiz toplam 4 bin 700 ton kuru incirle İzmir Limanı'ndan yola çıktı. Rekoltenin 55 bin ton civarında olduğu varsayılırsa, halen üreticinin elinde yüklü bir miktarda kuru incir var. 20 gün önce ortalama fiyatlar kilogram bazında 3.5 ile 4.3 lirayken, bugün bu rakamlar 2.5 ile 3.5 lira aralığına geriledi. Yaşanan olumsuzluktan en fazla üretici etkilendi. İlçemizde 25'e yakın dağ köyünde kaliteli incir üretimi yapılıyor. Üretici sabrederse, kuru incirini ilerleyen günlerde değerine satabilir" dedi.

    TANITIM YETERSİZ

    Tire'de, kalite açısından birinci sınıf kuru incir üretimi yapıldığına dikkat çeken İbişoğlu, "Buna rağmen ilçede inciri işleyecek tek bir tesisimiz yok. Bölgede üretilen incirler Aydın'da işlendikten sonra kaliteli iç ve dış pazara veriliyor. İlçemizde marka olabilecek bir değere sahip çıkamıyoruz. İç ve dış tanıtımın yeterince yapıldığını düşünmüyorum. Hindistan ve Çin gibi büyük nüfus yoğunluğu olan ülkeler hedef alınmalı ve tanıtıma daha fazla önem verilmeli. Türkiye'de kişi başına yılda ortalama 1 kg kuru incir tüketilse, inanıyorum ki ürettiğimiz incir bize yetmez. Örneğin, Ramazan ayında orucumuzu hurma yerine incirle açabiliriz. Misafirlerimize şeker yerine kuru incir ikram edebiliriz. Okula giden çocuklarımızın beslenme çantalarına günde en az bir tane incir koyabiliriz. Böylelikle, üretici ürününü değerinde satabilir ve mağduriyet yaşamaz. Bu günkü koşullarda incir üreticisinin devlet tarafından primle desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
     

Sayfayı Paylaş