1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Vücut Bileşimi ve Beslenme

Konusu 'Fen ve Teknoloji' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 26 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO
    Melek

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    58.480
    Beğenileri:
    5.784
    Ödül Puanları:
    12.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Banka:
    3.064 ÇTL
    Vücut Bileşimi ve Beslenme

    Vücudun temel yapısını su, protein, yağ, karbonhidrat ve mineraller oluşturur. Vücutta ayrıca vitaminler, nükleik asitler ve daha az olarak başka maddeler bulunur. Vücut bileşimindeki maddeler, besin öğeleri ile bunların metabolizması sırasında oluşan ara ürünlerin yeniden düzenlenmesiyle sentezlenir.

    Sindirim yoluyla basit yapı taşlarına ayrılan besin öğeleri kan yoluyla hücrelere taşınır. Orada değişikliğe uğrar ve yeniden düzenlenerek hücrenin yapı maddelerine dönüşür.besinlerle alman proteinle, hücrede sentezlenen proteinler çok farklıdır. Besinsel proteinlerin arnino asitlerini alan hücre, bu amino asitleri kullanarak çok çeşitli protein sentezler. Yeni hücrelerin eklenmesiyle sağlanan büyüme, besin öğelerinin metabolizma yoluyla vücut yapısına çevrilmesiyle olur.

    Vücut bileşimini oluşturan maddelerin miktarları, yaşa, cinsiyete, şişmanlık ve zayıflığa, beslenme ve özel durumlara göre değişir. Aynı yaş, cinsiyet, boy ve ağırlıkta olanların vücut bileşiminde bile bazı farklılıklar olabilir. Hangi özellik ve durumda olursa olsun temel yapı maddelerinin çeşitlerinde değişiklik olmaz. 65 kilo ağırlığında ve normal durumdaki yetişkin erkeğin vücudundaki başlıca maddelerin miktarları ve yüzdeleri aşağıda gösterilmiştir.

    65 Kilo Ağırlığında Yetişkin Bir Erkeğin Vücut Bileşimi

    Başlıca Maddeler (kg) Vücuttaki Miktar %.
    Su 40.0 61,6
    Protein 11.5 17.7
    Yağ 9.0 13.8
    Mineral 4.0 6.1
    Karbonhidrat 0.5 0.8


    Su:
    Vücuttaki su oranı yaşa, cinsiyete, şişmanlık ve zayıflık gibi çeşitli durumlara göre değişir. Yetişkinlerin vücut ağırlığının % 50-65 kadarı sudur. Bebeklerde su oranı çok daha yüksektir; büyüdükçe bu oran düşer. Su oranı; şişman kimselerde yağ oranı yüksek olduğundan düşük; zayıf ve kasları gelişmiş kimselerde ise yüksektir. Vücut suyu sürekli yenilenir. Fazla su kaybına dayanılamaz. Vücuttan su kaybının karşılanması yaşam için bir zorunluluktur.

    Protein:
    Yetişkinlerin vücut ağırlığının % 16-18 kadarı proteindir. Proteinlerin önemli bir kısmı hücrenin yapı maddesidir. İhtiyacın çok üstünde bile alınsa, proteinin fazlası depolanamaz, enerji amacıyla kullanılır. Vücutta bir miktar protein yedeğe bulunur. Protein yetersizliğinde, bu yedekler de kullanıldıktan sonra, hücrelerin yapı maddesi olan protein parçalanmaya başlar. Bu nedenle, protein ihtiyacının karşılanması büyüme ve sağlığın korunmasında çok önemlidir.

    Yağ:
    Vücutta çok miktarda yağ depolanabilir. Hücre yapısında bir miktar yağ bulunur. Organları çevreleyerek desteklik yapar ve onları korur. Vücutta fazla yağlanma, çeşitli hastalıklara eğilimi artırır, sağlığı bozar. Enerji veren karbonhidrat, yağ ve proteinler gereğinden çok alınırsa, fazlası vücutta yağa çevrilerek depolanır. Harcanandan az enerji alındığında, vücut yağı enerji sağlamada kullanılır.

    Mineral:

    Erişkinlerin vücudunda toplam dört kilo kadar mineral madde bulunur. Bunun çok büyük bir kısmı iskelet sistemindedir. Hücre içi ve hücre dışı sıvısındaki minerallerde küçük kayıplar bile önemli bozukluklara yol açar.

    Karbonhidrat:

    Yağların aksine, vücutta karbonhidratlar fazla depolanmaz. Normal erişkinlerin vücudunda 400-500 gr. kadar karbonhidrat bulunur. Bunun önemli bir kısmı, karaciğer ve kaslarda glikojen şeklindedir. Kanda da glikoz denilen bir şeker bulunur. Gerektiğinde, glikojen glikoza parçalanarak enerji kaynağı olarak kullanılır. Bir taraftan da birçok glikoz molekülü birleştirilerek glikojen sentezlenir ve denge sağlanır.
     

Sayfayı Paylaş